Recenze Logitech G502 X Plus – nostalgický návrat ikonické myši
i Zdroj: Logitech
Herní příslušenství Recenze Recenze Logitech G502 X Plus – nostalgický návrat ikonické myši

Recenze Logitech G502 X Plus – nostalgický návrat ikonické myši | Kapitola 3

David Jiránek

David Jiránek

25. 10. 2022 23:50 23

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Porovnání modelů 3. Obsah balení, vzhled a ergonomie 4. Software, spínače a senzor 5. Závěr

Logitech oživil ikonickou myš G502 v novém provedení. Herní myš, která v roce 2014 přinesla nebývalou ergonomii, logicky rozmístěná tlačítka a kvalitní provedení, se po mnoha částečných iteracích zrodila ve zcela novém, přesto velmi povědomém provedení. Bude to ovšem stačit na úspěch ve světě, kde herní myši váží o desítky gramů méně a nabízejí stejné funkce?

Reklama

Obsah balení

Myš Logitech G502 X Plus vám dorazí v krabici, která je pro modely G502 typická. Malá krabička ukrývá v horním patře samotnou myš, níže pak USB-C na USB-A kabel, který je měkký, avšak gumový. Dřívější modely disponovaly opleteným kabelem. Dále v balení naleznete USB-A přijímač s nápisem myši, přechodku z USB-A samičky na USB-C samičku (abyste si mohli dongle umístit na konec nabíjecího kabelu) a záslepku sniper tlačítka.

Recenze Logitech G502 X Plus – nostalgický návrat ikonické myši
i Zdroj: PCTuning.cz

Samozřejmě je v balení i pár příruček, ale kdo by je četl. Stačí vám pouze to, že k myši potřebujete software Logitech G Hub, na který se podíváme v další kapitole.

 

Vzhled a ergonomie

Pokud jste někdy v ruce drželi původní Logitech G502, novinka vám bude hodně povědomá. Xková série totiž zachovává řadu prvků, jak jsme naznačili v minulé kapitole. Exteriér je převážně z matného plastu a pogumovaných ploch. Boční tlačítka mají lesklou povrchovou úpravu.

Recenze Logitech G502 X Plus – nostalgický návrat ikonické myši
i Zdroj: David Jiránek

Opět jde o výhradně pravorukou herní myš. Tlačítka u palce se dají velmi dobře nahmatat, jejich stisk je jasný a doprovázený ostrým cvaknutím spínačů. Dvojice tlačítek, která se nachází u primárního tlačítka (G7 a G8) má mělčí a méně ostrý stisk.

Za kolečkem opět nalezneme přepínač volné rotace scrollování a jedno další tlačítko, hojně využívané na změnu DPI.

Recenze Logitech G502 X Plus – nostalgický návrat ikonické myši
i Zdroj: David Jiránek

Samotné kolečko, jak již bylo zmíněno, je opět celkem hlasité, pokud se nachází v režimu postupného otáčení po segmentech. Nově je pogumované s menšími výřezy a na pohled méně vystupuje. Je to dáno i tím, že materiálově více ladí s primárními tlačítky.

Dioda pod kolečkem, která nově indikuje například DPI profil nebo stav baterie, je vzhledem k úhlu naklonění směrem od uživatele v některých případech hůře viditelná.

Co se spárů jednotlivých částí na hřbetu týče, jejich hloubka není při používání problém. Plastové hrany neřežou do ruky a rovnoměrné podsvícení vypadá opravdu elegantně. Ohledně slícování jednotlivých částí je na tom myš velmi dobře. Nic nevrže, žádného nedoléhání jsem si nevšiml a celkově je myš velmi robustní.

Recenze Logitech G502 X Plus – nostalgický návrat ikonické myši
i Zdroj: David Jiránek

Na spodní části, vedle nových bílých PTFE podložek nalezneme kromě puku (u Lightspeed a Plus varianty) také přepínač na zapnutí a vypnutí myši. G502 X již nedisponuje prostorem pro osazení dodatečných závaží. Logitech zřejmě chtěl ušetřit váhu, trend herních myší je totiž postupné snižování hmotnosti.

Recenze Logitech G502 X Plus – nostalgický návrat ikonické myši
i Zdroj: David Jiránek

Největší ergonomickou změnou je ve finále tlačítko „sniper“ u palce. Jeho geometrie byla upravena a nově se skládá z rovné a šikmé plochy. Pokud jste měli problém na tlačítko palcem dosáhnout, můžete si šikmou vystouplou část nastavit směrem blíže k palci. Nebo naopak tlačítko otočit. Drží totiž na místě pomocí magnetu. Třetí variantou je jeho odstranění a použití záslepky, která je v balení.

Recenze Logitech G502 X Plus – nostalgický návrat ikonické myši
i Zdroj: David Jiránek

Jinak je G502 X Plus (i zbylé varianty z X řady) ergonomicky stejnou myší jako G502. Výrazná prohlubeň pro palec usnadňuje držení a zvedání myši spolu s pogumovanými boky. Hřbet není příliš agresivní a vystouplý. Hlavní dvojice tlačítek je protáhlá směrem dopředu a postupně zvyšuje sklon směrem k podložce.

Osobně jsem si zvykl na palm a claw grip, tedy položení ruky přímo na myš nebo chycení konečky prstů. Fingertip grip mi osobně nikdy nesedl, tudíž ho nechci hodnotit.

Celkově exteriérové provedení G502 X hodnotím pozitivně. Logitech měnil jen málo prvků, na první pohled zejména tlačítko „sniper“ a kolečko. U prvního zmíněného jde o přidané varianty, což je rozhodně pozitivní změna. V případě kolečka spíš záleží na zvyku. Menší vroubkování by mohlo znamenat při vypjatých momentech prokluzování, což se mi ale nestalo. V tom brání pogumování.

Barevné podsvícení je rozhodně elegantnější a osobitější. Vynucené podsvícení loga G bylo transformováno do pruhů mezi spáry myši, což beru jako pozitivní věc. Samozřejmě ale barvičky dostanete jen u modelu Plus. Plošky z PTFE se osvědčí zejména při dlouhodobém používání. Myši tak v této sekci nemám prakticky co vytknout.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama