Herní počítač do kapsy: kutil nacpal do vlastního handheldu procesor za 15 tisíc
i Zdroj: Midjourney (vygenerováno pomocí AI)
Hardware Novinka Herní počítač do kapsy: kutil nacpal do vlastního handheldu procesor za 15 tisíc

Herní počítač do kapsy: kutil nacpal do vlastního handheldu procesor za 15 tisíc

Jakub Fišer

Jakub Fišer

18. 9. 2023 09:30 2

Projekty internetových bastlířů a kutilů občas překvapí i zkušené znalce hardwaru. Jeden takový, říká si Pitstoptech, nyní zkonstruoval vlastní modulární kapesní konzoli a nacpal do ní čipset Intel Core v úpravě od Framework za zhruba 15 tisíc korun.

Reklama

Fantazii se meze nekladou – a tím spíš u internetových kutilů. Youtuber Pitstoptech natočil video, na kterém si kousek po kousku skládá vlastní přenosnou konzoli s výkonem vyšším než kdejaký stolní počítač zaměřený přímo na hry.

První modulární konzole

Podle jeho vlastních slov je jeho kapesní konzole první „modulární“ na trhu, což znamená, že jednotlivé komponenty můžete v případě, že přestanou být aktuální, jednoduše vyměnit, respektive nahradit novými. Díky tomu je také velmi jednoduché u konzole opravit jakoukoliv hardwarovou poruchu.

Kutil stvořil de facto kapesní herní počítač díky základní desce Framework Intel Core i7 1260P generace Alder Lake. Čipset je vybaven 12 jádry s taktem až 4,70 GHz. Ve Spojených státech se tato deska prodává za zhruba 550 dolarů, což činí asi 15 tisíc korun včetně DPH.

Co se týče grafického výkonu, je autor projektu až nebývale tajemným. Ve videu ukazuje, jak konzole rozbíhá novou edici legendární Mafie: Definitive Edition z roku 2020. Druhým dechem však dodává, že výchozí grafický čip může být nahrazen třeba AMD Ryzen 7 7840U Phoenix a podobně.

Kromě toho zaujmou i další specifikace: 16 GB RAM, 512GB SSD, stereo reproduktory, 7palcový dotykový displej s Full HD rozlišením a USB-C port pro nabíjení. Ovladače můžete od těla oddělit, jako je tomu u Nintenda Switch. Co víc, „joy-cony“ mají transparentní design. Autor se prý inspiroval u britské společnosti Nothing, která vyrábí telefony a sluchátka.

Autor videa, youtuber Pitstoptech nyní přemýšlí, jak s technologií naloží. Plánuje prý prodávat zařízení jako inspiraci pro domácí kutily, kteří mohou využít modulovatelné základní desky od společnosti Framework.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama