Průša představuje vlastní modulární box pro 3D tiskárny MK3S+
i Zdroj: Průša
Novinka Průša představuje vlastní modulární box pro 3D tiskárny MK3S+

Průša představuje vlastní modulární box pro 3D tiskárny MK3S+

David Jiránek

David Jiránek

6. 5. 2022 13:35

Český výrobce Průša představil vlastní verzi boxu pro 3D tiskárny. Modulární krabice umožní lepší kontrolu nad teplotou, sníží hluk při tisku a zabezpečí tiskárnu před odcizením i požárem.

Reklama

Tiskárny Průša jsou již řadu let známé po celém světě díky své kvalitě a podpoře od výrobce. Česká firma nyní představila novinku v podobě originálního boxu určeného pro nejpopulárnější verzi 3D tiskárny MK3S+. Original Prusa Enclosure byl navržen s ohledem na komunitu, bezpečnost a pro sestavení nemusíte nic dalšího objednávat nebo tisknout.

Original Prusa Enclosure má rozměry 530 (šířka) × 545 (výška) × 640 (hloubka) mm, případně 715 mm na hloubku s nainstalovaným displejem na vnější straně. Celá nosná konstrukce je z plechu, oproti často plastovým protějškům. Průhledné bočnice jsou vyrobeny z PETG.

Rozměry boxu
i Zdroj: Průša
Rozměry boxu

Boxy lze na sebe skládat a jejich design umožňuje osazení řady komunitou vymyšlených doplňků jako například držáky na nářadí, trysky nebo odkladač tiskových plátů.

Enclosure by měl pomoci s tisknutím prakticky všech materiálů. U těch méně náročných může docházet při nekontrolování teploty k lehké deformaci a odlepení od podložky. Pokročilejší materiály jako PC CF, Nylon, PP a další vyžadují ještě preciznější nastavení teploty. Zároveň v boxu dochází ke snížení hluku, menšímu usedávání prachu a tím pádem prodloužení životnosti tiskárny.

Vnitřek boxu si tiskárna vyhřeje sama pomocí podložky. Průša zmiňuje, že přídavné aktivní vyhřívání by bylo užitečné pouze v chladném prostředí, jako jsou garáže. Při běžné pokojové teplotě si tiskárna uzavřený kvádr s přehledem zahřeje. Naopak pro tisk PLA je doporučeno mít box otevřený.

Uvnitř boxu můžou mít uživatelé nejen tiskárnu, ale i MMU2S (upgrade pro tisk více materiálů současně) a samotnou cívku. Ovládací displej lze ponechat na tiskárně, nebo ho umístit vně boxu. Samotný zdroj se umisťuje také mimo krabici a zájemci mohou přikoupit rychlospojku napájení, pokud plánují tiskárnu často z boxu vynášet. Průša zákazníkům do balení přidává výztuhu konstrukce tiskárny nahrazující odmontovaný zdroj.

Zdroj si nasává čerstvý vzduch díky externímu umístění
i Zdroj: Průša
Zdroj si nasává čerstvý vzduch díky externímu umístění

Základní enclosure stojí 8 999 Kč a expedice začne v červenci letošního roku. K dispozici jsou i volitelná vylepšení. Jmenovitě jde o LED podsvícení (999 Kč), mechanický zámek (599 Kč), filtrační systém (1 949 Kč), protipožární systém (3 190 Kč) a rychlospojka napájecího kabelu (1 199 Kč).

Průša zmiňuje, že například protipožární systém a mechanický zámek jsou určené spíše pro školy a veřejné dílny. Brzo bychom se měli dočkat také vylepšení v podobě smart boxu. Ten bude kombinovat chytré LED osvětlení signalizující stav tisku, elektronický zámek, čtečku RFID, pokročilá teplotní čidla, senzor vlhkosti a senzor ultra-jemných částic.

Průša představuje vlastní modulární box pro 3D tiskárny MK3S+
i Zdroj: Průša

Základní cena 8 999 Kč rozhodně není nízká. Průša má na svém webu stále k dispozici podrobný návod ke stavbě kutilské verze Prusa Enclosure V2. Zde ovšem uživatelé musejí řadu součástek sami vytisknout a nakoupit nejen nábytek (stolek Ikea Lack), ale i montovací díly, plexisklo a spojovací materiály. Original Prusa Enclosure je tak alternativou pro ty, kteří nechtějí shánět řadu dílů v různých obchodech. Celá krabice i tak přijde nesestavená, ačkoliv se vším potřebným.

V budoucnu se dočkáme i menšího boxu pro tiskárnu Prusa Mini(+). 3D tiskárny seženete i u našeho partnera CZC.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama