Samsung 990 PRO 2 TB: Nejvýkonnější SSD na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Recenze Samsung 990 PRO 2 TB: Nejvýkonnější SSD na trhu

Samsung 990 PRO 2 TB: Nejvýkonnější SSD na trhu | Kapitola 9

Z. Obermaier

Z. Obermaier

1. 11. 2022 08:30 19

Seznam kapitol

1. Samsung 990 PRO, návrat na trůn 2. Představení disku 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Syntetické testy – body 8. Shrnutí výkonu 9. SLC cache a výkon versus teplota 10. Závěr

Samsung bez větší mediální pozornosti uvedl disk pro NVMe s označením 990 PRO. Sice jde jen o vylepšený, předchozí model PCIe 4.0, přesto se stal jasně nejvýkonnějším diskem na trhu. A to vše s cenovkou předchozí generace.

Reklama

Co mne zajímá nejvíc, je SLC cache u čipů 3D TLC (QLC). Samsung je jeden z mála výrobců, kteří o kapacitě SLC hovoří zcela otevřeně a přesně ji vymezuje. Sice tentokrát tabulku nemá na webu veřejně, ale novináři ji k dispozici mají. Hodnoty vidíme v tabulce.

Papírové hodnoty: Maximální zápis v SLC režimu je 6900 MB/s. Zápis mimo SLC, kdy se zapisuje přímo do TLC, je omezen na 2000 MB/s. Základní SLC cache je pouhých 10 GB. Tu máte k dispozici vždy, i u plného disku. Dynamická SLC cache závisí na zaplněnosti disku a je maximálně 216 GB u prázdného disku. Celková kapacita SLC cache je 226 GB.

Samsung 990 PRO 2 TB: Nejvýkonnější SSD na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

V reálu se disk chová dle specifikací. Maximální hodnota zápisu v režimu SLC trvá jen 29 sekund, během ní disk dosáhne průměrné hodnoty zápisu nad 7 GB/s. Kapacita SLC cache je pak opravdu těsně kolem 200 GB. Zbytek disku pak už zapisujeme rychlostí cca 2 GB/s. To rozhodně není špatné a dnes vysoký nadprůměr. Možná i nejlepší hodnota disku s 3D TLC vůbec.

Samsung 990 PRO 2 TB: Nejvýkonnější SSD na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Teplota neměla na disk žádný vliv, disk se celkem rychle zahřeje na teplotu kolem 70 °C. I když jsem disk dokázal ochladit na 65 °C, na průběh zápisu a rychlost to nemělo žádný vliv. Já samozřejmě doporučuji chladit jakýkoliv NVMe disk, u tohoto to ale podmínka není.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama