Historka z vývoje Windows popisuje, jak určitá písnička mohla fyzicky rozbít kterýkoliv notebook
i Zdroj: Depositphotos
Novinka Historka z vývoje Windows popisuje, jak určitá písnička mohla fyzicky rozbít kterýkoliv notebook

Historka z vývoje Windows popisuje, jak určitá písnička mohla fyzicky rozbít kterýkoliv notebook

David Jiránek

David Jiránek

18. 8. 2022 14:00 3

Už vám někdy program zaseknul počítač? Při vývoji Windows XP v Microsoftu čirou zjistili, že určité písničky mohou notebook zcela zastavit a dokonce rozbít.

Reklama

Inženýři v Microsoftu a u partnerských výrobců se v době Windows XP při jednom kuriózním případu zasekávání notebooků pořádně zapotili. Nejmenovaný výrobce notebooku přišel za Windows týmem v Microsoftu s problémem, kdy jejich laptop trpěl opakovanými záseky při pouštění hudby, popisuje Raymond Chen, který v dané době v týmu působil.

Jak se ukázalo, problém přetrvával pouze při zapnutí jednoho specifického umělce a jeho písničky. Na problém se tak dost možná přišlo úplnou náhodou díky hudebnímu vkusu jednoho ze zaměstnanců nebo zákazníků.

Jelikož se chyba opakovala, nešlo o náhodu a týmy v Microsoftu i u výrobce notebooků začaly s vyšetřováním. Testy odhalily, že jeden notebook mohl při přehrání písničky zaseknou jiný v blízkém okolí bez jakéhokoliv fyzického nebo softwarového propojení.

Na vině byl nakonec osazený harddisk s 5 400 otáčkami za minutu. Disky s touto specifikací byly (a stále do jisté míry jsou) velmi běžné. Ukázalo se, že písnička obsahovala přirozenou rezonanční frekvenci, která disku škodila. Krátce po zapnutí dané písničky došlo k zástavě disku. Toto zjištění vysvětlovalo, proč i notebooky v okolí byly poznamenané stejným problémem.

Do Windows se tak přidal audio filtr, který frekvence rušil. K filtru byla podle Raymonda přidána digitální nálepka “neodstraňovat”. A o jakou písničku nakonec šlo? Shodou okolností se jednalo o Rhythm Nation od Janet Jackson.

Podobné výskyty rezonancí nejsou vůbec ničím novým. Velmi známým příkladem je kolaps mostu Tacoma Narrows v roce 1940. Celý koncept shody přirozené rezonance proslavil také jeden díl Bořičů mýtů, kdy se Adam Savage a Jamie Hyneman pokoušeli zničit visutý most pomocí robotických bot vojáků.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama