Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad! | Kapitola 2

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

8. 8. 2011 03:00 59

Seznam kapitol

1. Asus Eee 2. Asus Transformer 3. Rozměry a výbava 4. Zpracování tabletu 5. Dotykový displej 6. Jenom klávesnice? Ne!
7. Perfektní spojení 8. HoneyComb 3.1 9. Kancelářský balík a kamery 10. GPS a Gyroskop 11. Výkonnostní a jiné testy 12. Resumé

Až doteď chyběl Asusu v portfoliu produktů nějaký ten tablet, což je zvláštní, když se právě tento segment tak rozmáhá. Asus ale rozhodně nezůstává pozadu a když už má s něčím vyrukovat, je to hned velmi originální a nápadité. Nový Transformer je hybridem mezi tabletem a notebookem, vydrží až 16 hodin práce a navíc je za skvělou cenu.

Reklama

V tuto chvíli se konečně dostaneme k samotnému produktu. Transformer se aktuálně prodává v několika verzích s tím, že jejich počet ještě naštěstí není konečný. Proč říkám naštěstí? Protože žádná z verzí, kterou momentálně v obchodech najdete (povětšinou ale ne skladem), nemá 3G modul, což je dle mého názoru u tabletu zásadní problém. Naštěstí je ale představení verzí s 3G plánováno na konec srpna nebo začátek září.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

V současnosti tak můžete koupit vlastně dvě verze, které se liší pouze kapacitou paměti (úložiště), a to 16 GB nebo 32 GB. Rozdíl mezi těmito verzemi je takřka 2500 Kč. Koho však oslovil Transformer výhradně jako tablet, jistě bude jásat, protože Asus jej uvolnil i samostatně a to za cenu asi o 2500 Kč nižší, než požaduje za verzi s klávesnicí. Nicméně v tuto chvíli Transformer přichází o řadu předností, které jsou pro konkrétně toto zařízení výjimečné a zařazuje se pak mezi řadu dalších obdobných „single“ tabletů. Zatím se tedy dá jen těžko předpovídat, jaká bude výsledná cena za 3G verze, rozhodně bych doporučoval na ni počkat.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

Než se podíváme na produkt samotný, nesmíme zapomenout na tabulku se specifikacemi, jež jsou opravdu velmi zajímavé.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

Zařízení je kompletně založeno na platformě nVidia Tegra2, o níž se mluví již nějakou chvíli. Není tomu tak dlouho, kdy jsme představovali netbook ze stáje Toshiby, jež pracoval také na základu této platformy. S tím rozdílem, že měl menší operační paměť a především starší verzi operačního systému. Transformer nabízí stejný procesor, tedy dvoujádrový 1GHz, nicméně operační paměť byla navýšena na 1 GB DDR2 a co je hlavní, jako operační systém je použit Android 3.1 (HoneyComb). Předprodejní kusy se přitom objevovaly ještě s verzí 3.0, která omezovala možnosti použití externích zařízení (např. napojení USB MP3 přehrávače či pevného disku). Verze 3.1 konečně dotahuje Android k dokonalosti, i když zlepšovat je samozřejmě stále co.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

O komunikaci se světem se tedy v tuto chvíli stará pouze WiFi (802.11b/g/n) a Bluetooth (2.1+EDR). Jak již bylo řečeno, zásadně chybí 3G modul, který je možné použít pouze externí do USB a to opět pouze v okamžiku, kdy je připojena klávesnice. To celé je zásadně neefektivní řešení. Absenci 3G tedy v rámci testovaného kusu považuji za absolutně největší negativum. Můžete si sice přes BT připojit k internetu skrze mobilní telefon, ale rychlost připojení bude otřesná a WiFi bohužel není všude.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se týká úložné kapacity, kdyby snad někomu nestačilo integrovaných 16 nebo 32 GB eMMC paměti, samozřejmě může využít slotu pro microSD kartu, čímž se velikost úložiště rozšíří až o nějakých 32 GB za poměrně rozumnou cenu, horší je to ale s rychlostí karty. Pokud máte připojenou klávesnici, může být kapacita rozšířena ještě o něco více, protože v jejím těle je další slot, tentokráte už pro plnohodnotnou SD kartu. Při kapacitách dnešních SD karet je tak možné se dostat až na 128 GB (32 GB interně, 32 GB microSD a 64 GB SD v klávesnici). Bohužel cena 64GB SD karty je dost vysoká, takže nepředpokládám, že by toto někdo v praxi zkoušel. Navíc jsou přítomny i USB porty, takže vše jistí ještě externí disk.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

Když už ale mluvíme o úložišti, musím zmínit i Asus WebStorage. K novému Transformeru totiž náleží kapacitně neomezené web úložiště na serveru Asus s platností 1 rok. Pokud budete chtít tuto sužbu dále využívat, je třeba hradit udržovací poplatek. Pro potřeby tohoto úložiště je samozřejmě předinstalována i speciální aplikace, takže uložení souborů na web je velmi jednoduché. Nejedná se však o nic výjimečného, protože podobný benefit dodává Asus již delší dobu i ke standardním notebookům, byť někdy s omezenou kapacitou.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama