Princip zálohování 3-2-1 a jeho využití v praxi
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka Princip zálohování 3-2-1 a jeho využití v praxi

Princip zálohování 3-2-1 a jeho využití v praxi

Redakce PCT

Redakce PCT

11. 11. 2021 16:09 2

Zálohování dat není jen o tom, že zkopírujete pár složek ze svého počítače na externí disk. K maximálnímu zabezpečení dat se využívá pravidlo 3-2-1, které si představíme.

Reklama

Pojmenování pravidla pro zálohování jako „3-2-1“ není náhodné. Základem jsou minimálně tři zálohy vašich dat. Ty jsou uloženy na dvou různých zařízeních a minimálně jedna záloha se nachází mimo váš domov. Jde o způsob zálohování, který maximalizuje šance na přežití vašich dat při co nejmenší logistické náročnosti. Abychom pravidlo 3-2-1 uplatnili, budeme potřebovat lokální a cloudové úložiště. V našem případě například Synology NASku a jejich cloud v podobě C2 Storage.

Princip zálohování 3-2-1 a jeho využití v praxi
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejprve si rozebereme, proč je vhodné mít zálohu hned na třech zařízeních. Důvodů je hned několik a jsou jak praktické, tak čistě pragmatické. Kopii svých dat chcete mít vždy po ruce i když například vypadne internetové připojení, nebo vám selže hardware. V tom případě uplatníte NASku, kterou máte fyzicky poblíž.

Zálohování na síťový disk má ale i další výhody. Například rychlost, kdy není problém dosáhnout přenosu dat v řádu stovek megabajtů. Také velikost úložiště. NASky pojmou několik disků a řádově terabajty dat. Zálohovat tak můžete obraz celého vašeho disku v počítači, velké hry i knihovnu rodinných fotografií za posledních několik let. Jde navíc často o jednorázovou investici. Koupíte NASku s disky a máte na pár let vystaráno. Upgrade je navíc jednoduchý a prostor pro ukládání dat můžete přikoupením dalších disků znásobit.

Ke snadnému zálohování na NASku vám pomůže hned řada aplikací. V případě Synology jde o Active Backup for Business pro Windows a Linux. Tento program umožňuje snadnou správu záloh ve firmě, ale i doma. Pomáhá plánovat automatické zálohy a replikovat data z celého disku počítače.

Princip zálohování 3-2-1 a jeho využití v praxi
i Zdroj: PCTuning.cz

Synology Drive se zase postará o synchronizaci souborů mezi vaším zařízením a síťovým úložištěm. Nastavit si můžete body zálohování a obnovení, a snadno se tak vrátit k minulé verzi souborů i celých složek. Aplikace je ideální pro zálohování pracovních dat, rodinných souborů, fotek a dalšího virtuálního majetku.

Princip zálohování 3-2-1 a jeho využití v praxi
i Zdroj: PCTuning.cz

Jenže zálohování do NASky v určitých případech nemusí stačit. Pokud chcete své soubory sdílet s okolím, může vás limitovat například rychlost vašeho uploadu. V životě vás také mohou potkat hodně nepříjemné situace. Elektronika je citlivá na vodu i vysoké teploty a například při záplavě nebo požáru vaše data ochrání jedině záloha umístěná na jiném místě. V tuto chvíli nastupuje na scénu cloudové úložiště.

Zálohování na Cloud má také své výhody a nevýhody. Hlavním pozitivem je, že máte svá data dostupná na internetu a přístup k nim se limituje jen rychlostí vašeho připojení. Sdílení takto uložených dat je pro někoho praktičtější. Zároveň mnoho služeb umožňuje nahlížet na tato data bez nutnosti jejich stažení. Mít galerii fotek uloženou bezpečně online je zkrátka velmi praktické, zvlášť pokud jste například na datech a nechcete stahovat velké soubory přímo do telefonu.

V tuto chvíli je třeba také zmínit aplikaci Synology Photos (nástupce aplikací Photo Station a Moments, které stále běží na nižších verzích DSM než je aktuální DSM 7), která se síťovým úložištěm od Synology plně spolupracuje a usnadňuje zálohování fotek i v chytrém telefonu. Princip zálohování 3-2-1 se tedy neomezuje jen na počítače.

Princip zálohování 3-2-1 a jeho využití v praxi
i Zdroj: PCTuning.cz

V určitých případech o svá lokálně uložená data můžete přijít i při zálohování na NASku, Cloud vás za tohoto scénáře zachrání. Cloud byste i při pořízení NASky neměli podceňovat. Samotné zálohování do Cloudu zlehčuje řada programů. Pryč jsou doby, kdy jste museli přes prohlížeč nahrávat soubory po jednom. V počítači můžete mít složku, která se vám zcela automaticky na Cloud zrcadlí při jakékoliv změně.

Největší jistotu ovšem získáte při kombinaci zálohování na NASku a do Cloudu. V počítači přitom nemusíte mít tucet programů, které tohle zajišťují. V případě řešení od Synology můžete využít NASku například spolu se službou Google Drive nebo C2 Storage pro firmy, či jednotlivce. V podstatě tak naučíte váš NAS, aby se sám zálohoval do Cloudu. Tím zkombinujete řadu výhod a eliminujete prakticky všechny negativa obou řešení.

Při zálohování na NASku a zároveň do Cloudu se vyhnete nevýhodě malé velikosti úložiště v případě Cloudu. Můžete například zálohovat data na více služeb, nebo si jen vybrat ty nejdůležitější soubory, o které vážně nechcete přijít. S nastavením a automatizací vám pomohou například programy Cloud Sync a Hyper Backup.

Princip zálohování 3-2-1 a jeho využití v praxi
i Zdroj: PCTuning.cz

Zálohy si pomocí těchto programů můžete podrobně nastavit a naplánovat - například průběžně zrcadlit data pouze na NASku, přičemž záloha na Cloud proběhne až v noci, kdy nevyužíváte internetové připojení. V neposlední řadě tento způsob eliminuje rizika spojená s lokálním ukládáním. Zasáhne vás porucha hardwaru? O svá data v Cloudu nepřijdete. Zároveň vás neomezí ani odpojení od internetu, jelikož máte zálohu stále k dispozici na lokální síti.

Zálohování 3-2-1 se mi osvědčilo například při práci, kdy mám všechna data na NASce a zároveň na Cloudu. Doma se mi na stolním počítači data okamžitě zrcadlí na NAS, následně se automaticky synchronizují s Cloudem. Mimo domov mi pak stačí zapnout notebook a okamžitě pracuji s aktuálními daty z Cloudu, která se poté synchronizují s NASkou. Synology je v tomto o krok napřed, jelikož nabízí komplexní řešení jak v oblasti Cloudu, tak i síťových úložišť. Jejich služby jsou úzce provázané, ale zároveň poskytují volnost při preferenci jiných řešení. Člověk si tedy může vybrat, co mu nejvíce vyhovuje.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama