lynx-vento-high-endova-sestava-pro-narocne
Skříně, zdroje, chladiče Článek LYNX Vento - High-Endová sestava pro náročné

LYNX Vento - High-Endová sestava pro náročné | Kapitola 3

Charles

Charles

17. 1. 2005 00:00 74

Seznam kapitol

1. Z čeho se LYNX Vento skládá? 2. Provedení 3. Výkon sestavy LYNX Vento, Závěr

Nedávno jsme vám přinesli recenzi počítačové skříně Asus Vento 3600+, jež mnohé zaujala (ať už kladně nebo záporně) svým vskutku nezvyklým designem. Tehdy bylo řečeno, že bude následovat článek o celé sestavě značky LYNX nacházející se právě uvnitř této skříně. Dnes tedy nastal ten den, kdy se podíváme na počítačovou sestavu kladoucí důraz na vysoký výkon celého řešení v opravdu nezvyklém provedení. Pojďte se podívat na vnitřnosti "vysavače" s logem LYNX na sobě.

Reklama

Sestavu jsme si už podrobně představili a nezbývá nic jiného, než se podívat na to, jak si vede po výkonnostní stránce. Poskládat zajímavé komponenty není nic světoborného. Mnohem důležitější je jejich vyváženost, což nám nedávno potvrdila "Zajímavá sestava" A7550 o níž pojednával článek Konečně ticho - PC A7550 ve skříni Nexus Breeze. Tehdy šlo o první případ, kdy jsme testovali počítačovou sestavu a nemáme tedy prostor pro srovnání s ostatními. Nutno připomenout, že v tehdejším případě byly celkově zvoleny výkonné komponenty, jež byly uloženy v opravdu zajímavé skříni (odhlučněný typ od Nexusu). Výjimku tvořila grafická karta. Tou zde byl naprosto Low-Endový model zvolený z důvodu pasivního chlazení. Byl to poněkud extrém, jelikož i poměrně výkonná grafická karta může být ve finále s vhodným chladičem tichou záležitostí. Z tohoto důvodu se tehdejší sestava rozhodně nehodila do role herního stroje, ale mohla najít uplatnění v jiných oblastech, jelikož samozřejmě ne každý si na počítačové hry potrpí. LYNX Vento jde však jiným směrem. Nebere si do hledáčku tichost jako A7550, ale zaměřuje se na maximální výkon (v rámci rozumných mezí - nejvýkonnější procesor na trhu zde opravdu naštěstí nenajdete) celé sestavy ve všech směrech, což podtrhuje nejen použitá grafická karta, ale i například dvojice pevných disků v RAID poli typu 0.

Přestože jsem tehdy projel sérii několika testů, nepoužiji tehdejší výsledky pro účely srovnání, jelikož šlo pouze o některé testy a nejednalo se o tak rozsáhlou metodiku testování, kterou nyní zastávám v případě testování různých platforem (základních desek, čipových sad, procesorů). Nadále se této metodiky již hodlám držet a neměla by se postupem času nijak výrazně měnit. Případnou příští sestavu s touto tedy výkonnostně podle ní porovnám. Nyní si však ještě budeme muset vystačit s pouhými samostatnými výsledky. Pokud vás přesto výsledky některých testů dosažené na sestavě A7550 zajímají, můžete nahlédnout do tehdejšího článku.

Testy probíhaly pod operačním systémem Windows XP Professional SP1 a ovladače grafické karty byly ForceWare 66.93. Veškeré optimalizace obrazu byly samozřejmě potlačeny a systém běžel na standardních hodnotách - žádné přetaktování.

Výsledky testů procesoru
Encoding DivX 5.21 Encoding XviD WAV na OGG WAV na MP3
čas - 8:32 čas - 12:02 čas - 6:05 čas - 9:00
 
WinRAR 3.40 Cinebench 2003 Super PI - 1M Super PI - 2M
čas - 4:18 310 39 sekund 92 sekund
       
Super PI - 4M CPUMark99 Science Mark 2.0
Cipher Bench
 
200 sekund score - 258 126.4 MB/s  
 

Výsledky testů SPECViewperf 8 můžete porovnat přes tento odkaz se systémy s grafickými kartami určenými pro profesionální práci, nikoli pro 3D akceleraci herních titulů.

Závěr a zhodnocení

Přestože hodnocení skříně Asus Vento jsme se věnovali v samostatném článku nedávno zveřejněném, jisté zásadní postřehy musím uvést i zde, jelikož skříň je jedním z mnoha faktorů na který je nutné brát ohled při hodnocení celé počítačové sestavy (obzvláště pokud jde o skříň svým způsobem značně výstřední, což Asus Vento rozhodně je). Začněme zpracováním. Pokud jde o samotný design, tak opět podotýkám, že to je věc značně individuální a záleží jen na vkusu každého z vás. Nicméně jelikož jsme samostatný článek o skříni přinesli již před 14 dny, mohu vycházet z názorů v diskuzi pod tehdejším článkem (i když ani to není zcela relevantní). Na základě vašich reakcí lze usoudit, že tato skříň zaujme opravdu jen málokoho, nicméně své příznivce si najde. Převážně se pak ale diskuze nesla v duchu, co skříň asi tak připomíná. S přehledem vedlo přirovnání k vysavači :-).

Hodnocení hlučnosti však u této sestavy moc dobře nedopadne. Samotná skříň zase tak hlučná není (jen ten 12cm ventilátor vzadu je slyšet), ale použitá grafická karta z této sestavy dělá něco, co opravdu slyšet a ne každý by byl ochoten takovou míru hluku akceptovat. Pokud ventilátor grafické karty běží při zátěži na maximální otáčky, je to opravdu utrpení poslouchat a při standardním provozu je o ní též slyšet. Je jasné, že karta byla zvolena pro její vysoký výkon (v současnosti nelze mít výkonnější kartu s čipem od nVidie pro AGP), ale produkovaný hluk je opravdu značné mínus, které podle mého za onen vysoký počet FPS nestojí (navíc konkurenční High-Endové Radeony tak hlučné nejsou). Samotné chlazení komponent ve spojení s použitým "netopícím" procesorem je zde bezproblémové, kromě pevných disků, kde je situace opravdu špatná (zejména u výše umístěného disku, který je hned pod disketovou mechanikou a není nad ním ani pod ním ani trochu volného prostoru).

Závěrečné hodnocení

Klady Zápory
Vysoký výkon (zejména grafika) Vysoká cena
RAID pole typu 0 - kapacita 240 GB Nevyřešené chlazení pevných disků
Pořádek ve skříni Málo 3.5" pozic
Řešení proudění vzduchu Hlučnost (grafická karta)
Stíněné kabely k čelním konektorům Využití integrovaného audia
   

Cena sestavy LYNX Vento - 50000 s DPH

Sestava LYNX Vento byla naprosto evidentně navržena s jediným cílem - a to k dosažení maximálního výkonu (v rámci únosných mezích, přestože i cena 50000 s DPH je více než vysoká, stále tu mohl být, pro efekt, například procesor v podobě Athlonu FX :-)). Tomu napovídá použitá grafická karta (která na úkor vysokého výkonu je katastrofou, pokud jde o její hlučnost) a úložný diskový prostor, jež je tvořen RAID polem typu 0 (stripping) o dvou discích, což spojuje jejich kapacitu do jednoho celku, ale hlavně to rapidně zvyšuje výkon celého pole. Naproti tomu kdyby se jednalo o RAID pole typu 1 (mirroring), výsledná kapacita by byla pouze poloviční jejich součtu a namísto zvýšení výkonu by se jednalo o zabezpečení vašich dat.

LYNX Vento ale jak již bylo řečeno vsází vše na výkon a ojedinělý design, který zaručuje skříň Asus Vento 3600, která mnohým na první pohled může připomínat vysavač (což také plní prvotní záměr - tato skříň, potažmo tato sestava, mezi ostatními v žádném případě jen tak nezapadne).

Hodnotit tuto sestavu z hlediska poměru cena/výkon není zrovna moc na místě, jelikož cílem je opravdový High-End, za který je prostě nutné si v případě zájmu připlatit. To podtrhuje nejen použitá grafická karta a RAID pole typu 0, ale i procesor, kterým je zde nejrychlejší Athlon 64 pro socket 939 s novým jádrem Winchester (bohužel jsou zatím k dispozici jen 3 modely: 3000+, 3200+ a v této sestavě použitý 3500+, který je nyní momentálně jednou tak drahý jako níže taktovaný 3000+). Nesmíme také zapomenout na operační paměť o velikosti 1024 MB, jež poskytuje prostor pro přetaktování procesoru bez změny dělícího poměru mezi ním a pamětí, jelikož se jedná o 2 moduly značky Corsair s kapacitou 512 MB schopné pracovat na frekvenci 466 MHz s časováním 3-4-4-8.

S přihlédnutím k tomuto opravdu solidnímu výpisu komponent mě docela zarazilo, že zvukovou stránku věci nechali v Levi na starosti integrovanému zvukovému kodeku na základní desce. Sice je samozřejmě pravda, že jejich dnešní kvalita je na úplně jiné úrovni než tomu bylo dříve, nicméně v takto "našlápnuté" (a ne zrovna levné) sestavě přece jen samostatná zvuková karta, jež by byla kvalitativně výše než využité integrované audio, být opravdu mohla. Ovšem byť sebelepší zvuková karta syntetické výkonnostní benchmarky typu 3DMark nijak samozřejmě neovlivní, proto se ani ve finále nedivím, že zde nebyl na tento aspekt brán zřetel. Považuji to ale u High-Endové sestavy této konfigurace za mínus, jelikož mnozí hráči nedají na své vícekanálové audio sestavy a prostorové efekty dopustit a využitý integrovaný zvukový kodek by nebyli schopni jako původce zvukové kulisy akceptovat.

Výčet komponent totiž jasně dává najevo, že sestava LYNX Vento by se vyjímala nejlépe v roli herního stroje. Co se týče jejího výkonu, tak zde vyloženě žádnou slabinu v nějaké konkrétní oblasti nenajdeme. Diskutabilní může být použití základní desky postavené na čipové sadě VIA K8T800 Pro, jelikož já osobně, stejně jako s největší pravděpodobností většina z vás, bych použil základní desku postavenou na čipové sadě nFroce 3 Ultra. A to ani ne vzhledem k výkonu (jelikož jak jsme mohli vidět v článku ATi Radeon Xpress 200P - nenáročný základ s PCIe pro Athlony 64, tak VIA K8T800 Pro má obecně oproti nForce 3 Ultra mírně navrch), ale spíše vzhledem k možnostem přetaktování, které jsou u nForce 3 Ultra obecně velice dobré (VIA se ale též polepšila a u K8T800 Pro již s přetaktováním problémy jako byly u předchozí verze K8T800 nejsou - problémem byla absence možnosti zafixovat frekvenci AGP, to je již u verze Pro vyřešeno).

Pokud tedy chcete výkonný počítač (například do role herního stroje), který by měl mezi ostatními nějakým způsobem vynikat a jste ochotni si také řádně připlatit, může vás sestava LYNX Vento zaujmout. Co se týče výběru komponent, rozhodně se jedná o kvalitní záležitosti, nicméně s poměrem cena/výkon je to už u nich poněkud slabší. Jde opravdu čistě o High-End sestavu pouze pro ty nejnáročnější uživatele. Je tedy jen na vás, na vašem vkusu, potřebách a finančních možnostech, zda vás LYNX Vento ve finále osloví, či nikoli.

Sestavu LYNX Vento zapůjčila společnost Levi, které tímto děkujeme.

LYNX Vento - High-Endová sestava pro náročné
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama