jak-bude-vypadat-trh-roku-2009
Novinka Jak bude vypadat trh roku 2009

Jak bude vypadat trh roku 2009

Michal Kleman

Michal Kleman

29. 11. 2008 00:00 17

Server Expreview uveřejnil odhady Intelu na vývoj trhu na následující rok. Všechny řeči o tom, že Nehalem zatím není platformou pro masy byly správné, potvrzuje je i samotný výrobce.

Reklama

Jestli předpokládáte, že Core 2 rychle ustoupí procesorům Core i7, jste daleko od pravdy. Intel předpokládá, že do třetího čtvrtletí příštího roku bude pouze 10% vyrobených čipů architektury Nehalem a celkově zaberou pouze velmi malé procento celé desktopové platformy. Změna má samozřejmě nastat po příchodu levnějších procesorů s jádry Lynnfield pro platformu LGA 1156.

Jak bude vypadat trh roku 2009
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesory Core 2 mají zabrat 50% tržního podílu během následujících měsíců, druhou největší skupinou bude samozřejmě low-end s Celerony a Pentii. Ten se usadí až ve 36% všech nových dosktopových počítačů. Toto se nemá změnit až do třetího čtvrtletí.

Jak bude vypadat trh roku 2009
i Zdroj: PCTuning.cz

Další graf zobrazuje vývoj co se týče čispetů. Severní můstky "trojkové" řady vystřídá postupně řada se čtyřkou ve značení. Nejrozšířenější pak má být čipset G41, musím vás však upozornit, že druhý graf je odlišný od předpokladů vyvozených z prvního, protože zahrnuje byznysový segment, první graf pojednává pouze o hráčích, nadšencích a domácích počítačích, proto je v druhém grafu takové množství low-endu. Do třetího čtvrtletí se opět nic zásadního nezmění, hlavním vývozním artiklem Intelu budou opět čipsety pro patici LGA 775, pro tuto platformu už nenajdeme novější čipsety.

Podle Expreview

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama