Jeden větrák, nebo dva? SilentiumPC Fera 5 chce zkrotit výkonné procesory
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka Jeden větrák, nebo dva? SilentiumPC Fera 5 chce zkrotit výkonné procesory

Jeden větrák, nebo dva? SilentiumPC Fera 5 chce zkrotit výkonné procesory

Redakce PCT

Redakce PCT

31. 5. 2021 18:39 1

Společnost SilentiumPC uvedla na trh svůj nový procesorový chladič SilentiumPC Fera 5, který je určen pro výkonné procesory z dílen společností AMD a Intel. Vybírat je navíc možné mezi modely s jedním a dvěma ventilátory.

Reklama

Chladiče SilentiumPC Fera 5 a SilentiumPC Fera 5 Dual Fan se podobají jako vejce vejci – hlavním rozdílem je přítomnost jednoho nebo dvou ventilátorů, jak koneckonců napovídá už samotný název. Patrně není potřeba zdůrazňovat, že SilentiumPC Fera 5 Dual fan je určen spíše pro ty výkonnější stroje. 

SilentiumPC Fera 5
i Zdroj: PCTuning.cz
SilentiumPC Fera 5

V obou případech je tedy základem Pasivní hliníkový chladič, který má speciální, asymetrický profil. Ten maximalizuje výkon a zároveň minimalizuje vytvářený hluk. Skrze chladič vedou 4 teplovodivé trubky, které se přímo dotýkají procesoru, pro lepší odvod tepla.

Součástí Fera 5 je ventilátor Fluctus 120 PWM. Ten je ideální pro použití s radiátory a chladiči s vysokou hustotou žebření, jakou má právě Fera 5. Má unikátní profil lopatek pro vysoký statický tlak se zoubkovanými okraji, které vytvářejí méně hluku a odolné ložisko s tichým chodem a dlouhou životností. Ventilátor pracuje při 300 až 1800 RPM. 

SilentiumPC Fera 5 Dual Fan
i Zdroj: PCTuning.cz
SilentiumPC Fera 5 Dual Fan

Uchladí i výkonné procesory

SilentiumPC Fera 5 Dual Fan má tyto ventilátory pro co nejlepší odvod tepla dva, díky čemuž zvládne uchladit procesory s TDP až 220 W. Stejnou zátěž zvládne překvapivě také SilentiumPC Fera 5 s jedním ventilátorem, nicméně efektivnější bude pochopitelně chlazení u verze se dvěma ventilátory. 

První zahraniční testy ukazují, že obě novinky nabízejí velmi zajímavý poměr cena/výkon. V podstatě nabízejí totiž stejně účinné chlazení jako větší a dražší konkurence. Kvalitu výrobce navíc podtrhuje nadstandardní šestiletou zárukou, která je v dané cenové kategorii naprosto výjimečná. Uživatelé se nemusí obávat ani vysoké hlučnosti. Vše tedy nasvědčuje tomu, že v letošním roce se z obou novinek stane bestseller. 

Nedílnou součástí chladiče je teplovodivá pasta Pactum PT-3, což platí v případě obou chladičů. Ta poskytuje vysokou tepelnou vodivost a nízkou viskozitu, velmi snadno se aplikuje a je jí dost i na opakované použití, konkrétně až na tři aplikace.

Snadnější instalace

Sluší se také zmínit, že výrobce výrazně vylepšil celý montážní systém, nainstalovat chladič na základní desku je tak daleko jednodušší a pohodlnější než u předchůdce. Tento systém se skládá z méně dílů, díky čemuž je možné mohutný pasiv nainstalovat v libovolném směru a zároveň se nemusíte obávat žádných volných dílů. Základna díky novému montážnímu systému poskytuje ideální tlak na procesor, což je klíčový faktor pro efektivní chlazení. 

V obou případech jsou podporovány sockety Intel 775/115X/1200/1366/2011(-3)/2066 a AMD FM1/FM2(+)/AM2(+)/AM3(+)/AM4. Obě novinky jsou již v tuzemských obchodech k mání.

 SilentiumPC Fera 5 vyjde případné zájemce na 759 Kč, SilentiumPC Fera 5 Dual Fan se pak nabízí za 899 Kč.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama