HAL3000 Phantom Dream — herní počítač snů
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek HAL3000 Phantom Dream — herní počítač snů

HAL3000 Phantom Dream — herní počítač snů | Kapitola 12

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

9. 12. 2010 03:00 51

Seznam kapitol

1. PC za 100 tisíc, osazený hardware 2. Grafické karty, disky, skříň, zdroj, OS 3. Phantom Dream — nejprve pohled zvenku 4. Phantom Dream — Vnitřní konstrukce 5. Cena, hlučnost, spotřeba 6. Metodika testování, testované hry
7. ArmA 2, CoD: Black Ops, Crysis 8. F1 2010, Far Cry 2, GTA: EFLC 9. Just Cause 2, Lost Planet 2, Mafia 2 10. Metro 2033, S.T.A.L.K.E.R., Serious Sam HD 11. H.A.W.X. 2, Dawn of War II, World in Conflict 12. Závěr

Dnes testovaný stroj prodejní rekordy trhat nebude. Muže za to cena atakující hranici sta tisíc. Na mušku jsme si totiž vzali nejvýkonnější sériově vyráběný počítač u nás, kterým je HAL3000 Phantom Dram od společnosti 100Mega Distribution. Je libo Core i7 Extreme, dvě GeForce GTX 580 či dva SSD v RAID 0?

Reklama
HAL3000 Phantom Dream — herní počítač snů
i Zdroj: PCTuning.cz

HAL3000 Phantom Dream je herní počítač téměř bez kompromisů, který však rozhodně není pro každého. Pokud se podíváme na osazený hardware, nelze testovanému stroji vytknout takřka nic. Nejvýkonnější dostupný procesor, dvě velmi výkonné grafické karty, 12 GB RAM, dvojice rychlých SSD zapojených do RAID 0... Jedinou výtku mám snad jen k použitému chladiči procesoru, ale použití jen mainstreamového chladiče místo top highendu není zase tak velké mínus. Spokojený jsem byl také s provozními vlastnostmi počítače, ze kterých jsem měl ze začátku největší obavy. V klidu i zátěži sice není počítač hrobově tichý, rozhodně ale nehrozí, že by vás během práce či hraní her rušil. Podobné je to se spotřebou, tu maximální jsem naměřil okolo 650 W a to není zase tak hrozné číslo.

Dostáváme se k výkonu, který nelze charakterizovat jinak než enormní. Klasické testy procesoru, pevných disků či operačních pamětí jsem vynechal a snadno je i s porovnáním s konkurencí najdete v plnohodnotných recenzích, viz. první dvě kapitoly. Vliv sestavy má totiž na výkon těchto komponent jen malý vliv a zaměřil jsem se proto na to hlavní, čímž je herní výkon. A ten je bezesporu obrovský. Ať už chcete hrát jakkoliv náročnou hru (snažil jsem se testovat výběr těch nejnáročnějších na trhu) téměř vždy si ji i v těch nejvyšších rozlišeních zahrajete na ty nejvyšší detaily včetně vyhlazování hran. Výjimkami byly jen ty opravdu nejnáročnější tituly s nepříliš vydařenou optimalizací jako Metro 2033 či česká ArmA. U všech ostatních titulů automaticky nastavujte ty nejvyšší detaily včetně vyhlazování hran i v rozlišeních jako 2560 × 1600 px či v režimu 3D Vision.

HAL3000 Phantom Dream — herní počítač snů
i Zdroj: PCTuning.cz

Počítač však nemá jen kladné stránky, jsou tu pochopitelně i zápory. Tím největším je samozřejmě cena. Za samotný počítač dáte téměř rovných sto tisíc korun a to je opravdu extrémní suma, kterou bude ochoten investovat jen málokdo. Koupí samotného počítače navíc investice rozhodně nekončí. Kupovat si takovýto  stroj k hraní v rozlišení 1680 × 1050 px by byl holý nesmysl a i na Full HD je jeho výkon zbytečně naddimenzovaný. Jako ideální se jeví 30" panel s rozlišením 2560 × 1600 px či 120Hz Full HD panel podporující 3D technologii 3D Vision. Za takový však i s brýlemi dáte minimálně okolo 11 tisíc s daní, na 30" LCD si pak připravte více jak dvojnásobek. A ani tím to nemusí končit, protože k highendovému počítači patří i highendové periferie jako je myš, klávesnice a samozřejmě také sluchátka či reproduktory. To bohužel znamená klidně i dalších 10 tisíc z vaší kapsy. Investice za takovýto vánoční dárek s kompletními periferiemi se tak v lepším případě bude pohybovat okolo 115-120 tisíc, v horším případě i okolo 140-150 tisíc korun včetně daně.

Pominout nemohu ani fakt, že hotový počítač od 100megy stojí o několik tisíc více než stroj seskládaný z jednotlivých komponent. A právě tady se dostáváme ke klíčovému bodu a třeba také k tomu, proč jsem dnes vůbec nezkoušel sestavu přetaktovat. Případný kupující této sestavy to totiž téměř jistě nebude dělat, ladění komponent mu s velkou pravděpodobností vůbec nic neříká. Sestava typu  Phantom Dream je jednoduše určena pro uživatele s téměř neomezeným rozpočtem, kteří se chtějí rozmazlit highendovou sestavou a současně počítačovému hardwaru příliš nerozumějí. Ti ostatní si totiž takovou sestavu navrhnou a seskládají sami, přičemž pro ně celý proces bude současně zábavou.

HAL3000 Phantom Dream — herní počítač snů
i Zdroj: PCTuning.cz

No a pokud na nové PC nemáte 140, ale třeba jen 40 tisíc, také není třeba tolik truchlit. Highendové komponenty jsou totiž výrazně předražené a za 40 tisíc dnes v klidu seskládáte počítač se vším všudy, který sice nebude lámat světové rekordy a bude mít třeba jen jednu GeForce GTX 570, 64GB SSD a 6 GB RAM. Po přetaktování ale jeho výkon nebude vůbec špatný a ve Full HD si i na něm zahrajete podobně jako na této sestavě v rozlišení 2560 × 1600 px.

HAL3000 Phantom Dream — herní počítač snů
i Zdroj: PCTuning.cz

Poděkování

Děkujeme společnosti 100Mega Distribution, která sestavu do testu zapůjčila.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama