MSI MAG CORELIQUID E360 – Levný, ale výkonný chladič AiO pro procesory
i Zdroj: MSI
Skříně, zdroje, chladiče Recenze MSI MAG CORELIQUID E360 – Levný, ale výkonný chladič AiO pro procesory

MSI MAG CORELIQUID E360 – Levný, ale výkonný chladič AiO pro procesory | Kapitola 7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

20. 9. 2023 20:00 11

Seznam kapitol

1. MAG CORELIQUID E360 2. Specifikace a balení MAG CORELIQUID E360 3. MAG CORELIQUID E360 v obrazech (Galerie) 4. Testovací sestava a metodika, software pro nastavení chladiče
5. Výsledky měření na Core i9 OC (1,29 V) 6. Výsledky měření na Core i9 OC (1,35 V) 7. Závěr – Hodnocení

MSI má v portfoliu desítky různých chladičů AIO pro procesory. V těchto dnech uvádí další model, tentokrát v segmentu nízkorozpočtových s cenou kousek nad třemi tisíci korun. Dobrou zprávou je, že nižší cena neznamená slabý výkon, spíše naopak, výkon je totiž zcela highendový.

Reklama
MSI MAG CORELIQUID E360 – Levný, ale výkonný chladič AiO pro procesory
i Zdroj: MSI

Většina závěrů recenzí AIO setů je stále stejná nebo podobná: Kvalitní set AiO bude podávat hodně podobné výsledky, a je jedno, pod jakou značkou se prodává, jelikož 99 procent všech AIO se vyrábí v OEM produkci Asetek. Výrobci si nechávají pouze upravit vzhled pumpy a loga a osazují vlastní ventilátory.

Všechny moderní CPU mají problém s přehříváním uvnitř malé plochy křemíku, ani ten nejvýkonnější AiO na světě z nich nedokáže dostat teplo dost rychle. Nemá smysl tedy nějak dramatizovat teplotní rozdíly mezi chladiči, když se liší v řádu jednotek stupňů. Doba, kdy mezi chladiči byly velké rozdíly, je pryč.

Předpokládám předem, že kvalitní chladiče budou vždy podávat dobré výsledky. To samozřejmě platí i pro dnes testovaný MSI MAG CORELIQUID E360. Zde upozorňuji, že vzhledem k ceně a sérii MAG je chladič maximálně osekán o funkce navíc, cena musela zůstat nízká. Nemáme žádné displeje, divoce svítící pumpy, řídicí moduly pro USB, zkrátka tentokrát je to jen základní chladič. Ale u chladiče nám jde především o chlazení, a tuto funkci plní skvěle.

Výkon a hlučnost chladiče je perfektní, do 1200 otáček o něm nebude vědět, což bohatě stačí i na 150 W odpadního tepla z procesoru. Správa osvětlení RGB ventilátorů je možná skrze libovolnou aplikaci. Co možná zamrzí, je kompletní absence ovládání chladiče. Otáčky ventilátorů i pumpy musíte řídit skrze základní desku (je to už třetí chladič v řadě, jde o nový standard).

K výkonu a hlučnosti nemám žádnou výtku, ladění otáček se také dá řešit, funkčnost je tedy příkladná. Nyní k ceně. Oficiální česká cena je 3399 Kč. Jak už jsem řekl v úvodu, je cena hodně konkurenceschopná. Paradoxně si MSI bude konkurovat samo sobě, a to předchozí verzi chladiče s označením P360. Ten je dnes v doprodeji za 2400 korun. Na této hladině začínají první, trochu solidnější AIO sety s 360mm radiátorem. MSI také doprodává model C360 za 3200 korun. Oba dva zmíněné dnes testovaný chladič nahrazuje, je ve všech směrech modernější.

Konkurence v cenových hladinách do 4000 korun je ale hodně velká, vejde se sem už i několik modelů NZXT, Fractal Design a další. Kdo ale chce sladit svůj počítač pod jedním logem, nabídne mu MSI dobrou cenu i zcela highendový výkon.

MSI MAG CORELIQUID E360 – Levný, ale výkonný chladič AiO pro procesory
i Zdroj: MSI

Za poskytnutí kitů pro test děkuje MSI Europe

Verdikt

Povedený chladič s highendovým výkonem a budgetovou cenou těsně nad 3000 Kč.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Kvalitní zpracování, flexibilní hadice
Možnost otočení hlavy pumpy tak, aby logo MSI bylo vždy zarovnáno dle vašich preferencí
Výkon srovnatelný s významně dražším highendem
Nemá software pro řízení chladiče, vše je třeba nastavit přes software k desce či BIOS (u desek MSI lze využít MSI Center)
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama