Rok 2015 očima redaktorů českých HW magazínů
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Rok 2015 očima redaktorů českých HW magazínů

Rok 2015 očima redaktorů českých HW magazínů | Kapitola 12

Redakce PCT

Redakce PCT

31. 12. 2015 22:00 21

Seznam kapitol

1. Ročník 2015 2. Nejlepší produkt roku 3. Nejhorší produkt roku 4. Inovace roku a nejzajímavější řešení roku 5. Nejlepší trend(y) roku 6. Nejhorší trend(y) roku
7. Zklamání roku 8. Překvapení roku 9. Škoditel roku 10. Pamětihodné marketingové přestřelky a perly 11. Článek, interview, web roku 12. Výhled, přání do roku 2016

S Novým rokem máme pro vás připravené shrnutí, které je výsledkem společného projektu několika českých redakcí a redaktorů píšících o hardwaru. Jaké produkty byly nejlepší, nejhorší, co se líbilo a nelíbilo a co bychom rádi do budoucna očima redaktorů DIIT, Extrahardware, PC Tuningu Světa Hardware a Cnews.

Reklama

Výhled, přání do roku 2016

Petr Diviš: V roce 2016 bych už rád viděl na trhu monitory kombinující tyto vlastnosti: IPS panel, 144 a více Hz, a technologii kvantových teček pro širší barevný gamut. V posledním roce se LCD trh začal hýbat dobrým směrem, tak snad trend vydrží a bude i v roce 2016 z čeho vybírat. Také doufám ve větší skok výkonu s novou generací grafických karet, založených snad už na novějším 16 nebo 14 nm výrobním procesu.

Pavel Boček: Co se týče výhledu na světový i domácí trh, zdroje s certifikací 80 PLUS Gold už se pomalu stávají mainstreamem, tento trend bude pokračovat; mnoho zejména nových značek se uchyluje k malým čínským výrobcům, kteří jsou schopni mnohdy dost šlapat na paty těm velkým a zavedeným a to při lepší ceně. Na příští rok očekávám konečně příchod zdrojů s certifikací Titanium i v rozumnějších výkonech než pro startování maloobjemového auta. Tím pádem by nám mohly zlevnit i platinové modely. Super Flower zatím z prototypů nepřešel k činům a Leadex Titanium je reálně nedostupný skoro ve všech výkonech. První sice byl, ale je to takové marketingové vítězství. Nicméně letos své nové modely představil i Seasonic, Silverstone (tedy i Sirtec), Enermax, Channel Well, Antec (tedy Delta), Cooler Master - v podstatě všichni, kdo něco znamenají. FSP má mimochodem 400W zdroj s Titaniem už přes rok - pro účely certifikace. Stejně jako 250W Gold. Uvést to na trh je ale úplně jiná věc…do testování se snad většina novinek s menšími nominálními výkony dříve či později dostane, většina webů se totiž zdrojům kolem 500 W až tak nevěnuje, přitom výkonné zdroje jsou spíš menší částí trhu. U mě však také doufám dojde k rozšíření zátěže, díky kterému se podíváme na zdroje až do 750 W (nominálních). Snad se bude dařit přibližovat záběrěm a kvalitou i zahraniční konkurenci, můžete tomu sami pomoct.

Mimo zdroje si osobně přeji v prvé řadě odstřížení příživníků z různých pochybných organizací od penězovodu – když jsem onehdá na faktuře viděl, kolik mě ti smetáci z 1,75TB disku stáli, tak by člověk plakal…idiocie zákono„dárců“ se projevila naplno, protože kvůli paušálnímu nastavení dostávají stále větší a větší výpalné s tím, jak se každých pár let v průměru zdvojnásobí kapacita disků. Ono nadávat na výrobce disků kvůli ceně je jedna věc, ale že platíte přes 10 % ceny (externího disku) bůhví komu, dalších 21 % režimu…ceny narůstají raz dva.

David Ježek: Výhledově nás nic zásadního nečeká. Ano, bude více megahertzů, jader, gigabajtů, IOPSů a cloudů, naopak méně nanometrů, wattů, decibelů, ale to je prostě jen a pouze vývoj. Přijdou lepší procesory, lepší GPU, lepší SSD, lepší displeje, ale jinak se příští rok nic zásadního v IT nestane. Takže si přejme, aby hlavně nebyly ty hloupé zbytečné přešlapy v kvalitě výrobků, které se budou méně ohýbat, lámat, odcházet (často plánovitě) pár týdnů po skončení záruky či šmírovat své uživatele ať již záměrem výrobců, nebo jejich diletantstvím v zabezpečení vedoucím k hacku.

Lukáš Fiala: Nebudu se pouštět do žádných věšteb; místo toho vyslovím jen několik skromných přání, jejichž společným tématem je dostupnost kvalitních alternativ. Přeji si tedy, aby nadále existoval a rozvíjel se Windows Phone jako alternativa k Androidu a iOS. Jelikož Mozilla plánuje velké změny ve Firefoxu, tak abychom i po nich měli na výběr kvalitní webový prohlížeč jako alternativu Chromu. Aby bezlicenční kmitočtová pásma zůstala bez poplatku a drobní ISP mohli nabízet levnou alternativu k ADSL a kabelovce. A aby zůstala konkurence na trhu grafických čipů a nějaká nová vyrostla na trhu procesorů.

Jan Olšan: Loni jsem si tu místo odpovědi k věci lajznul (rádoby) povznášející přání z nejlepších pravdoláskařských zásob. Bohužel to vypadá, že i letos bude vnější, nepočítačový svět potřebovat štěstí a dobrá přání mnohem víc, než hardware, IT a internet, a tudíž to ode mě bude stejně (ne-li víc!) k nevydržení i letos. Ono mě taky nic nějak zásadního a k tématu jinak nenapadá. Do roku 2016 tedy přeju vám čtenářům, jakož i ostatnímu světu hodně štěstí, zdraví, klidu a míru. No, aby se tu ten text ještě nezačal červenat, tak to radši vezmu letos 600 let starým poselstvím Jana Husa: „Také prosím, abyste se milovali, dobrých násilím tlačiti nedali a pravdy každému přáli.“ To bych nám (promiňte opožděný Vánoční tón) všem přál. Live long and prosper!

Lukáš Václavík: Pokud zůstanu u IT, tak mám tři přání. Aby AMD vyšla architektura Zen a Intel měl zase pořádnou konkurenci. Aby Cetin úspěšně zmodernizoval síť, xDSL se zrychlilo a dostalo tam, kde dnes není. Aby se technologie OLED displejů dostala z malých úhlopříček (mobily, tablety) a velkých (televizory) do těch středních (PC monitory).

Pavel Šantrůček: Příští rok bude rokem nové generace grafických karet a s největší pravděpodobností také virtuální reality. Šance na prožití zcela nových herních zážitků je tedy vysoká a já jen doufám, že nebude promrhána. Do nového roku tedy přeji jak společnosti Nvidia, tak také společnosti AMD, aby se jim grafické karty nové generace povedly. Společnosti AMD pak přeji ještě jednou, a to, aby nový procesor ZEN byl úspěšný a aby současným procesorům společnosti Intel pěkně zatopil. Ne snad proto, že bych AMD nějak miloval, ale kvůli té hrozné a ubíjející nudě, která dnes ve světě procesorů vládne. No a samozřejmě bych také rád poděkoval všem našim čtenářům za jejich přízeň a popřál jim do nového roku hlavně hodně zdraví.

Mirek Jahoda: Do příštího roku musím nepokrytě popřát hodně zdaru AMD a to především s její novou procesorovou architekturou Zen, potažmo celou platformou AM4. Snad se to povede včas a snad se podaří udělat něco komplexně konkurenceschopného Intelu.

Jirka Souček: Tři přání do roku 2016: Aby Pascal zvládal asynchronní shadery alespoň jako čtyři roky stará GCN. Aby se AMD dožila úspěšného vydání Zenu. Aby vznikly jasné a definitivní standardy pro UHD video.

Adam Vágner: Když zůstanu u železa, přál bych si, abychom se zase začali někam posouvat po stránce kapacit pamětí a úložných zařízení, aby se zase začal hýbat výkon procesorů, aby se zase v hardwaru začalo něco dít a aby člověk i při práci na výkonu (a menších prostojích) zase poznal, že vyměnil čtyři roky starou sestavu za novou. Ale bojím se, že je to stejně platné jako chtít světový mír a aby lidstvo dostalo rozum.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama