Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad! | Kapitola 3

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

8. 8. 2011 03:00 59

Seznam kapitol

1. Asus Eee 2. Asus Transformer 3. Rozměry a výbava 4. Zpracování tabletu 5. Dotykový displej 6. Jenom klávesnice? Ne!
7. Perfektní spojení 8. HoneyComb 3.1 9. Kancelářský balík a kamery 10. GPS a Gyroskop 11. Výkonnostní a jiné testy 12. Resumé

Až doteď chyběl Asusu v portfoliu produktů nějaký ten tablet, což je zvláštní, když se právě tento segment tak rozmáhá. Asus ale rozhodně nezůstává pozadu a když už má s něčím vyrukovat, je to hned velmi originální a nápadité. Nový Transformer je hybridem mezi tabletem a notebookem, vydrží až 16 hodin práce a navíc je za skvělou cenu.

Reklama

V tuto chvíli již trochu konkrétněji k danému zařízení. Většina tabletů využívá úhlopříčky mezi 7 až 10“ a právě poslední varianta je i ta naše. Transformer patří k největším tabletům a nabízí 10,1“ WXGA LCD s IPS a LED podsvícením. Rozlišení je 1280 × 800, což je na 10,1“ zvláštní, ale na tabletu vizuálně velmi příjemné. Displej je opravdu výrazně širokoúhlý. Co se týče LCD, tak ten je kapacitní s dotykovou technologií Gorilla Glass. Transformer tak nabídne dokonce větší displej než iPad2 a zároveň i větší rozlišení.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

Velmi srovnatelné s iPad2 jsou ale i rozměry, i když Transformer je o něco širší, ale naopak kratší. Celkové rozměry jsou velmi výrazné, protože tablet samotný má 271 × 177 mm. Co se týkčetloušťky, Asus ve svých specifikacích uvádí nesmyslných 19,98 mm, já jsem ale naměřil 13,5 mm (samozřejmě v nejtlustším místě), což je hodnota opravdu příjemnější. Na iPad to ale nemá. Jakmile připojíte klávesnici, změní se rozměry na 271 × 184 mm díky kloubu a zároveň tloušťka naroste na 27mm (nejtlustší část – v místě kloubu). Když to porovnáme se standardními netbooky, tak se jedná pořád o velmi příjemné rozměry, především hodnota malé tloušťky je výtečná. Výrazní tedy budete i v okamžiku, kdy Transformer budete využívat pouze jako netbook.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

Barevné provedení je oproti propagačním fotografiím více do hnědého odstínu

Možná podstatnějším údajem, než jsou rozměry, by měla být hmotnost. Přeci jen, tablet budeme sebou nosit častěji než netbook a hlavně i manipulovat s ním budeme velmi často v ruce, nikoliv na stole. Samotný tablet váží příjemných 688 gramů, což je hodnota sice oproti jiným nadprůměrná, ale zase v porovnání s velikostí displeje únosná. Samozřejmě 308 gramů 7“ GalaxyTab je příjemnějších, nicméně po týdenním nošení Transformeru stále u sebe si nemohu nijak výrazněji stěžovat.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

Bez dokovací stanice s klávesnicí by se jednalo o obyčejný tablet

Klávesnice pak váží takřka podobně, jako tablet, tedy 642 gramů, a v součtu je hmotnost kompletního zařízení 1330 gramů, tedy hodnota běžná pro většinu netbooků. Obdobnou hmotnost totiž nabídne např. Asus EeePC. Opět tedy nemám výhrad a neměl jsem s používáním žádné zásadní problémy.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

Velikost i hmotnost je příjemná, hlavně malá tloušťka potěší

V rámci specifikace je také uváděno, že zařízení obsahuje hned dvojici kamer / fotoaparátů. Ten hlavní nabídne rozlišení 5Mpx s automatickým ostřením a je umístěn na zadní straně při horním lemu, viz fotografie. Bohužel mi u něj trochu chybí dosvětlovací dioda, která by jistě v určitých chvílích prospěla. Druhý pomocný snímač je na vnitřní straně, umístěný podobně jako u řady notebooků (pokud máme tablet zasunutý v klávesnici), tedy při horním okraji. Zde je ale pouze o základní 1,2Mpx fotoaparát / webkameru, jež poslouží na online hovory, ale na focení to určitě není. Ukázky práce s fotoaparáty si dovolím nechat až do příslušné kapitoly.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

Nenápadně vykukující čočka 5Mpx kamery na „zádech“ tabletu

Úplně to poslední, co jsem ještě pořádně nezmínil, je jedna z obrovských výhod tohoto zařízení. A to jeho bezhlučnost. Samozřejmě záleží na úhlu pohledu, protože pokud Transformer bereme v potaz pouze jako tablet, je bezhlučný chod naprostým standardem a těžko by někdo přijal něco jiného. Když se ale na Transformer podíváme z druhé strany, tedy jako na netbook s funkcí tabletu, tak je to velmi příjemné pozitivum. Použitý hardware je schopen fungovat při pasivním chlazení.

Balení

Takřka bych zapomněl zmínit balení, ve kterém svůj Transformer dostanete. Krabice je poměrně malých rozměrů a potištěna ve velmi atraktivním vzhledu. Veškeré obrázky upozorňuji na vlastnosti tohoto setu. Setkal jsem se však také s variantou, že jsou dodány dvě krabice, kdy v jedné je tablet a ve druhé klávesnice. To jsou ale předpokládám spíše dodavatelské variace, kdy je dodána samostatná verze a v rámci ceny pak klávesnice coby příslušenství. My jsme ale k testu měli opravdu komplet, kdy jsou obě zařízení v jedné krabici. 

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

Celé zařízení je uloženo v plastovém odlitku, takže jeho ochrana není kdovíjaká, ale při rozbalování máte dojem luxusního zboží. Asus se prostě snažil vše zabalit alespoň trochu podobně jako Apple. Pod Transformerem se skrývá malé pouzdro obsahující český návod a posléze i USB napájecí kabel s redukcí na 220V zásuvku.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama