test-ctyr-reprosoustav-2-1
Hardware Článek Test čtyř reprosoustav 2.1

Test čtyř reprosoustav 2.1 | Kapitola 6

Habala Michal

Habala Michal

13. 10. 2004 00:00 71

Seznam kapitol

1. Tuhle, tamtu nebo jinou? 2. Creative I-Trigue 3200 3. Logitech Z-3 4. Altec Lansing 2100 5. Altec Lansing 4121 6. Hodnocení testu

Počítač bez ozvučení je jako ryba bez vody... v současné době tomu tak bezpochyby je. Většina z Vás má doma alespoň nějaké "hrací bedýnky". Některým přednášejí dokonalou atmosféru u filmů či her a samozřejmě i kvalitní poslech hudby, jiným spíše na atmosféře ubírají, v horším případě jim rovnou nahání hrůzu přímo zvuk samotný, linoucí se z ozvučnic jejich reprobeden. A možná právě pro ty z Vás je tu dnešní srovnávací test čtyř reprosoustav z lowendové řady s označením 2.1 v cenové kategorii do 2500,- (bez DPH).

Reklama

Tohle bude složitější. Jelikož jsem zastánce trochu jiné kategorie ozvučení, tak pro mě, z celkového pohledu, nehraje dost kvalitně žádna z testovaných soustav, a to i přesto, že mají woofer, který já "nemám". Aby Vás nemátlo a netrápilo zvědavé svědomí otázkami "Tak co mu může hrát lépe bez wooferu?" Zlaté české ručičky postavily, po zvukové stránce, velice kvalitní stereo reprobedny. Hlubokotónovou část každé z nich tvoří dva bassové reproduktory o průměru 22cm, s ozvučnicí o objemu 90 litrů. Proto prosím pochopte, že srovnávat testované systémy, když člověk žije s jinou kategorií, je pak trochu složité. Ale teď zpět k testovanému zboží. Co že jsme to vlastně testovali??

Prvním produktem na holení byla soustava Creative I-Trigue 3200, následoval systém Z-3 firmy Logitech. Posléze jsme koukli na zoubek výrobku firmy Altec Lansing s označením 2100 a nakonec jsme profoukli bassreflexový nátrubek soustavě VS-4121 od stejného výrobce.

"Nejlepší design/provedení"

Ohodnotit vzhled je někdy jednoduché a někdy bohužel složité. Hodnotíme-li produkty zvlášť, stačí prostě říci "To je dobré.", "Tohle je staromódní." nebo "Toto je opravdu pěkné." Máme-li však porovnat a vybrat, co vypadá po vzhledové stránce nejlépe, bez delšího zamyšlení to už asi nepůjde. Jako zarytý dřevofanda preferuji (a vždy si mne spíše získají) systémy, které jsou komplet ve dřevě, vybavené krytkou z průzvučné tkaniny. A ani dnes tomu nebude jinak - na první místo bych postavil soustavu firmy Creative s označením I-Trigue 3200. Má sice trochu neduh ve hliníkových satelitech, které mohly mít alespoň nějaké náznaky dřevovitosti. Na druhou stranu, všechny soustavy (snad až na VS4121) jsou evidentně komponovány k LCD monitorům, nemůžeme se tedy Creativu divit. Těsně za něj, na druhé místo, umísťuji soustavu Logitech Z-3. Je to opravdu jen o fous, kdyby totiž její subwoofer byl, tak nějak, úplně dřevěný, získal by první místo systém Z-3. Následují produkty Altec Lansing - kde už možná tušíte - pokud máte stejný vkus jako já, že třetí místo obsadil typ 2100 a čtvrté místo získal jeho kolega s označením VS-4121, který v tom vzhledu bohužel zaostává trochu více za svými soupeři.

"Nejlepší výbava/ovládání"

Pro někoho možná tato část není tolik podstatná, někomu prostě stačí, že to hraje, že k tomu jde připojit "pecka", MP3 player, discman nebo třeba nějaké "dvojče" z dva-a-devadesátého, vybavené lineoutem nebo aspoň výstupem na sluchátka. My osatní, kteří se neshledáváme v tomto pohledu na dostačující vybavení, se přesuneme k výslednému resultu. Vyhlásit nejlépe vybavený 2.1 systém z námi testovaných bude velice jednoduché, v tomto případě se jednoznačně umístil Creative I-Trigue 3200. Jeho vybavení předbíhá soupeře dlouho před cílem, hlavní plus je v ovládání hlasitosti wooferu na dálkovém ovládání, stejně tak line in (jediná soustava, která je jím vybavena) a sluchátkový výstup. Na druhé pozici končí soustava Logitech Z-3. Velice mne potěšilo, že dálkový ovladač disponuje velkým volume kolečkem, avšak na úkor toho se už zřejmě do zbylého prostoru nevešlo ani nějaké titěrné kolečko na ovládání hlasitosti wooferu, které jak už víte, musíte lovit na zadní stěně subwooferu. Výstup na sluchátka máme, tak do uší si dáme... je fajn, že aspoň na tohle Logitech nezapomněl, avšak line in bohužel (ale jen malé bohužel) nenajdete ani ovladači, ani na subwooferu. Ovšem to je spíše nadstandardní vybavení, které můžeme u produktů této kategorie postrádat. Třetí místo získala soustava Altec Lansing VS4121. Její klad vidím hlavně v nastavitelných korekcích, a také v tom, že Altec nezapomněl na sluchátkový výstup. Je tedy jasné, že na posledním místě skončila soustava 2100 firmy Altec Lansing. Důvody jsou prosté - absence výstupu na sluchátka, opravdu nepohodlné řešení volume subwooferu, žádné korekce, žádné vstupy, jen repráky a volume. Je mi líto, ale zde není co řešit.

"Nejlepší zvuk"

Toto rozhodování lze odvozovat od popisů u recenzí produktů samotných. Na tomto místě už ke zvuku testovaných soustav není co dodat, není jak jej vylepšit či mu nějak ukřivdit ...prostě proto, že to všechno jsem stihl už dříve. Chcete-li si opravdu koupit jednu z těchto soustav, a chcete-li opravdu vybrat jednu z těch lepších, rozhodně neprohloupíte koupí produktu firmy Logitech či Creative. V tomto momentu bych konstatoval, že tyto dva favoriti jsou na tom po zvukové stránce velice dobře. Žádnými velkými neduhy netrpí ani jeden z nich. Kdyby mě nějak trápila cena, koupil bych Creative, je přece jen o nějaké ty čtyři stovky levnější než Logitech. Pokud chtete opravdový Low-End, který Vám jistě také rozvibruje vitríny (i když jaksi podivným přednesem), Altec Lansing bude asi jediným východiskem. Obě soustavy jsou na tom podobně - výhodou VS-4121 je možnost vyladit tyto neduhy korekcemi.

"Výsledné hodnocení"

Co myslíte? Už jste si vybrali? Neříkejte, že ne?! Já osobně mám jasno, (v podstatě nechci žádnou z nich, ale...) kdybych si měl vybrat, ...nebudu Vás dlouho napínat, nemám to zapotřebí a vy také ne, respektive nezasloužíte si to... vybral bych si rozhodně, bez většího váhání, díky možnosti, kterou mi bylo dáno otestovat tyto produkty, reprosoustavu firmy Creative a to již mnohokrát zmíněný I-Trigue 3200. Myslím, že si toto ohodnocení zaslouží svým vzhledem, zvukem i výbavou, kterou má jednoznačně nejlepší.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

A co dodat? Snad jen doporučení... "Nedejte na první dojem, často ho pokazí ten druhý!". Vybírejte dlouho, nebudete zklamaní a budete se mít čím pochlubit. Tímto Vám děkuji za přečtení tohoto testu a těším se na další...

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Všechny soustavy zapůjčila firma LEVI, které tímto děkujeme

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama