muze-radeon-rx-480-odpalit-vasi-desku
Novinka Může Radeon RX 480 odpálit vaší desku?

Může Radeon RX 480 odpálit vaší desku?

Z. Obermaier

Z. Obermaier

30. 6. 2016 19:35 94

Radeon RX 480 má vyšší spotřebu než AMD udává, hrozí nebezpečí zničení desky?

Reklama

Dnes se rozhořela celkem velká aféra kolem Radeonu RX 480 a jeho energetických nároků. AMD totiž novinářům v press-callu řeklo, že Radeon RX 480 nemá TDP 150W jako maximum, ale typickou spotřebu ve hrách, kdy maximum je tedy znatelně vyšší. To ale mnozí nepostřehli, a  specifikace na webu AMD tuto hodnotu uvádí také jako "Board Power". Tudíž všichni předpokládali, že spotřeba se bude vejít do tohoto limitu, jako tomu bylo u AMD karet v minulosti. To se ale nestalo ...

Může Radeon RX 480 odpálit vaší desku?
i Zdroj: PCTuning.cz

Toho, že Radeon RX 480 ve všech hrách přesáhl spotřebu 150W si všimlo mnoho redakcí, za všechny jmenujme Golem.de, Heise.de, Ht4u.net, Toms Hardware, TechpowerUp, PCPer, Hardware.fr a další. Ti změřili, že typická spotřeba Radeonu je 160-165W a pokud odstraníte limit spotřeby, dosáhne klidně na 230W. To by sám o sobě nemusel být problém, GeForce v minulosti dělaly to samé, ale ne pokud máte jen jeden 6-pin a tudíž energii, která vám schází musíte vzít z PCI-Express slotu. Podívejme se na tento problém v reálu ... a k tomu použijme měření a výsledky webu HT4U.net, který má metodiku měření VGA zvládnutou na jedničku.

Redakce má k měření odběru grafických karet vyroben speciální přípravek, PCB skrze něj jsou připojeny všechny napájecí kabely ke grafické kartě. Tak je možné přesně změřit odběr na kabelech od zdroje ke kartě. Tím to ale nekončí, vše je spojené s počítačem a ten vyhodnocuje výsledky automaticky a v přehledných průbězích v reálném čase. Tímto ale měří pouze odběr kabelů ze zdroje, PCI-Express se musí měřit jinak ..

Je nutné použít PCI-E Riser a mezi napájení vstupního konektoru Riseru a sekundárního natáhnout vodiče, na kterých budete měřit proud a napětí. Jeden ze způsobů vidíte na úplně prvním obrázku nahoře, druhý pak nad tímto textem. Aktuální proud změří "klešťák" a napětí multimetr. Výsledek určíte výpočtem. Měření malých proudů je složitější a měření nebude stoprocentně přesné, ale odchylka nebude nijak zásadní, dle použitého měřidla. Podívejme se, co redakce změřila ..

Příkon grafické karty jako celku se pohyboval ve všech hrách mezi 150-174W. Odběr z PCI-Express slotu byl od 73-83W. Pokud redakce ale vypnula omezení spotřebou (TDP limit), vyšplhal odběr na 230W komplet a z PCI-E slotu brala karta 113W! A proč je právě odběr z PCI-E problém? - To si musíme říci pomoci obrázku, neboli specifikací napájení PCI-E slotů.

Jak vidíte na obrázku, PCI-E slot je koncipován na 75W. Výkon 75W je ale rozdělen do 3,3V a 12V větví. Nás v tomto případě 3,3V nezajímá, ale pouze 12V. Maximem pro napájení 12V je 5,5A což je 66W (12*5,5). PCI-E slot tedy může oficiálně dodat do grafiky pouze 66W +/- 8 procent, což je zhruba 71W. Vše nad tuto hodnotu už není garantováno výrobcem desky a může skutečně vést k problémům. Pokud vezmeme nejhorší scénáře, kdy karta brala ze slotu 113W, byl odběr o 59 procent vyšší než říkají specifikace PCI-E slotu.

Obrázek ukazující průběh s vypnutým omezením TDP, na začátku vidíte spotřebu celé karty 230W a odběr z PCI-E 113W. Poté asi kartu shodil limit teploty a spotřeba klesla. Otázka dne tedy je, zdali může Radeon RX 480 zničit základní desku tím, že bere z PCI-E slotu výrazně více než na co je PCI-E slot nastaven. Pokud budete kartu provozovat na defaultu, tak jistě ne (proč ne si povíme za chvíli). Pokud ale kartu přetaktujete, posunete limit TDP a nebo nedej bože osadíte karty dvě do CrossFire, můžete mít problém - ne ale s deskou, ale se zdrojem - pokud máte levný nebo nekvalitní zdroj.

Redakce HT4U se totiž zeptala výrobce desky (v jejich případě Asus X79) zdali má deska nějakou ochranu, když dojde k přetížení 12V na PCI-E slotu a ta se třeba vypne. Výrobce jim sdělil, že nikoliv. Redakce tedy provedla měření a zkoumání na desce, a zjistila, že výrobce říká pravdu. Piny, které napájí grafickou kartu jsou napřímo připojené k 12V na 24-pinovému ATX konektoru desky - a tedy přímo k 12V větvi zdroje. Bez jakékoliv ochrany.

Potřebnou energii, která kartě chybí z 12V 6-pin konektoru si karta vezme z PCI-E slotu, který je napřímo připojen ke 12V větvi zdroje. Pokud máte například levný, starý zdroj s jedním 6-pinem, což se u segmentu levných karet dá očekávat, je možné, že narazíte na limit zdroje. Mnoho lidí totiž může zmást údaj o 150W a budou žít v domnění, že jejich starý zdroj na to stále stačí, jelikož jejich současná karta má také jenom jeden 6-pin a je OK.

Například Seasonic 400A má na své jediné 12V větvi maximum 17A (podobné to bude u velké většiny podobně výkonných zdrojů). Něco si řekne procesor, a zbytek půjde do Radeonu. V tomto modelovém případě máte k dispozici 200-210W a tudíž Radeon RX 480 utáhnete i s mírným přetaktováním. U kvalitních zdrojů se silnými 12V větvemi není problém žádný.

Elektricky tedy desku zničit nelze, leda by odešel zdroj a vzal s sebou vše. Otázkou ale zůstává, zdali třeba u levných desek nešetřil výrobce na pinech v konektoru, a ty se při dlouhodobě procházejícím vyšším proudu nebudou enormě zahřívat. Zahřívání kontaktů je vždy špatné a může vést k různým nepříjemným situacím. Ona i malá mastnota nebo špína na konektoru může zvýšit přechodový odpor a spolu s vysokým proudem už je potenciální problém na světě.

Pokud máte slušnější zdroj, a osadíte jeden Radeon RX 480, není se čeho bát. Pravděpodobnost, že se něco stane je téměř nulová. V případě vysokého taktování a posouvání limitu TDP bych už byl opatrnější a kvalitu zdroje ověřil (dostatečný výkon jeho 12V větve). V případě CrossFire už se očekává, že majitel bude mít kvalitní zdroj, takže zde je také riziko malé. U nereferenčních verzí tento problém zcela zmizí, jelikož věřím, že výrobci osadí karty 8-pinem nebo třeba i dvěma 6-piny. Pokud ale nikoliv, bude taková přetaktovaná karta z výroby větším nebezpečím než referenční karta.

Zdroj: HT4U.net

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama