Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

8. 8. 2011 03:00 59

Seznam kapitol

1. Asus Eee 2. Asus Transformer 3. Rozměry a výbava 4. Zpracování tabletu 5. Dotykový displej 6. Jenom klávesnice? Ne!
7. Perfektní spojení 8. HoneyComb 3.1 9. Kancelářský balík a kamery 10. GPS a Gyroskop 11. Výkonnostní a jiné testy 12. Resumé

Až doteď chyběl Asusu v portfoliu produktů nějaký ten tablet, což je zvláštní, když se právě tento segment tak rozmáhá. Asus ale rozhodně nezůstává pozadu a když už má s něčím vyrukovat, je to hned velmi originální a nápadité. Nový Transformer je hybridem mezi tabletem a notebookem, vydrží až 16 hodin práce a navíc je za skvělou cenu.

Reklama

Za poslední dobu bylo před představením nějakého produktu vytvořeno tolik rozruchu jako v případě Transformeru. Samozřejmě o poznání větší bylo očekávání iPadu či iPadu2, pokud zůstanu ve sféře tabletů, nicméně právě Transformer je něco tak specifického, že na něj nelze nahlížet jako na plnohodnotný tablet. Než se dostaneme přímo k němu, dovolil bych si zmínit několik vedlejších informací.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

V první řadě je třeba říci, že Transformer patří do produktové řady EEE, jak jí Asus označuje. Společným sloganem těchto produktů je: „Jednoduché pro učení, práci i zábavu“, což právě Transformer splňuje asi nejlépe ze všech zatím představených produktů označených třemi písmeny E. Tuto produktovou řadu v podstatě nastartoval první netbook společnosti Asus, který nabízel 7“ displej a Windows XP. I když to nebyl kdovíjaký zázrak, Asus s ním a jeho následovníky udělat díru do světa a netbooky se rázem staly obrovským trhákem, čemuž napovídá i velmi výrazný podíl na trhu. Málokterý výrobce notebooků dnes nemá alespoň jednoho zástupce v kategorii netbooků, i když většina z nich má společného jmenovatele v podobě procesoru Intel Atom.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

První netbook z řady Eee, který odstartoval boom netbooků

Svět tabletů je na tom ale zase trochu jinak. Zde totiž vládne nakousnuté jablko a až o velký kus za ním jsou zbylí výrobci. Možná i to je důvod, proč právě Asus dlouhou dobu žádný tablet nenabídnul. Vidina výraznějšího podílu na trhu je totiž spíše mizivá.  Jak se ale postupně ukazuje, iPad nemusí být vždy úplně přesně tím, co zákazníci požadují, ukazuje to např. i úspěch Samsung GalaxyTab, který se pokusil zkřížit smartphone a tablet. To se povedlo a máme tu opravdu velký smartphone s Androidem, nebo chcete-li opravdu malý tablet s Androidem.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

Kombinace tabletu a mobilního telefonu od Samsungu – GalaxyTab

Problém je ale v tom, že většina z nás si vystačí se smartphonem, respektive raději, než velký displej požaduje malé rozměry. Tahat sebou neustále něco tak „velkého“, jako je GalaxyTab je strašně nepraktické, když je možnost mít malý telefon. Tím se tedy trochu stává kříženec tabletu a telefonu zbytečným, i když jak už bylo řečeno, prodejní úspěchy to vidí jinak. Co si ale budeme povídat, ono to s těmi tablety zase není tak žhavé. Troufám si tvrdit, že minimálně polovina lidí, kteří utratili takřka celou jednu výplatu za destičku s dotykovým displejem, ji vlastně nepotřebuje. Chtějí pouze vyzkoušet něco nového a také trochu zapůsobit na přátele neznalé elektronických novinek.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

Když se ale zaměříme na druhou stránku věci a budeme hledat klady podobných zařízení, předpokládám, že se dostaneme do fáze, kdy vedle sebe postavíme klady a zápory tabletu a počítače (ať už standardního notebooku nebo i netbooku). Ano, tablet sice dobře poslouží při prohlížení webu nebo fotografií, kdy může být dotykové ovládání velmi příjemné, navíc nejsme nuceni sedět pouze u stolu, protože tablet je velmi příjemně ovladatelný i ve stoje nebo vleže. Narazíme ale ve chvíli, kdy potřebujeme napsat pracovní dopis nebo třeba jen rychle něco komunikovat na sociální síti či ICQ. V takový okamžik není dotyková klávesnice tím nejideálnějším pomocníkem. To by ale znamenalo, že tablety nejsou schopny nabídnout takové funkce, které by posloužily i při práci. A zároveň, že je „nutné“ mít jak tablet (pokud si na něm tak zakládáme) a zároveň stále ještě ten starý dobrý počítač či notebook s hardwarovou klávesnicí. Nezdá se to být trochu neekonomické?

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes testovaný kříženec tabletu a netbooků – Asus EeePad Transformer

A zrovna toto nevyplněné místo na trhu nenápadně zpozoroval Asus, který dokázal nejenom doplnit obsáhlou nabídku tabletů o konkurenčně velmi zajímavý EeeTab, který je samozřejmě možné koupit samostatně. V rámci propojení s trhem netbooků ale doplnit tento produkt ještě o dokovací stanici, pokud tomu tak můžeme říkat, jejichž hlavními přednostmi jsou hardwarová klávesnice a druhá baterie. A rázem tu máme opravdu Transformera, nikoliv však oranžové Camaro měnící se na nemluvného robota, ale hnědý tablet měnící se na plnohodnotný netbook.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama