softwarove-piratstvi-pry-stoji-rocne-1-bilion-korun
Software Novinka Softwarové pirátství prý stojí ročně 1 bilion korun

Softwarové pirátství prý stojí ročně 1 bilion korun

Martin Stančík

Martin Stančík

12. 5. 2010 18:00 10

Podle nové studie přijdou výrobci softwaru ročně v přepočtu o jeden bilion korun kvůli ilegálním kopiím jejich softwaru.

Reklama

Výrobci softwaru každoročně vyčíslují své ztráty, které jim způsobilo pirátství. Hlavní otázkou, která vždy při těchto průzkumech vyvstává je, zda by si lidé, kteří používají ilegální verzi určitého softwaru tuto opravdu koupili, pokud by se k ní nedostali nelegálně. Podle nové studie, kterou cituje server Yahoo News, softwarové pirátství v minulém roce způsobilo ztráty přes 50 miliard dolarů (jeden bilion korun). Studie udává, že v roce 2009 bylo 43% softwaru na počítačích po celém světě ilegální, což je o dvě procenta více, než v roce předchozím. Z 50.4 miliardy dolarů zabírá jen asijský region 16.5 miliard dolarů. A země, které ilegálního softwaru produkují nejvíce? Asi nebude překvapením, že jde o Brazílii, Indii a Čínu.

Softwarové pirátství prý stojí ročně 1 bilion korun
i Zdroj: PCTuning.cz

"I když v boji proti pirátství slavíme dílčí úspěchy, je vidět, že dolarové ztráty v Asii jsou obrovské, největší na světě. To je neakceptovatelné a je zde stále spousta práce," vyjádřil se k výsledkům studie Joffrey Hardee z Business Software Alliance. Zemí, kde je nejvíce pirátského softwaru (95% všeho softwaru v zemi je prý ilegální) je Gruzie, následovaná Zimbabwe, Bangladéšem, Moldávií, Arménií a Jemenem. Naopak nejméně ilegálního softwaru je v USA, Lucembursku, Novém Zélandě a Austrálii. 

 Zdroj: DailyTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama