#HCPP20: Zprávy z digitální totality
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek #HCPP20: Zprávy z digitální totality

#HCPP20: Zprávy z digitální totality | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

10. 10. 2020 03:00 3

Seznam kapitol

1. Digitální totalita 2. Proti vládě 3. Hacknutá historie 4. Proti organizované společnosti 5. Hlas disentu

Hackerský kongres v Paralelní polis roku 2020 je byl zvláštní v tom, že se dělal částečně fyzicky a částečně online – pouhý den předtím, než má začít další kolo restrikcí. Zajímavý byl také tím, že přesáhl až do filozofie – a tím trochu naznačil limity, které toto hnutí má.

Reklama

Myšlenka, že technologie má formující vliv na podobu civilizací, je pravdivá. Rozhodně ale nejde o jediný, a dokonce rozhodně ne zásadní faktor pro jejich úspěch anebo přežití. David Brin, vědec a spisovatel scifi, uvedl řadu způsobů, jak kultura může zlikvidovat sebe sama. Dnes se ohrožujeme navzájem způsoby, které byly na počátku 19. století ještě nepředstavitelné – a jak poznamenal, všechno se může sesypat velice rychle.

Pointa je ale v tom, že klíčové je nepropadat panice a nepřestávat hledat řešení. Hlas hackerů je hlasem disentu, hlasem, který zatraceně potřebujeme. Nedávno se objevil film The Social Dilemma (2020), který se tváří jako velké překvapení pro běžnou populaci. Pro hackerskou komunitu je jenom úsměvný: Je v něm přesně to, co oni sami říkali před lety.

I když paralelní kultuře a hackerským konferencím věnuje mainstream malou pozornost a názory a postoje mnoha přednášejících jsou často dost kontroverzní, je to přesně to, co potřebujeme. Nevidím je jako vizionáře jasně hledící do budoucnosti, je to ale výrazný korektiv, který se na svět dívá zcela jinak než jako mainstream, který je přesvědčený, že „to s námi stát myslí dobře“.

Možná ano. Možná ne. Možná je stát všeho schopný, možná je úplně neschopný – jak ostatně prokazuje nyní v covidové krizi. Představa nezávislosti a autonomie je proto dnes důležitější více než kdy jindy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama