Samsung 990 PRO 2 TB: Nejvýkonnější SSD na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Recenze Samsung 990 PRO 2 TB: Nejvýkonnější SSD na trhu

Samsung 990 PRO 2 TB: Nejvýkonnější SSD na trhu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

1. 11. 2022 08:30 19

Seznam kapitol

1. Samsung 990 PRO, návrat na trůn 2. Představení disku 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Syntetické testy – body 8. Shrnutí výkonu 9. SLC cache a výkon versus teplota 10. Závěr

Samsung bez větší mediální pozornosti uvedl disk pro NVMe s označením 990 PRO. Sice jde jen o vylepšený, předchozí model PCIe 4.0, přesto se stal jasně nejvýkonnějším diskem na trhu. A to vše s cenovkou předchozí generace.

Reklama

Když před dvěma roky Samsung uvedl model 980 PRO, šlo sice o nejvýkonnější SSD pro NVMe , ale vítězství mělo hodně hořkou pachuť. V řadě PRO jsme chtěli disky MLC a nikoliv 3D TLC, bohužel na naše přání výrobce nedbal a v nejvyšší řadě už nabízí jen 3D TLC, které jsou významně levnější.

Za poslední dva roky se hodně změnilo, přišel řadič Phison E a ukázal Samsungu, že nejen on je schopen vyrábět highendové disky NVMe. Všechna řešení postavená na OEM od Phison jsou výkonnější než Samsung 980 PRO. Nakonec byl výkonnější i řadič od Sandisk (používá WD) a nebo řadič od Intelu (Solidigm, SK Hynix). Od uvedení Samsung 980 PRO se na trhu objevily desítky výkonnějších disků, přesto je Samsung stále sázka na jistotu a prodává se stále dobře. Navíc cena od uvedení klesla jen o tisíc korun.

Samsung 990 PRO 2 TB: Nejvýkonnější SSD na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Mohlo se zdát, že Samsung poslední dva roky spal, anebo spíše zaspal. Na první pohled dva roky ignoroval konkurenci a žádný nový disk PRO neuvedl. I když je Samsung 980 PRO stále výkonným diskem, na současnou špičku už v testech zaostává asi o třetinu. To už není málo.

Před pár týdny se na trh dostal Samsung 990 PRO, výrobce jej ani moc nepropagoval. Trochu mě mrzí absence podpory rozhraní PCIe 5.0, což se tak nějak po dvou letech čekalo. Takhle to vypadá, že Samsung si nejmodernější rozhraní šetří až na model s desítkou v názvu. Uvedení disku s PCIe 4.0 ale dává smysl, je to významně levnější řešení.

Disk pro PCIe 5.0 NVMe, který bude nabízet dvojnásobné přenosové rychlosti proti PCIe 4.0, není levné řešení. Zaprvé musí mít zcela nový a výrazně výkonnější kontrolér s dvojnásobným počtem kanálů, což bude drahé. Druhá možnost je osazení vícevrstvých NAND čipů na stávající kanály, což bude asi ještě dražší. Navíc zahřívání bude významně vyšší než u řadičů PCIe 4.0. Výroba první generace PCIe 5.0 M.2 disků bude výzva. Samsung 990 PRO je tedy stále ještě disk PCIe 4.0.

Samsung 990 PRO 2 TB: Nejvýkonnější SSD na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Výrobce v tuto chvíli vydává pouze dva modely, což v dnešní době strmého pádu zájmu o PC chápu. Kapacita 1 TB a 2 TB byla rozumná volba. 4 TB vyjdou později. Oba ohlášené disky mají stejnou konstrukci a prodávají se s chladičem nebo bez něj. Cena s chladičem ale zatím známá není, nikde nejsou skladem. My samozřejmě otestujeme klasickou porci testů, SLC cache i teplotu disku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama