Prototyp vodního chlazení bez pumpy si vede v testu velmi dobře
i Zdroj: PCTuning (s využitím Microsoft Copilot)
Novinka Prototyp vodního chlazení bez pumpy si vede v testu velmi dobře

Prototyp vodního chlazení bez pumpy si vede v testu velmi dobře

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

4. 3. 2024 15:30 2

Že by spojení výhod vzduchového a vodního chlazení? Der8auer otestoval prototyp firmy Wieland a byl z toho celý pryč, jak to pěkně funguje. Podívejte se na video a možná vás to také přesvědčí.

Reklama

Pokud dnes chcete chladit CPU nebo GPU, na výběr jsou desítky, spíše stovky různých variant vzduchových a AiO chladičů. Osobně jsem vždy zůstal u vzduchu, protože se o to nemusím starat, nemusím se děsit, že mi vyteče chlazení a vykoupe komponenty a nebo že zdechne pumpa. Zato pokud u solidního vzduchového chladiče kiksne větrák, nic moc se nestane, protože v bedně je jich většinou víc a nějaký ten průvan tam vždy bude. Při běžném použití bych si toho nejspíš ani nevšiml. Ale tento prototyp firmy Wieland mě zaujal.

Prototyp vodního chlazení bez pumpy si vede v testu velmi dobře
i Zdroj: der8auer EN

Při prvním pohledu jde o typický AiO vodní chladič, ale pak si všimnete několika věcí. Za prvé, blok je velice nízký, jelikož v něm chybí pumpa. Radiátor má zase po stranách jakési oválné rozšíření s přípojkami hadic. A hlavně, celé to funguje na principu pasivní výměny tepla (thermosiphon), založené na přirozené konvekci, při které dochází k cirkulaci tekutiny bez nutnosti čerpadla.

Der8auer porovnal prototyp s běžným AiO Corsair H150i a procesorem Ryzen 9 7950X. Ve výsledku běžného herního testu byl Corsair asi o 8°C výkonnější – 70°C oproti 77-78°C. V Cinebench R23 Corsair dovolil procesoru žrát až 233 W a boost na 5000 MHz. Prototyp nezvládal tolik tepla, tudíž si CPU řeklo o 214 W a frekvence klesly na 4800 Mhz. Bodový rozdíl byl ale zanedbatelný, 36719 vs 36272. Výsledky jsou sice o fous horší, ale jak der8auer poznamenal, toto řešení má velkou výhodu. Není tu pumpa, což znamená že se nemůže porouchat a také to sníží náklady a hluk. Navíc je tu prostor pro zlepšení, jelikož větráky nesedí přímo na radiátoru a netvoří dostatečný tlak. Blok je z hliníku a měď by byla vhodnější. Velikost radiátoru je otazníkem, testovaný model měl 240mm, možná by 360mm přineslo také zlepšení. Celkově je to velmi zdařilý prototyp, ale zda a kdy uvidíme takové chladiče běžně k dostání, to je ve věštecké kouli. A tu nemáme.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama