Pozor na falešný MSI Afterburner, obsahuje malware a těžařský software
i Zdroj: MSI
Novinka Pozor na falešný MSI Afterburner, obsahuje malware a těžařský software

Pozor na falešný MSI Afterburner, obsahuje malware a těžařský software

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

24. 11. 2022 17:35

Stará známá písnička, lupiči a zloději stále vymýšlí, jak se obohatit. A proč nepoužít všemi oblíbený program pro obsluhu grafické karty?

Reklama

Osobně si nedovedu provoz grafiky bez MSI Afterburner představit. Mohu si vyladit křivku ventilátorů, snížit napětí jádra, zatrhnout power limit a nebo si nastavit statistiku využití systému. Tu používám i při testování a již jste ji několikrát viděli i v článcích (a hlavně típám obrázky ze všeho, co pařím). Taková šikovná utilita se samozřejmě těší vysoké popularitě a není divu, že se občas najdou zločinci, kteří toho chtějí zneužít.

Pozor na falešný MSI Afterburner, obsahuje malware a těžařský software
i Zdroj: Pctuning

Dávejte proto pozor na to, odkud MSI Afterburner stahujete a instalujete. Výzkumníci z Cyble Intelligence and Research Lab (CRIL) objevili několik phisingových kampaní, které využívají Afterburner pro instalaci mineru kryptoměny Monero a malware na kradení informací. Program se objevil na více než padesáti falešných stránkách, na které směřuje ona phisingová kampaň. Ta zahrnuje propagační emaily, reklamy a další zmetky pro rozšíření falešných stránek. Pokud už se pohroma stane, je obtížné ji odhalit. Miner se totiž připojí na těžební pool až po 60 minutách, kdy CPU objektivně nic nedělá. Mezitím slídí malware RedLine Stealer a sbírá všemožné informace. Technický rozbor najdete zde. Bezpečný Afterburner v poslední plné verzi najdete na MSI, častěji aktualizované veřejné vývojové verze pak autor zveřejňuje na stránkách Guru3D.com, tamtéž najdete i jemu věnovanou sekci ve fóru.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama