technologie-geforce-fx-pod-lupou
Hardware Článek Technologie GeForce FX pod lupou

Technologie GeForce FX pod lupou | Kapitola 8

Dudek Jan

Dudek Jan

20. 11. 2002 00:00 27

Seznam kapitol

1. Trocha z historie nVidie 2. Čip nové generace 3. Architektura 4. Grafická karta
5. CineFX, Cg a CGI 6. Výkon GeForce FX 7. Jak budou vypadat hry roku 2003? 8. Závěr

Po krátkém úvodu o GeForce FX, které jste si mohli přečíst v pondělí, jsem se rozhodl o detailní rozbor GeForce FX po všech stránkách a srovnání s konkurencí. V tomto článku - 8 kapitolovém článku - se dozvíte všechny dostupné informace o novém čipu od nVidie. Sesadí GeForce FX z pomyslného grafického trůnu Radeona 9700 Pro? Vivat rex?

Reklama

Sice jsem vám vylíčil většinu novinek, které přináší nová GeForce FX, a které z ní dělají úžasnou grafickou kartu - takových novinek jako Pixel a Vertexy Shadery 2.0+, apod. Nicméně musím zdůraznit, že všechny zmíněné technologie se ve hrách naplno využijí až za dlouhou dobu (odhaduji do dvou let) - tedy zhruba v době, kdy nVidia přijde s podobným hytem jako dnes - s NV40. Ta bude bezpochyby také revoluční, nicméně se obávám, že v té době budeme rádi, když si vývojáři zvyknout na DirectX 8 a při troše štěstí začnou do her implementovat funkce z DirectX 9.

Má z hlediska implementace DirectX 9 navrch Radeon 9700 nebo GeForce FX? Upřímně, trochu lépe si vede GeForce FX, protože přišla o něco později než Radeon 9700 Pro. Přesto z praktického hlediska budou obě karty zvládat hry či grafické programy stejně (nebo velmi podobně) a je úplně jedno zvolíte-li nVidi nebo ATI. Nelze tedy suveréně prohlásit, že GeForce FX je nejlepší. Nabízí určitě několik zajímavých technologií navíc, ale to co zvládne ona, dokáže i konkurence v podobě Radeona 9700. V době, kdy někdo dané výhody těchto akcelerátorů využije, budou k dispozici R350 nebo NV35, které vystoupí opět o malý stupínek výše a nabídnou určitě opět zajímavé technologické libůstky (i když se bude jednat zejména o výkonnostní dopping a lehké změny v architektuře).

Technologie GeForce FX pod lupou
i Zdroj: PCTuning.cz

Po výkonnostní stránce bude mít GeForce FX začátkem roku lehce navrch. Díky tomu, že procesory jsou stále poměrně pomalé, projeví se výkonnostní rozdíly oproti Radeonu 9700 Pro jen v anti-aliasingu. GeForce FX bude pravděpodobně o 20 - 30 % výkonnější v AA. Přesto to ale nic neznamená, protože nesmíme zapomenout, že cena karty bude hodně vysoká (oficiálně bude stát 18 000 Kč s DPH). Očekává se, že cena prvních kousků bude silně závislá na cenách DDR II pamětí. Zde tedy nevylučuji cenu ve výši až 20 000 Kč. Konkurence nabízí grafickou kartu srovnatelného výkonu i parametrů. Je tedy na vás, zda zvolíte Radeon 9700 za cenu okolo 8 000 Kč bez DPH a výkonnostně na tom nebudete hůř než - 40 % v anti-aliasingu a - 10 % ve standardních rozlišeních (na 3 GHz procesoru) oproti GeForce FX.

Co se týká generace karet založených na DirectX 9, je situace velmi zajímavá. Rozhodně není pravda, že GeForce FX přichází a Radeon 9700 je mrtev. Nový král přišel, ale nemá na to, aby starého krále zasadil. Naopak starý král nemá už dostatek sil, aby novému králi odolal. Proto začíná dvojvládí. ATI i nVidia nabízejí velmi zajímavé řešení a záleží jen na vás, ke kterému táboru se připojíte.

Jinak dobrá zpráva pro všechny příznivce ATI - monopol nVidie neexistuje a už prakticky existovat nebude. Máme tady dva vyrovnané hráče, kteří se budou navzájem konkurenčně "drtit".

Na závěr musím zmínit situaci na grafickém poli. Síly jsou velmi vyrovnané - ATI i nVidia jsou bohaté firmy se stejnými možnostmi a konkurenceschopnými produkty. Pokud budete volit Radeon 9700 Pro nebo GeForce FX, tak určitě nezvolíte špatně. Přesto bych ale doporučil počkat na odlehčené verze jako je Radeon 9500 či NV34, už jen proto, že cena novinek bývá a je velmi vysoká.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama