malware-tezici-kryptomeny-v-kvetnu-ovlivnil-temer-40-organizaci
Novinka Malware těžící kryptoměny v květnu ovlivnil téměř 40 % organizací

Malware těžící kryptoměny v květnu ovlivnil téměř 40 % organizací

Mirek Kočí

Mirek Kočí

27. 6. 2018 13:00

Poskytovatel kyberbezpečnostních řešení Check Point Software zveřejnil nejnovější Celosvětový index dopadu hrozeb, podle kterého v květnu kryptominer CoinHive ovlivnil 22 % organizací po celém světě, což je téměř 50% nárůst oproti dubnu.

Reklama

Zároveň byl vydán žebříček zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků. Česká republika se drží mezi bezpečnějšími zeměmi a v květnu jí patřila 93. příčka, v dubnu to bylo 111. místo. Slovensko obsadilo dokonce až 121. pozici. Na prvním místě se v Indexu hrozeb umístilo nově Somálsko.

Květen byl pátým měsícem v řadě, kdy malware těžící kryptoměny ovládl Top 10 škodlivých kódů nejčastěji použitých k útokům na organizace. CoinHive zůstal na první příčce a následoval Cryptoloot, další malware těžící kryptoměny, který měl dopad na 11 procent společností. Třetí skončila podruhé za sebou malvertisingová kampaň RoughTed, která ovlivnila 8 procent organizací.

Check Point také zjistil, že kyberzločinci se pro útoky na podnikové sítě snažili zneužívat nezabezpečené serverové zranitelnosti v Microsoft Windows Server 2003 (CVE-2017-7269) a Oracle Web Logic (CVE-2017-10271). Celosvětově bylo 44 procent organizací ovlivněno zranitelností Microsoft Windows Server 2003, těsně druhá byla zranitelnost Oracle Web Logic, která měla dopad na 40 % organizací po celém světě.

Škodlivým kódům nejčastěji použitým k útokům na podniková mobilní zařízení vévodil v květnu bankovní trojan Lokibot, následovaly škodlivé kódy Triada a Lotoor. Check Point analyzoval i malware útočící na podnikové sítě v České republice. V květnu došlo k řadě výrazných změn a po měsíční odmlce znovu kraloval malware těžící kryptoměny CoinHive.

Malware těžící kryptoměny v květnu ovlivnil téměř 40 % organizací
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama