Samsung 990 PRO 2 TB: Nejvýkonnější SSD na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Recenze Samsung 990 PRO 2 TB: Nejvýkonnější SSD na trhu

Samsung 990 PRO 2 TB: Nejvýkonnější SSD na trhu | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

1. 11. 2022 08:30 19

Seznam kapitol

1. Samsung 990 PRO, návrat na trůn 2. Představení disku 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Syntetické testy – body 8. Shrnutí výkonu 9. SLC cache a výkon versus teplota 10. Závěr

Samsung bez větší mediální pozornosti uvedl disk pro NVMe s označením 990 PRO. Sice jde jen o vylepšený, předchozí model PCIe 4.0, přesto se stal jasně nejvýkonnějším diskem na trhu. A to vše s cenovkou předchozí generace.

Reklama

Pro měření výkonu disku jsem použil procesor AMD Ryzen 7 7700X na desce Asus ROG Crosshair X670E Extreme. Počítač napájel zdroj Enermax 1250W, sestavu doplnil SSD SATA disk Intel a paměti DDR5-5200 MHz od Corsair. K měření her jsem použil grafickou kartu GeForce RTX 3090 v referenčním provedení. Pro testy procesorové používám nově úspornou GeForce 730.

Samsung 990 PRO 2 TB: Nejvýkonnější SSD na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Neprovádím testy v nástroji IOMeter, který je sice pěkný, dává hodně výsledků a měří maximální hodnoty u malých souborů v IOPS, ale pro běžného uživatele je porovnávání výsledků složité, protože záleží na poměrně detailním nastavení. 

Pracuji s testy, které si může každý stáhnout sám a bez odbornějších znalostí si porovnat jejich výsledky s těmi v recenzi. Jedná se například o programy CrystalDiskMark, AS SSD Benchmark, ATTO Disk Benchmark nebo Anvil Pro. Celkově se snažím o jednoduché a dobře pochopitelné testy pro každého, k čemuž pomáhám výrazným snížením počtu testů jen na ty, které nám opravdu o výkonu SSD pro reálné použití něco řeknou. Testuji v těchto aplikacích:

  • Anvils Storage Utilities V110_B337
  • AS SSD Benchmark 2.0.7316.34247
  • ATTO Disk Benchmark 246
  • CrystalDiskMark 8.0.4
  • HD Tune Pro 5.5
  • SetupWinBootInfo 1.02

Všechny testy až na zápis v HD Tune Pro provádím s nainstalovaným operačním systémem Windows 10 Pro 64–bit (včetně posledního velkého updatu) na testovaném SSD – disk je tedy primární / bootovací. Výsledky pak mohou být nižší než maximální, ale mají blíže k reálnému používání.

SSD jsou pro běžného uživatele v dnešní době vzhledem k jejich ceně určeny hlavně na operační systém a jeho zrychlení, a proto porovnání solid state disků s nainstalovaným OS více vypovídá o jejich běžném chování. Je jisté a otestované, že se v mnoha případech budou výsledky lišit i poměrně o dost (případ levnějších SSD s asynchronními NAND flash paměťmi) s výsledky z ostatních webů, kde ve většině případů recenzenti měří s diskem prázdným (sekundárním).

Specifikace disku

Samsung 990 PRO 2 TB: Nejvýkonnější SSD na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz
Samsung 990 PRO 2 TB: Nejvýkonnější SSD na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

V tabulce vidíte všechny výkonné PCIe 4.0 2 TB SSD disky na českém trhu. Náš dnes testovaný disk spadá do kategorie highendu, jde o disk pro PCIe 4.0 se špičkovými parametry. Jak ale vidíte, cenu nastavil výrobce velice slušnou. Jde v linii s podobně výkonnými highend disky. Cena kolem 8000 Kč za 2 TB nejvýkonnějších disků je běžná.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama