novy-material-udela-roboty-silnejsi-rychlejsi-lepsi
Novinka Nový materiál udělá roboty silnější, rychlejší, lepší

Nový materiál udělá roboty silnější, rychlejší, lepší

Michal Kleman

Michal Kleman

22. 3. 2009 00:00 25

Jako ze scifi filmu o daleké budoucnosti vypadají výsledky výzkumu texasské univerzity. Materiál vyvinutý tímto výzkumným týmem by opravdu mohl být použit na terminátora. :-)

Reklama

"Svalstvo" robotů je pro mnoho výzkumných týmů oříškem. Skok kupředu však udělali výzkumníci na texasské univerzitě, dle jejich vlastního prohlášení jde o "materiál s charakteristikami, kterým se předtím nikdo ani nepřiblížil." Nový materiál je založen na vláknech spojujících velké množství nanotrubiček. Po zapnutí proudu se svazek takovýchto vláken zvětší o 220% během milisekund a může se vrátit do původního stavu ve stejném čase.

Nový materiál udělá roboty silnější, rychlejší, lepší
i Zdroj: PCTuning.cz

Materiál má být silnější než ocel a tužší nežli diamant. Narozdíl od "nudných" bílkovin, které denaturují (rozpadají) přibližně při šedesáti stupních celsia, budou moci roboti vytvoření z tohoto materiálu pracovat v teplotním rozmezí od -196°C do neuvěřitelných 1538°C. V potaz tak připadá užití ve velmi drsných podmínkách, například mimo planetu Zemi nebo v zamořených územích. Je otázkou jak je to s chemickou odolností. Doporučuji vám vytrpět úvodní reklamu a video níže si přehrát.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama