Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad! | Kapitola 7

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

8. 8. 2011 03:00 59

Seznam kapitol

1. Asus Eee 2. Asus Transformer 3. Rozměry a výbava 4. Zpracování tabletu 5. Dotykový displej 6. Jenom klávesnice? Ne!
7. Perfektní spojení 8. HoneyComb 3.1 9. Kancelářský balík a kamery 10. GPS a Gyroskop 11. Výkonnostní a jiné testy 12. Resumé

Až doteď chyběl Asusu v portfoliu produktů nějaký ten tablet, což je zvláštní, když se právě tento segment tak rozmáhá. Asus ale rozhodně nezůstává pozadu a když už má s něčím vyrukovat, je to hned velmi originální a nápadité. Nový Transformer je hybridem mezi tabletem a notebookem, vydrží až 16 hodin práce a navíc je za skvělou cenu.

Reklama

A dostali jsme se do fáze, kdy máme jak velmi kvalitní tablet, tak nápaditě a originálně zpracovanou klávesnici / dokovací stanici. Teď ale jak to spojit, aby to fungovalo co nejlépe? První video, které mělo na Transformer nalákat, působilo, jakoby vlastně ono spojení ani nebylo. Usměvavý mladík prostě tablet z klávesnice jednoduchým tahem vytáhl, anebo zasunul a všechno bylo úžasné. Posléze se objevilo video, kde jedni z prvních testerů měli možnost osahat předprodejní verzi (tuším někdy na přelomu března a dubna), kdy zase kloub působil takovým dojmem, že vyndat tablet z klávesnice bude možné jedině páčidlem a zasunout jej zpět kladivem.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

Zámek sloužící k zajištění a odjištění tabletu

Realita je naštěstí jiná, nicméně tak jednoduše, jako na prvním videu, to opravdu nejde. Kloub je vyroben v kombinaci oceli (větší část) a plastu, ve tvaru písmene U. Je tedy jasné, že se do něj tablet zasune. Jak jej ale zajistit? K tomuto účelu slouží samozřejmě dvě packy, které po zasunutí mírně cvaknout, načež máme jistotu, že tablet od klávesnice neuteče. Z čeho mám však strach je, že tyto pojistky jsou plastové, takže časem hrozí jejich opotřebování nebo zlomení. Vyrobit je z oceli nebo nějaké slitiny by jistě nebyl problém a působilo by to pak profesionálněji.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

Odjištění je pak sice také jednoduché, ale opět ne tak, jako na videu. Musíme totiž vycvaknout zámek, což se provádí přetažením posuvníku na kloubu. Ten je vyroben z pochromovaného plastu, takže jej nemůžete přehlédnout. Stačí mírný pohyb doleva a tablet je volný. Když je klávesnice samostatně, tak zůstává uprostřed své aretace a úspěšné zacvaknutí tabletu zpět poznáte tak, že se posuvník přesune napravo. Pro opravdu správné zajištění je třeba na tablet trochu přitlačit, což se ale určitě zlepší po čase používání.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

Kloub je masivní a vyrobený z oceli

Nabízí se samozřejmě také otázka, zdali se při častém zasouvání do klávesnice tablet neodře. Asus má na toto řešení, kontaktní plochy totiž olepil semišovým těsněním, takže tablet dosedá velmi měkce. Nicméně pokud by se na semiš dostala jakákoliv drsnější nečistota, k poškození by dojít mohlo. Kloub má na své zadní části také dvě gumové hranky, které slouží jako nožičky. Pokud totiž budete Transformer používat jako netbook a vyklopíte displej, kloub je tak velký, že zvedné zadní stranu klávesnice dotek s podložkou pak zajišťují tyto hranky.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

Netbook se ani při plném otevření nepřeklápí!

Řešení je to sice zvláštní, ale klávesnice se zvedne do takového úhlu, že se na ní píše lépe, než kdyby byla v původní poloze, takže to je jen a jen ku prospěchu věci. Navíc, i když displej vyklopíte do maximálního úhlu (cca. 135°), tak se nemusíte bát, že by se Transformer překlopil. Drží prostě perfektně, a to i přes „poměrně těžký“ displej.

Ve výsledku tak jediné, co může působit rušivě, je vrchní ocelová část kloubu, která vystupuje nad horním krytem displeje. To je asi jediná věc, podle které poznáte, že asi nepůjde o úplně obyčejný netbook, protože takhle masivní kloub se u jiného nevidí.

Příslušenství

A to by bylo k popisu zařízení asi tak všechno, zbývá se ještě zmínit o dodávaném, případně volitelném příslušenství.

Dodávané příslušenství není nijak rozsáhlé

Jak již bylo řečeno, obsahem balení toho zase tolik nebylo – pouze nabíječka, bez které bychom se samozřejmě neobešli. Je příjemně malá a decentní. Je vyrobená z lesklého černého plastu, takže svým výrazným designem velmi dobře sedí k luxusně vypadajímu Transformeru. K nabíječce náleží také kabel s USB konektorem na jedné straně a speciálním dokovacím na straně druhé. Tento konektor pak pasuje jak do klávesnice, tak do tabletu, takže si můžete vybrat, co budete nabíjet.

Nabíječka je povedená, ale má moc krátký kabel

Pokud máte tablet zapojený v klávesnici a zapnete nabíjení, nejprve se dobije baterie v tabletu a až poté ta záložní v klávesnici. O kompletním dobití informuje LED. Tablet lze však dobíjet i z klávesnice. Jedinou výtkou k nabíječce je snad extrémně krátký kabel. Zásuvku musíte mít opravdu blízko, protože kabel má pouze 50 cm.

Z volitelného příslušenství lze zmínit např. ochrannou folii displeje, originální pouzdro na tablet nebo stojánek s dokovacím konektorem pro sledování videa. Cenově se jak pouzdro, tak i stojánek pohybují zatím u částky 600 až 700 Kč. Asus ale nabízí také originální redukci z miniHDMI na VGA a nebo All-in-One čtečku karet do dokovacího konektoru.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama