Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad! | Kapitola 9

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

8. 8. 2011 03:00 59

Seznam kapitol

1. Asus Eee 2. Asus Transformer 3. Rozměry a výbava 4. Zpracování tabletu 5. Dotykový displej 6. Jenom klávesnice? Ne!
7. Perfektní spojení 8. HoneyComb 3.1 9. Kancelářský balík a kamery 10. GPS a Gyroskop 11. Výkonnostní a jiné testy 12. Resumé

Až doteď chyběl Asusu v portfoliu produktů nějaký ten tablet, což je zvláštní, když se právě tento segment tak rozmáhá. Asus ale rozhodně nezůstává pozadu a když už má s něčím vyrukovat, je to hned velmi originální a nápadité. Nový Transformer je hybridem mezi tabletem a notebookem, vydrží až 16 hodin práce a navíc je za skvělou cenu.

Reklama

Už jsem ale tak trochu nakousl kancelářský balík. V rámci této instalace byl zahrnut kancelářský balík Polaris. Ten dokáže zpracovávat nejenom textové dokumenty, ale dokonce i tabulky a prezentace. Nemá problém ani s otevřením .doc, .xls a .ppt souborů. I když samozřejmě možnosti úprav jsou značně omezenější, než v případě OpenOffice nebo MS Office. Na velmi základní psaní a úpravu textu, případně vytvoření prezentace do školy to však bude stačit.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako kancelářský balík má posloužit Polaris Office, bohužel ale stále ještě nepatří k nejdokonalejším

Co mě však neskutečně zklamalo, bylo zobrazení češtiny. Polaris sice znaky s diakritikou zobrazí, ale vzhled je opravdu odrazující. V základu je přeinstalováno 17 typů písma, kdy jsou obsazeny ty opravdu nejběžnější, jako Times New Roman, Arial nebo Verdana. Celkově je ale nastavení písma spíše na úrovni poznámkového bloku ve Windows. Obdobně je na tom ale i další nastavení. Lze sice měnit barvy písma, nastavovat odstavce či odsazení a Polaris zvládne i vkládání a úpravu obrázků, ale všechno tak nějak nepřirozeně a nepřehledně.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro jednodušší psaní textu se hodí, ale připomíná spíše Poznámkový blok z Windows

Co je však extrémně nepoužitelné, je výběr textu. Vybrat totiž např. více odstavců zároveň a provést třeba ztučnění nebo změnu barvy, to je nadlidský úkol. A pokud systém nedokáže tyto základní věci, je pak přítomnost vkládání tabulek a nastavení řádkování věcí nadbytečnou. Proto ještě jednou opakuji, proč nezakomponovat OpenOffice?

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

Co je největší problém, nepříliš dobře zobrazuje české znaky

Součástí balíku je i tabulkový procesor. Ten opět nedosahuje kvalit Excelu, nicméně základní věci opět zvládá. Překvapuje nejenom přítomnost funkcí, ale také možnost vytvářet grafy, apod. Opět je ale ovládání dosti kostrbaté a nepříliš intuitivní. Pokud bych ale uvažoval, že takovou aplikaci mohu mít ve Smartphonu, budu asi nadšený, protože málokdo je schopen .xls soubor poupravit jen v mobilu. Když ale uvažuji, že před sebou mám netbook (i když v tabletí úpravě), tak jsou možnosti tohoto programu extrémně slabé.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

Tabulkový procesor nabídne slušné nastavení a dokonce i vzorce

Asi nikoho nepřekvapí, že stejně negativní hodnocení přidám i k části kancelářského balíku, která má za úkol vytvářet prezentace. Zde je to ale asi nejhorší. Za jedinou výhodu tak považuji umění zobrazit hotový .ppt soubor, protože jinak je možné vytvořit prezentaci jen na velmi nízké úrovni, řekněme na nejnutnější potřebu. Přitom je to škoda, protože výkon by na lepší kancelářský balík tento tablet měl, jen mít onu aplikaci.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

PDF soubor zobrazený v Polarisu – opět ta čeština

Polaris umí ještě zobrazovat PDF soubory, což bych ale důrazně nedoporučoval. Zde totiž chybné zobrazení českých znaků absolutně demoluje vzhled dokumentů, takže jeho čtení je extrémně nepříjemné, přitom soubory PDF lze zobrazit také v aplikaci MyLibrary, kde je vše korektní. Vývojáři, kteří se zabývají aplikacemi pro Android, by tedy měli především zapracovat na kvalitním kancelářském balíku. Pak by bylo hned o problém méně a všechny „mašinky“ s tímto systémem by byly o něco univerzálnější. Bohužel z těchto důvodů jsem zatím přesvědčen, že Android je stále ještě více zábavným systémem, než pracovním a nelze jím tak nahradit standardní PC úplně.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

To aplikace MyLibrary od Asusu si s českými znaky už poradí o poznání lépe

Integrované kamery

Když se trochu vrátím k hardware, mohu se vyjádřit také k integrovaným kamerám, protože to je opět jedna z funkcionalit, kterou bude pravděpodobně využívat poměrně dost majitelů takového zařízení. Jak již bylo řečeno, tak Transformer je vybaven dvojicí kamer, ta hlavní nabízí rozlišení 5 Mpx, ta čelní (vedlejší) je spíše jakousi webovou kamerou pro online videohovory, kde postačí standardních 1,2 Mpx. K ní také nemám příliš výtek, protože požadavky na ní nejsou nijak zásadní.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

Čočka 1,2 Mpx kamery na čelním panelu tabletu – v podstatě ideální webkamera

Zklamáním je ale ta hlavní kamera. Rozlišení 5 Mpx totiž předpovídá určité kvality, kterých se ale nepovedlo dosáhnout. Už prvním nedostatkem může být absence přisvětlovací LED, která často dobře poslouží. Ale i to by se dalo překonat, pokud by byla kvalita snímání nadprůměrná, což ale není.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

Prostředí fotoaparátu je přehledné, ale možností nastavení není mnoho

Fotoaparát by ještě tak nějak šel. I když na dané rozlišení bych asi čekal přeci jen lepší kvalitu. Dobře funguje automatické ostření, navíc je možné upravovat vyvážení bílé (3 stupně + automatické), expozici a vybírat z několika efektů (černobílá, sépie, negativ). Fotoaparát samozřejmě nemá optický zoom, takže poslouží maximálně ten digitální, jehož maximem je 8-násobné zvětšení. Vše, včetně spouště se ovládá přes dotyk displeje.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

Obdobně je na tom i kamera – ta je navíc širokoúhlá. Dobrá je ale funkce časosběru

Přepínání fotoaparátu na kameru, případně mezi oběma kamerami, je taktéž velmi jednoduché a otázkou cca dvou sekund. Hlavní kamera je pak širokoúhlá a nabídne opět možnosti nastavení vyvážení bílé a režimů snímání. Nefunguje již však zoom a mimo toho lze ještě nastavit kvalitu (vysoká, nízká a YouTube). Zajímavou funkcionalitou může být i časosběr, kdy kamera snímá pouze po daných intervalech (od 1 do 10 s). To může posloužit např. pokud bude chtít kamerou jen sledovat změny v čase nějakého objektu a chcete ušetřit délku videozáznamu. Jen podotknu, že přední „webkamera“ je ve standardním poměru 5:4.

Test Asusu EeePad Transformer – výborný nápad!
i Zdroj: PCTuning.cz

Ukázka fotografie z 5Mpx kamery [pro reálnou velikost klikněte na fotku]

Videozáznam, stejně jako fotografie však trpí poměrně výrazným šumem a navíc ani podání barev není úplně nejideálnější. Pro kvalitnější fotografie je třeba, aby svítilo slunce nebo bylo velmi dobré světlo, jinak jde kvalita fotografií rychle dolů. Prostě máte pocit, že se jedná o „lepší“ fotoaparát z mobilu, než že by šlo o kvalitní HD kameru. Určitě jsou tedy tablety, které nabídnou lepší řešení pro focení a nahrávání videa.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama