otestovali-jsme-geekbox-maly-pocitac-s-androidem-a-ubuntu
Novinka Otestovali jsme GeekBox: Malý počítač s Androidem a Ubuntu

Otestovali jsme GeekBox: Malý počítač s Androidem a Ubuntu

Mirek Kočí

Mirek Kočí

21. 1. 2016 10:00 2

Do rukou se nám dostala sice malá, zato ale velmi zajímavá krabička s názvem Geekbox, kterou prodává firma GeekBuying. Jedná se o prťavé zařízení primárně zamýšlené jako multimediální centrum, nebo chcete-li počítač, k televizoru či monitoru. Ve výbavě má předinstalovaný Android a Ubuntu, potěší také svižným hardwarem.

Reklama

Nezdržujme se úvodem různými zbytečnostmi, jako je například popis prodejního balení, protože to asi málokoho zajímá, a pojďme se rovnou podívat, co najdeme, jak se říká, pod kapotou Geekboxu. Ve futuristicky laděné plastové krabičce o rozměrech 90 × 69 × 21 milimetrů se skrývá docela zajímavé "železo". O slušný výkon testovaného zařízení se stará čipset RockChip RK3368, což je osmijádro s architekturou Cortex-A53 taktované na 1,2 GHz s grafikou PowerVR G6110. Operační paměť má kapacitu 2 GB (LPDDR3) a pro uložení dat slouží 16GB eMMC úložiště. Prostor lze přitom kdykoli snadno navýšit skrze paměťovky.

Konektivitu Geekboxu zajištují dvoupásmová WiFi 802.11ac s 2×2 MIMO (Broadcom AP6354), Bluetooth 4.0 a gigabitový Ethernet. Na zadní straně je umístěn konektor HDMI 2.0, který podporuje 4K výstup při 60 Hz a CEC či HDCP 1.4/„2.x“, dvojice portů USB 2.0 a zdířka pro microUSB. Krabička má také vlastní vstup pro 5V/2A zdroj a obsahuje infračervený modul, aby zařízení bylo možné ovládat bezdrátovým ovladačem.

Tím ale výčet možností zařízení nekončí. Šasi lze snadno otevřít, PCB z něj vyjmout a vložit do rozšiřující desky Landingship – stačí jen vytáhnout z pozice dvě anténky a k samotnému hardwaru snadno získáte přístup.

Landingship nicméně není součástí balení, firma desku prodává zvlášť. S deskou dostanete navíc výstup pro sluchátka, MIPI CSI a DSI, 60pinové GPIO, základní „pípací“ repráček, další port USB, napájecí konektor, optický S/PDIF, dva mikrofony a v neposlední řadě i konektor SATA pro připojení 2,5palcového pevného disku či SSD. Prostě na vyblbnutí je Landingship jako stvořená.

K ovládání operačního systému slouží jednoduchý dálkový ovladač, který je součástí balení a napájí ho dvě baterie. Ty však musíme zakoupit. Na ovladači najdete základní sadu tlačítek. Nechybí tlačítko pro vypnutí, pro návrat na domovskou plochu či tlačítka pro ovládání hlasitosti. Komu není ovladač po chuti, jako třeba mně, může používat desetiletími osvědčenou dvojici, tedy myš a klávesnici.

U Geekboxu je jako výchozí operační systém zvolen Android ve verzi 5.1 Lollipop, který už je od výrobce rootnutý. Jedná se v podstatě o čistou distribuci, doplněnou o pár užitečných aplikací, vhod přijde například Netflix či skvělý multimediální přehrávač Kodi. Výrobce zaslouží pochvalu, že systém nezasvinil zbytečnostmi, což není vždy úplně samozřejmé. Majitelé tabletů a telefonů značky Asus by mohli vyprávět…

Od prvního po poslední zapnutí Geekboxu vše fungovalo na jedničku, po dobu testování jsem se nesetkal s žádnými pády systému či jeho zatrháváním (lagováním). Uživatel se samozřejmě nemusí spokojit jen s tím, co mu pod nos naservíroval výrobce. Obchod Google Play nabízí ke stažení nepřeberné množství aplikací, her či benchmarků. Stačí tedy obětovat několik sekund času a můžete hrát pecky jako Angry Birds či Asphalt 8 Airborn, na velké HDTV s připojeným ovladačem je uživatelský zážitek skvělý.

Ve spodní části uživatelského rozhraní předinstalovaného Androidu se nachází klasická tři tlačítka: Zpět, Domů a Přepínání mezi aplikacemi. Dále tu je také ovládání hlasitosti, ikona symbolizující fotoaparát sloužící k pořizování screenshotů (užitečná věcička) a vypínací menu. Z něj lze Geekbox vypnout, restartovat nebo nabootovat do Ubuntu 14.04 LTS. Tato distribuce Linuxu nabízí ryze počítačové rozhraní a už v základu předinstalované browsery Chrome a Firefox. Zkoušel jsem samozřejmě nainstalovat pár aplikací třetích stran, ale setkal jsem se s rozporuplnými výsledky. Zatímco textový editor AbiWord fungoval perfektně, skákačka SuperTux (méně povedená variace na populárního Super Mario) spadla pokaždé, když jsem se ji pokusil spustit. Za velké mínus pak u Ubuntu 14.04 považuji absenci hardwarové akcelerace. Takže takové video ve formátu H.265 bez problémů přehrajete na „lízátku“, ale tady ani náhodou.

Závěr

20160117_103536_HDR

Pokud se zrovna poohlížíte po malé krabičce k TV, abyste mohli prohlížet fotky z dovolené či sledovat vlogy vašeho oblíbeného youtubera, na Geekbox zapomeňte. Pro tyto účely jsou na trhu vhodnější a zejména levnější přístroje, například takový Google Chromecast. Ještě méně než Chromecast pak stojí různé krabičky od výrobců jako Evolveo či Verbatim. Geekbox je velmi zajímavé zařízení, které však díky vyšší ceně a paradoxně i širokým možnostem není určeno pro každého. Jeho největší výhodou je modularita. Stačí dokoupit Landingship a snadno ho hardwarově vylepšíte. K dalším přednostem patří titěrné rozměry, už rootnutý, a stále celkem aktuální, Android 5.1.1 Lollipop či přítomnost Ubuntu. Kdo pak sáhne hlouběji do kapsy, může ke Geekboxu dokoupit i 7,9palcový Retina displej a přeměnit ho v tablet. V e-shopu obchodu geekbuying.com se GeekBox prodává za necelých 2 800 korun. Desku Landingship můžete koupit za 761 korun.

GeekBox pro test poskytl obchod GeekBuying

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama