MSI GE76 Raider: Nejlepší herní notebook na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Recenze MSI GE76 Raider: Nejlepší herní notebook na trhu

MSI GE76 Raider: Nejlepší herní notebook na trhu | Kapitola 11

Z. Obermaier

Z. Obermaier

28. 9. 2021 23:00 26

Seznam kapitol

1. Herní notebook za 99 000 Kč! 2. Představení, balení a specifikace 3. MSI GE76 Raider – hardware I. (CPU, GPU) 4. MSI GE76 Raider – Hardware II. (disky, paměť) 5. BIOS a software 6. Zpracování, konektory a repro
7. Klávesnice, chlazení a teploty 8. Baterie, výdrž a spotřeba 9. Výkon procesoru (Intel Core i9-11980HK) Výkon procesoru (Intel Core i9- 10. Testy herního výkonu (RTX 3080) 11. Závěr

V této složité době solidní herní desktop v podstatě nekoupíte, a pokud ano, bude vás stát nekřesťanské peníze. Notebooky ale skladem jsou, a herní výkon nabízí skvělý. Testovaný model se MSI navíc opravdu povedl. Jde o nejvýkonnější herní stroj na trhu.

Reklama
MSI GE76 Raider: Nejlepší herní notebook na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Testovaný počítač byl sice oznámen už před půl rokem, na český trh dorazil až v těchto dnech. V záplavě herních notebooků sice nijak na první pohled nevyčnívá, ale při bližším zkoumání zjistíte, že je to jeden z nejvýhodnějších 17,3" počítačů vůbec. Za svou cenu nabízí na trhu nejvíce výkonu. I když je postavený na Intelu, což v době úspornějších a podobně výkonných Ryzenů 9 5000 není moderní, jeho výkon je skvělý. Kdo překousne vyšší teploty, hlučnost a hlavně cenu, bude jistě se vším ostatním spokojen.

Výbava, spotřeba, baterie

Výbava počítače je skvělá, což se ale dá v této třídě očekávat. Máme k dispozici tři výstupy na další monitory, několik portů USB a USB-C a nechybí ani čtečka karet a Thunderbolt 4. Zde není co vytknout. Spotřeba odpovídá výkonu a osazeným komponentám. Osmijádrový procesor a výkonná grafika si řeknou o svou porci energie, přesto je v zátěži spotřeba solidní. Baterie je gigantická s kapacitou 99,9 Wh. Tato hodnota nebyla zvolena náhodou, odpovídá maximu, které lze přepravovat letadlem. Výdrž je i přes výkonný procesor a grafiku solidně dlouhá. Při hraní na baterii ale počítejte s průměrnou hodinou výdrže.

Komponenty

MSI GE76 Raider: Nejlepší herní notebook na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Displej má velice pěkný a jasný obraz, 360Hz panel je ale zbytečný. K běžnému hraní není k ničemu a osazená grafika nemá dost výkonu utáhnout hry v těchto fps. 144 Hz s G-sync by udělal lepší práci. Grafická karta je maximálně výkonná, většinu současných her zvládne na plné detaily. Procesor je pro hry a toto GPU dostatečný, stejně tak pro práci. Jde o jeden z nejvýkonnějších procesorů v notebooku vůbec, 8 jader s HT na frekvenci 3,7 GHz v plné zátěži je super.

Paměť 64 GB je luxusní a zároveň zajišťuje, že půjde o moduly dual-rank. 32 GB paměti se jinak nevyrábí. Výrobce také osadil 2TB pevný disk, což je konečně solidní startovací kapacita. Dnes hry zabírají desítky (stovky) GB a nic pod 1 TB se nedá rozumně používat. Výrobce osadil disk Samsung pro PCIe 4.0 a je pekelně rychlý. V případě, že potřebujete vyšší kapacitu úložiště, musíte si další M.2 disk koupit a osadit sami. Instalace je snadná.

Velmi mne potěšila klávesnice, jak umístěním, tak provedením kláves. Přesně tento typ kláves používám i sám u stolního počítače. Tentokrát k ní nemám jedinou výtku. Super je podsvícení klávesnice i spodku počítače. Ovládací aplikace ale pokulhává. Nevím zdali jde o chybu předprodukčního modelu, nebo globální problém, ale nefungovala korektně. Volba výkonových profilů nefungovala. Počítač jel vždy na plný výkon. Také mi nešlo měnit podsvícení. Předpokládám, že u prodejních strojů vše už funguje.

Osobní názor

MSI GE76 Raider: Nejlepší herní notebook na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Po stránce výkonu a zpracování, není možné tomuto počítači nic vytknout. Herní výkon je maximální, procesor a jeho osm jader také nabídne hodně. Problémy jsou v podstatě jen dva. Hlučnost je vysoká, zejména u her je hodně vysoká. Proti minule testovanému počítači s Ryzenem a Radeonem RX 6800 ale stále znatelně nižší.

Pro hraní ale doporučuji mít sluchátka. Druhý neduh je displej, volbu 360 Hz nechápu. Mnohem lépe by počítači slušelo 144 Hz, jelikož na 360Hz nemá osazený grafický čip výkon. Navíc se u tohoto počítače nesnižuje frekvence panelu při běhu na baterii. Opět čekám, že u prodejních počítačů se to děje. Obraz je ale super, chtěl bych se dočkat ale většího rozšíření panelů s FreeSync nebo G-Sync. Cena je výhodná a dělá z tohoto počítače jeden z mála strojů na trhu, které za svou cena nabídnou víc než ostatní.

MSI GE76 Raider: Nejlepší herní notebook na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Verdikt

Za bezkonkurenční výkon získává notebook MSI GE76 Raider zlatou hvězdu

Hodnocení

Udělené ocenění

PCTuning gold
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama