Pimp my Computer 9 - Project Camouflage
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Pimp my Computer 9 - Project Camouflage

Pimp my Computer 9 - Project Camouflage | Kapitola 6

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

26. 8. 2009 03:00 27

Seznam kapitol

1. Tak nějak nenápadně... 2. Jak vše zakrytovat? 3. Zakrytování pokračuje… 4. Průlez do interiéru 5. Lakování a další díly 6. Pauza, aneb co komponenty?

Věřím, že mnoho čtenářů čeká na výsledek práce při realizaci devátého kola soutěže Pimp my Computer. Už vás nebudeme dále napínat a můžete se na vlastní oči podívat, jak to pokračuje. Věřím, že se bude výsledek zamlouvat nejenom vám, ale také především výherci a majiteli upravovaného počítače. Věřím totiž, že takto „rozsáhlou“ a zásadní změnu nečekal.

Reklama

A v tuto chvíli jsem již nucen začít mluvit také o komponentách, které budou v této skříní zanedlouho fungovat. V minulém článku byly představeny ty, které zaslal do soutěže majitel počítače. Mnozí z vás si určitě povzdechli, že se jedná již skoro o muzejní kousky (samozřejmě řečeno s nadsázkou) a počítač by si zasloužil nějaký ten upgrade. Bohužel použitá platforma a zastaralá grafická karta (myšleno slot AGP) to nedovolují. Pokud tedy upgrade, tak kompletní. Zůstat může maximálně pevný disk a optická mechanika.

Pimp my Computer 9 - Project Camouflage
i Zdroj: PCTuning.cz

Původní hardware, ještě také ve staré case - výměna je již třeba!

Abych tedy již dále nezdržoval. S majitelem počítače jsme diskutovali, zdali jít do výkonového vylepšení počítače. Jelikož však hraje počítačové hry a zároveň potřebuje dostatek prostoru pro svá data, byl takřka rozhodnutý pro brzký nákup. V rámci soutěže upgrade díky finančním limitům není možný, respektive byl by možný na úkor skříně. To však majitel nebyl ochoten připustit a tak došlo k dohodě na kompromisu. Majitel počítače do upgrade investoval vlastní peníze a v rámci soutěže byla zaplacena úprava skříně. Vše probíhá souběžně, takže výměnu hardware můžete sledovat právě v tomto článku.

Pimp my Computer 9 - Project Camouflage
i Zdroj: PCTuning.cz

Komponenty pro upgrade tohoto počítače dodává společnost Mironet.

Dokonce bych se i vsadil, že někteří z vás již o tomto faktu začali přemýšlet při úvodních fotografiích nové skříně, jelikož je pravděpodobně nad slunce jasné, že do case s těmito rozměry by se fullATX deska nevešla. Místo původní Abit AV-8 se socketem939 nahradila novější základní desky od firmy Asus, přesněji se jedná o P5KPL-AM se socketem 775 a chipem Intel G31, samozřejmě nechybí již konečně slot PCI-E a pozice pro DDR2 paměti. Konkrétně tento model desky výrobce nabízí v několika provedeních a majitel počítače si vybral jedno z nejzákladnějších, ale v rámci cenového stropu za upgrade, který byl stanoven na 8000,-Kč s DPH, je to adekvátní řešení. Součástí základní desky je i integrovaná grafická karta, jak je u microATX časté, nicméně tento výstup nebude využíván.

Pimp my Computer 9 - Project Camouflage
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus P5KPL-AM/PS (PCI-E/DDR2/Intel G31/integrovanáVGA/mATX) aneb nový základ.

Pro PCI-E slot byla totiž vybrána jiná grafická karta, která má nahradit sice na svojí dobu vynikající ATI Radeon X800-XL, pro dnešní hry však již tento model karty nedostačuje. Jako poměrově nejvhodnější karta byla vybrána taktéž ATI, konkrétně HD 4650 od společnosti Sapphire (1GB DDR2, 128bit). Je jasné, že mnozí budou namítat, že by bylo rozumnější nějakou tu korunu připlatit za kartu s lepším poměrem cena/výkon, nicméně finanční částka byla stanovena takto a k sestavě byly navíc připojeny i další požadavky. O tom za chvíli.

Pimp my Computer 9 - Project Camouflage
i Zdroj: PCTuning.cz

Sapphire ATI Radeon HD 4650 1GB DDR2 - modernější grafika bude jistě využita.

Nesmím totiž zapomenout ani na procesor, jelikož původní AMD Athlon64 3000+ by jen těžko fungoval v LGA775. Do tohoto socketu perfektně zapadne Intel DualCore E6300, který disponuje výkonem 2,8GHz. Zde si myslím, že byl zvolen procesor velmi vhodně a jeho výkon rozhodně nebude sestavu nijak brzdit.
Neméně důležité však jsou i nové paměti, které je opět nutné přidat, jelikož původní DDR modul již v této základní desce nenajde uplatnění. Zde nebylo rozhodování až tak těžké, jelikož byla jasná investice do levnějších modulů. Náš sponzor tedy nakonec dodal 4GB kit od firmy Geil. Jedná se o DDR2 paměti s frekvencí 800MHz a kit se skládá z dvojice 2048MB modulů. Oproti nejlevnějším čipům nabízí Geil především hliníkové pasivy a věřím, že svůj účel budou i paměti plnit na 100%.

Pořád ale v rozpočtu zůstává určitá finanční rezerva. A zde se vracím ke zmiňované podmínce, a sice zvětšit datové úložiště. Majitel byl dokonce tak konkrétní, že nepožadoval pouze přidání sekundárního disku, ale přímo jeho nahrazení větším a výkonnějším modelem. Volba tedy nakonec padla na Samsung SpinPoint F2 EcoGreen, který původních 80GB nahradil 1000GB volného prostoru. Samozřejmostí je pak již připojení přes SATA2 konektor a znatelná bude bezpochyby i cache, který nyní činí 32MB.

Pimp my Computer 9 - Project Camouflage
i Zdroj: PCTuning.cz

Všechny komponenty, které výherce najde ve své nové skříni. Zdroj a DVD-RW zůstává.

Kdo teď marně hledá na obrázku DVD-RW mechaniku nebo napájecí zdroj, tak pro něj mám jednoduché sdělení – obě tyto komponenty zůstávají na žádost majitele původní a upřímně – jejich výkon je dostatečný (především teď mluvím o PSU).

Tímto bych s jistou dávkou tajemna o dalším postupu ukončil druhý díl devátého kola soutěže Pimp my Computer a zároveň přislíbil, že závěrečné třetí pokračování bude brzy zveřejněno.

Opět musím také velmi ochotně poděkovat sponzoru soutěže, společnosti Mironet za finanční podporu a dodávku hardware.

Těším se tedy brzy na viděnou a připomínám, že možnost registrace je stále aktuální, i vy můžete být vylosování do dalšího dílu! Své přihlášky můžete zasílat na níže uvedený e-mail, pravidla soutěže najdete

zde

.

Pimp my Computer 9 - Project Camouflage
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama