Prototyp vodního bloku v kombinaci se zrcadlově lesklým IHS pro delidované Ryzeny 7000 srazil teplotu o 25°C
i Zdroj: der8auer
Novinka Prototyp vodního bloku v kombinaci se zrcadlově lesklým IHS pro delidované Ryzeny 7000 srazil teplotu o 25°C

Prototyp vodního bloku v kombinaci se zrcadlově lesklým IHS pro delidované Ryzeny 7000 srazil teplotu o 25°C

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

2. 5. 2023 15:30 9

Známý overclocker der8auer nezahálí a pracuje na první pomoci pro poslední žhavou generaci Ryzenů 7000. Již brzy ve vašich… sestavách?

Reklama

Poslední aférka AMD se týkala toho, že se Ryzeny 7000 nepěkně (u)pečou sebe a doslova vypálí flek i do socketu. Firma už se k tomu vyjádřila a vydala opravu. Ale jelikož nechcete, aby CPU topil tak jako tak, der8auer pracuje na řešení. Vytvořil kombinaci vodního bloku a tepelného rozvaděče (IHS), které se montují přímo na delidované CPU. Tepelný rozvaděč slouží samozřejmě k co největší ploše přenosu tepla (a zároveň nahrazuje mechanismus patice pro usazení CPU) neboť chapadlovité IHS od AMD je, řekněme, ne úplně ideální. 

Der8auer nejprve otestoval Ryzen 7900X bez delidu a s klasickým AiO vodním kitem. Frekvence 5.0 GHz a volty na 1.3 rozžhavily procesor na 90°C. Poté vyzkoušel namontovat své IHS nazvané „AM5 high-performance heat spreader“ s tím samým chladičem. Tato změna s využitím tekutého kovu přinesla snížení teplot o více než 10°C. Teprve ale když bylo použito kombo obou komponent, tedy speciálního IHS a vodního bloku, nazvaného Mycro Direct Die, spadla teplota až k 65°C. Ve videu der8auer vysvětluje a ukazuje i zrcadlovou plochu IHS a také jak pracovali na tom, aby se neohýbalo.

Cena produktu by měla být kolem 100 euro za vodní blok bez RGB a 130-140 euro s RGB. 

Chlazení? Na CZC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama