technologie-geforce-fx-pod-lupou
Hardware Článek Technologie GeForce FX pod lupou

Technologie GeForce FX pod lupou | Kapitola 4

Dudek Jan

Dudek Jan

20. 11. 2002 00:00 27

Seznam kapitol

1. Trocha z historie nVidie 2. Čip nové generace 3. Architektura 4. Grafická karta
5. CineFX, Cg a CGI 6. Výkon GeForce FX 7. Jak budou vypadat hry roku 2003? 8. Závěr

Po krátkém úvodu o GeForce FX, které jste si mohli přečíst v pondělí, jsem se rozhodl o detailní rozbor GeForce FX po všech stránkách a srovnání s konkurencí. V tomto článku - 8 kapitolovém článku - se dozvíte všechny dostupné informace o novém čipu od nVidie. Sesadí GeForce FX z pomyslného grafického trůnu Radeona 9700 Pro? Vivat rex?

Reklama

NVidia má ráda obří rozměry a ani v případe GeForce FX nezmenšila kartu na úroveň Radeona 9700. Důvodů může být několik, díky větším rozměrům se karta vyrábí levněji, protože není potřeba tolik vrstev a hlavně na kartu vměstnáte více kondenzátorů, které slouží jako spolehlivější regulátor napětí a díky tomu se prodlužuje životnost.

Technologie GeForce FX pod lupou
i Zdroj: PCTuning.cz

Největší šílenost, kterou nVidia u GeForce FX mohla udělat, je externí 5V napájení. Karta tak opravdu bude "žrát" hodně energie. Mimochodem, nepřipadá vám, že se brzy váš počítač stane malou elektrárnou, když už výrobci desek začínají dělat desky, které zvládnou 150 A? U grafických karet bude situace obdobná. Možná do budoucnosti se to ještě zhorší, protože počet tranzistorů se zvětšuje do nebeských výšin.

Technologie GeForce FX pod lupou
i Zdroj: PCTuning.cz

Technologie GeForce FX pod lupou
i Zdroj: PCTuning.cz

Technologie GeForce FX pod lupou
i Zdroj: PCTuning.cz

Aby celou tu "horkou" záležitost GeForce FX uchladila, musela nVidia zvolit nový druh chlazení, který už používá ABIT ve svých GeForce 4 Ti 4200 (chladič OTES). NVidia chlazení karty pojmenovala zvučně - FX Flow. Chladič je celý z mědi, kde části chladiče jsou propojeny pomocí heat pipe. Chladič má speciální nasávací systém (otáčí se rychlostí 7200 ot/m), který vytahuje vzduch z počítače, chladí s ním čip a poté jej přímo vyfukuje ven. Toto řešení je zajímavé také tím, že je velmi tiché. Bohužel nevýhodou je velikost chladiče - zabírá dvě záslepky.

2D kvalita

Dle specifikací nVidie má karta 2 integrované 400 MHz RAMDACy s 10 bity na kanál (1024 odstínů na barevný kanál). Co to znamená? 2D kvalita je na úrovni Radeona 9700 Pro nebo Perhelie. Ono se už na nových grafických karetách ve 2D nedá jít o moc dál. Prakticky rozdíl ve kvalitě obrazu mezi danými kartami nepoznáte.

Zde bych se zastavil. Právě 10 bit na kanál je posun, který uvidíme přímo na obrazovkách monitorů, byť se o této novince nVidia příliš nerozepisuje (u konkurence je běžná). V budoucnu přibude ve Windows i položka 48-bit barvy. Nyní 10 bit na kanál potažmo 48-bit barvy normálně nevyužijeme a naše karty Radeon 9700 Pro či GeForce FX provozujeme v 32-bit módu. (pozn.red.: Vůbec do 2D nemíchejte 128-bit barevnou preciznost, ta s barevnou hloubkou nemá nic společného a žádné 128-bit ve 2D neexistují).

GeForce FX bude používat klasický TV-out značky Phillips - SAA7114, který je vylepšenou verzi SAA7108 a měl by zvládat rozlišení 1280x1024.

GeForce FX podporuje stejnou technologií, kterou se chlubí ATI - Fulstream - pomocí Pixel Shaderů je sníženo kostičkování při horší kvalitě streamovaného videa.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama