Samsung 990 PRO 2 TB: Nejvýkonnější SSD na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Recenze Samsung 990 PRO 2 TB: Nejvýkonnější SSD na trhu

Samsung 990 PRO 2 TB: Nejvýkonnější SSD na trhu | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

1. 11. 2022 08:30 19

Seznam kapitol

1. Samsung 990 PRO, návrat na trůn 2. Představení disku 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Syntetické testy – body 8. Shrnutí výkonu 9. SLC cache a výkon versus teplota 10. Závěr

Samsung bez větší mediální pozornosti uvedl disk pro NVMe s označením 990 PRO. Sice jde jen o vylepšený, předchozí model PCIe 4.0, přesto se stal jasně nejvýkonnějším diskem na trhu. A to vše s cenovkou předchozí generace.

Reklama
Samsung 990 PRO 2 TB: Nejvýkonnější SSD na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Samsung po dvou letech vylepšil svůj tehdejší model 980 PRO. Současný nástupce má mírně poladěný kontrolér (stále 5 jader ARM a 8 nm), poslední verzi čipů NAND (176-layer) s vylepšeným rozhraním až 2000 MB/s na kanál. To vše stačilo k tomu, aby měl model 990 PRO o 35 procent vyšší výkon než 980 PRO. Není to málo, ale podobně výkonné disky už jsou na trhu rok (s Phison E18).

Samsung 990 PRO je jasně nejvýkonnějším SSD, rozdíl proti konkurenčním řešením ale není  zásadně velký, řekněme v řádu jednotek procent. Po dvou letech jsme čekali možná víc, přeci jenom Samsung je vždy etalonem toho nejvýkonnějšího na trhu. 

Samsung 990 PRO 2 TB: Nejvýkonnější SSD na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud nechcete čekat na disky pro PCIe 5.0, ale musíte SSD upgradovat nyní, není PCIe 4.0 vůbec špatnou volbou. V případě, že chcete to nejlepší, je Samsung 990 PRO jasnou volbou. Nabízí skvělý výkon i v zápisu mimo cache SLC, nepotřebuje významně chladit a jeho cena je podobná konkurenční nabídce na trhu. Za mě jde o jeden z nejzajímavějších disků s rozhraním PCIe 4.0.

Verdikt

Samsung 990 PRO je nejvýkonnějším SSD na trhu. Také cena je přijatelná. Škoda jen, že zatím nepřinesl rozhraní PCIe 5.0.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Nejvýkonnější PCIe 4.0 NVMe disk (M.2)
Solidně nastavená cenovka
Výkon se nijak nesnižuje s vysokou teplotou
Aplikace Magician
Pouze PCIe 4.0 (těšili jsme se na PCIe 5.0)

Udělené ocenění

PCTuning gold

SSD Samsung 990 PRO si zaslouží zlaté ocenění za nekompromisní výkon a rozumnou cenu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama