Spolehlivost klasických harddisků v roce 2021 si můžete prověřit ve statistice od Backblaze
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka Spolehlivost klasických harddisků v roce 2021 si můžete prověřit ve statistice od Backblaze

Spolehlivost klasických harddisků v roce 2021 si můžete prověřit ve statistice od Backblaze

Václav Vlček

Václav Vlček

3. 2. 2022 08:00 3

Čísla jsou hodně zajímavá, protože mají v provozu přes 200 000 harddisků a to už má opravdu slušnou vypovídající hodnotu.

Reklama

Společnost Backblaze nabízí online úložiště dat a k tomu potřebuje velké spousty disků. Ale opravdu velké. Jenom za rok 2021 přidali do svých serverů celkem 40 460 harddisků a k poslednímu dni roku 2021 jich provozovali celkem 206 928. Z toho 3760 je určených pro bootování serverů a 203 168 pro ukládání dat. Ve zveřejněných statistikách figurují samozřejmě pouze datové disky, protože systémové mají jiné zatížení. 

Poruchovost disků v roce 2021

Jak už bylo zmíněno, ve statistice figuruje 203 168 pevných disků používaných k ukládání dat. Z hodnocení bylo vyřazeno 409 disků, které byly použity buď pro účely testování a nebo spadaly do kategorie, kde nebylo zastoupeno alespoň identických 60 modelů. Statistika je tedy nakonec pro 202 759 pevných disků.

Poruchovost disků v roce 2021. Zdroj: Backblaze
i Zdroj: PCTuning.cz
Poruchovost disků v roce 2021. Zdroj: Backblaze

Postřehy a poznámky

Za rok 2021 měl nejméně poruch 6TB Seagate (model: ST6000DX000). Měl nejnižší anualizovanou míru selhání (AFR) jen 0,11 %. To je ještě působivější, když uvážíte, že tento model 6TB disku v provozu nejdéle ze všech používaných disků s průměrným odslouženým časem 80,4 měsíce. 

Pro rok 2021 jsou mezi používanými disky dvě novinky a obě si vedou dobře. Řada 16TB disků WDC (model: WUH721816ALE6L0) má průměrné stáří 5,06 měsíce a AFR 0,14 %. Zatímco řada 16TB disků Toshiba (model: MG08ACA16TE) má průměrné stáří 3,57 měsíce a AFR 0,91 %. V obou případech jsou zatím disky v provozu krátce, ale mají dobrý start.

V minulém čtvrtletí Backblaze informovali o stavu 14TB disků Seagate (model: ST14000NM0138) umístěných v datových serverech Dell. Selhávaly častěji, než se očekávalo, a všichni - společnost Backblaze, Seagate i Dell - chtěli vědět proč. Selhávající disky byly prozkoumány specialisty na analýzu závad a koncem třetího čtvrtletí bylo rozhodnuto jako první krok aktualizovat firmware. Výsledkem bylo, že čtvrtletní míra selhání klesla z 6,29 % ve 3. čtvrtletí na 4,66 % ve 4. čtvrtletí. Tím se se stabilizoval rychlý nárůst poruch, který byl zaznamenán ve 2. a 3. čtvrtletí. Devatenáct disků, které selhaly ve 4. čtvrtletí, bylo odesláno k další analýze.

AFR za rok 2021 pro všechny modely disků činila 1,01 %, což bylo o něco více než 0,93 %, které jsme vykázali za rok 2020. V další části porovnáme údaje za poslední tři roky.

AFR, co to znamená?

AFR je zkratka pro anualizovanou míru poruchovosti. Ta se liší od roční míry selhání, kdy je počet disků stejný pro každý model (řadu) po celé roční období. V prostředí Backblaze se samozřejmě disky přidávají a odebírají v průběhu celého roku. Například nový HDD instalovaný ve 4. čtvrtletí může přispět jen 43 dny, zatímco disk, který selhal v červenci, může přispět 186 dny, zatímco disky v nepřetržitém provozu po celý rok mohou přispět každý 365 dny. Spočítá se tedy počet dní, kterými každý disk přispívá v průběhu období, a celkový počet se anualizuje pomocí tohoto vzorce:

AFR = (selhání disku / (počet dní provozu disku / 365)) * 100

Porovnání statistik poruchovosti za poslední tři roky

V tabulce níže najdete anualizovanou poruchovost AFR za poslední roky 2019, 2020 a 2021.

Srovnání poruchovosti disků za roky 2019, 2020 a 2021. Zdroj: Backblaze
i Zdroj: PCTuning.cz
Srovnání poruchovosti disků za roky 2019, 2020 a 2021. Zdroj: Backblaze

Z tabulky připravili Backblaze ještě i hezký graf, ukazující souhrnnou poruchovost disků podle výrobce.

Vývoj agregované poruchovosti dle jednotlivých výrobců. Zdroj: Backblaze
i Zdroj: PCTuning.cz
Vývoj agregované poruchovosti dle jednotlivých výrobců. Zdroj: Backblaze

Prázdné hodnoty v tabulce u výrobce WDC nejsou chyba. Znamená to jen, že u Backblaze v dané době nepoužívali žádné modely zmíněné značky.

Trendy v roce 2021

Souhrnná poruchovost AFR pro všechny používané disky všech výrobců byla 1,01 %. To je jen o trochu vyšší hodnota než o rok předtím, kdy to bylo 0,93 % a pořád velice dobrý výsledek proti nešťastnému roku 2019 s AFR 1,83 %. A jak se podařilo dosáhnout v posledním roce tak dobrých výsledků? Hlavně nasazováním nové generace disků s velkými kapacitami.

Srovnání poruchovosti AFR v roce 2021 podle kapacity disků. Zdroj: Backblaze
i Zdroj: PCTuning.cz
Srovnání poruchovosti AFR v roce 2021 podle kapacity disků. Zdroj: Backblaze

Poruchovost AFR pro všechny větší modely (12, 14 a 16 TB) je výrazně pod průměrnou roční  hodnotou 1,01 %. Je to dobře vidět v tabulce, nové disky celkově výrazně snižují průměrnou poruchovost.

Přibývá modelů disků

V roce přidali Backblaze dva nové modely disků a žádný nebyl vyřazen. Takže v provozu mají celkem 24 různých typů disků. V roce 2019 začínali pouze se 14 a rok 2022 znamenal rozšíření na 22 modelů. V dalším grafu se můžete podívat na rozdělení osazených disků podle výrobce za posledních šest let.

Množství modelů disků podle výrobce za posledních šest let. Zdroj: Backblaze
i Zdroj: PCTuning.cz
Množství modelů disků podle výrobce za posledních šest let. Zdroj: Backblaze

Když Backblaze začínali, tak používali cokoliv bylo dostupné na trhu a za přijatelnou cenu. Jak postupně rostli, tak začali kupovat větší série identických disků a proto se snižoval počet používaných modelů. V posledních letech ale nasadili architekturu Backblaze Vault, která zase umožňuje větší diverzitu v množství modelů. Každý Vault je složený z 60 svazků a každý z nich obsahuje 20 disků. V rámci jednoho svazku se používají vždy identické modely disků, ale svazky ve Vaultu můžou mít modely různé a liší se i kapacitou. Díky tomu nejsou tak závislí na konkrétních modelech a velikostech disků, což zvyšuje flexibilitu.

Diverzita výrobců roste

Podle minulého grafu s počtem modelů by se mohlo zdát, že mezi osazenými disky hraje prim značka Seagate. Má nejvíce používaných variant. Ale v následujícím grafu je vidět, že naopak jejich množštví v provozu klesá a přibližuje se k ostatním výrobcům.

Množství nasazených disků zozdělené podle značky výrobce. Zdroj: Backblaze
i Zdroj: PCTuning.cz
Množství nasazených disků zozdělené podle značky výrobce. Zdroj: Backblaze

Opět zmiňují potřebu maximální diverzity a využívání disků od více výrobců. Speciálně v situaci, kdy nedostatek komponentů postihuje celý trh zdůrazňuje Backblaze potřebu maximální flexibility.

Celková životnost používaných disků

Další graf ukazuje celkovou provozní dobu a AFR poruchovost používaných disků k 31. 12. 2021

Celková provozní doba a AFR používaných HDD. Zdroj: Backblaze
i Zdroj: PCTuning.cz
Celková provozní doba a AFR používaných HDD. Zdroj: Backblaze

Průměrná AFR za provozní dobu všech uvedených disků je 1,4 % a má tendenci se snižovat každým rokem. Na konci 2020 to ještě bylo 1,54 % a na konci 2019 dokonce 1,62 %.

Některé modely disků v tabulce mají celkem velký rozsah Confidence interval. Ten říká, jak moc je AFT hodnota “důvěryhodná”. Velký rozdíl než 0,5 mezi nízkou (low) a vysokou hodnotou (high) znamená, že uvedený model disku je v provozu teprve krátce nebo je jich nasazeno jen málo kusů a statistika tak ještě není úplně vypovídající.

Kompletní statistika

Pokud se chcete sami pohrabat v datech použitých pro přípravu statistik a grafů, tak je Backblaze dává k dispozici na tomhle odkazu

Za sebe musím před Backblaze smeknout klobouk, protože takovéhle statistiky si spousta dalších střeží jako oko v hlavě a odmítají je sdílet. Na obrovském vzorku disků si tak můžete udělat sami obrázek o tom, jaké modely jsou nejspolehlivější a vyhodnotit si podle sebe, jakou značku stojí za to si kupovat. 

Harddisky všech značek můžete koupit u našeho partnera CZC.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama