test-ctyr-reprosoustav-2-1
Hardware Článek Test čtyř reprosoustav 2.1

Test čtyř reprosoustav 2.1 | Kapitola 3

Habala Michal

Habala Michal

13. 10. 2004 00:00 71

Seznam kapitol

1. Tuhle, tamtu nebo jinou? 2. Creative I-Trigue 3200 3. Logitech Z-3 4. Altec Lansing 2100 5. Altec Lansing 4121 6. Hodnocení testu

Počítač bez ozvučení je jako ryba bez vody... v současné době tomu tak bezpochyby je. Většina z Vás má doma alespoň nějaké "hrací bedýnky". Některým přednášejí dokonalou atmosféru u filmů či her a samozřejmě i kvalitní poslech hudby, jiným spíše na atmosféře ubírají, v horším případě jim rovnou nahání hrůzu přímo zvuk samotný, linoucí se z ozvučnic jejich reprobeden. A možná právě pro ty z Vás je tu dnešní srovnávací test čtyř reprosoustav z lowendové řady s označením 2.1 v cenové kategorii do 2500,- (bez DPH).

Reklama

 

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Dalším produkt potěší příznivce firmy Logitech. Jedná se o, na PC Tuningu již recenzovanou, soupravu s označením Logitech Z-3. Podíváme se jí teď na zoubek po druhé a uvidíme, jak si tentokrát poradí se třemi soupeři.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Obsah krabice

Krabice od Z-3jek už je o něco málo větší, neskrývá však žádné mega-ozvučení. Najdete v ní, dle očekávání, subwoofer, dva satelity a dálkové ovládání.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se ostatního příslušenství týče, je zde kabelová redukce 2x CINCH na 3.5mm samici konektoru jack. Krytky satelitů z průzvučné tkaniny. Přívodní šňůra do elektrické sítě a manuál.

Satelity

No, na můj vkus to sice není žádná sláva co do provedení, za to po zvukové stránce jsou to velice povedené kousky. Satelity Z-3, pyšnící se na přední straně logem Logitech, jsou mixem zdrsněného hliníku s dřevěnými boky.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Co mě ale překvapilo je řešení kabeláže, to se vlastně týká soustavy jako celku, tedy ne jen satelitů. Satelity včetně dálkového ovladače jsou připojeny k subwooferu pouze jedním kabelem s jedním konektorem, který se rozvětvuje a rozvádí tak od sebe jak satelity, tak dálkový ovladač. Je to poněkud zajímavé řešení, jehož nádechu jsem zrovna nepodlehl. Je tím jednoznačně omezena délka kabelů vedoucích k satelitům. Tělo satelitů je docela robustní, díky své pevné podstavě jsou méně náchylné k pádům a pěkně drží na stole. Krytky z průzvučné tkaniny jsou oproti předchozím pevnější, bohužel o to méně dobře vypadají, když jsou nasazeny na svých protějšcích.

Dálkové ovládání a ostatní příslušenství

Dálkové ovládání mě v případě, zrovna Logitechu, trochu zklamalo. Má sice pěkné, velké kolečko pro ovládání hlasitosti soustavy a výstup na sluchátka, ovšem postrádá štelung hlasitosti wooferu, což je bohužel velmi nepraktické... proboha výrobci, kdo se má při hraní Doomu, ve 2 hodiny ráno, v úplné tmě ohýbat pod stůl a nahmatávat volume subíku? Kabeláž dálkového ovládání také není žádný zázrak. Vedou z něj dva kabely, jeden do subwooferu a druhý, o něco tenčí, slouží pro připojení zdroje signálu.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak jste se dozvěděli v předchozích odstavcích, balení Z-3 obsahuje dále redukci CINCH na jack. Ta je pro případ připojování soustavy k televizi, videu nebo DVD, stejně jako u I-Trigue 3200. V případě Z-3 to ovšem nebude externí zdroj zvuku, ale bohužel jako zdroj hlavní. Z-3 totiž nedisponují Line In vstupem.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

U Z-3 nenajdete žádný síťový adaptér, soustava má totiž vlastní transformátor, a tak místo adaptéru najdete jen síťovou šňůru.

Subwoofer

Provedení "basáku" je obdobné jako u satelitů. Logitech měl zřejmě zájem na tom, aby spolu tyto dva kusy vzájemně ladily. Předchozí věta zní trochu divně - pochopitelně chtěl, aby spolu tyto dva kousky ladily, ale nejsem si zcela jist, zda to byla dobrá volba. Na satelitech vypadá hliník velice pěkně (pozn. aut.: zřejmě je i pravý), zato na subwooferu ...no jeho přední stěna vypadá, jako by byla z kusu plastu.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Membrána reproduktoru je ozdobena logem Logitech, vypadá to poměrně pěkně, na druhou stranu jak často se na ni budete koukat. Předchozí obrázek ukazuje, jak pěkná je dřevěná část, ten následující zobrazuje spíše tu horší stránku...

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Zadní stěna zpřístupňuje hlavní konektor pro připojení satelito-dálkovo-ovladačového kabelu, konektor pro napájení a regulátor volume wooferu. Ozvučnice je v tomto případě uzavřená. Myslím, že tím udělal výrobce trochu chybu. Subwoofer tak není možné pořádně rozdunět tak, aby byl zvuk poslouchatelný, spíše ho tím rozhučíte a rozfuníte. Ideální je vytočit kolečko zhruba do poloviny jeho dráhy.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Zvuk a závěr

Satelity mají velice dobrý přednes. Detailní výšky možná tolik nenadchnou, chcete-li hrát třeba Doom 3 či jinou hru, kde se temné podbarvení pohybuje spíše okolo hlubších kmitočtů, ale pro hudební fanoušky bude jistě potěšující, že ve svých oblíbených písničkách uslyší i něco nového ;-) Středový přednes je trochu slabší, ale to je zřejmě způsobeno výhybkou, která pouští středy ještě nějaký kus do subwooferu. Ten je ve hrách velmi využívaný. Doom 3 opravdu dostane nový nádech, hlavně, když je "kroutítko" subíku na max. V tom momentu mne mimo jiné překvapilo, že zvuk nenapodobuje funění hrocha, což mne bohužel docela mrzelo při poslechu hudby, ale tam si nikdo ten bass na plno dávat nebudete. Tedy jde o to, že hlubokotónový reproduktor o průměru 20cm, napasovaný do objemu 12.5 litru je dle mě dost neadekvátní. Zmíněné funění by určitě do jisté míry odstranil bassreflexový nátrubek, případně o pár cm větší box. Z poslechu hudby jsem měl jinak velice dobrý dojem, celkový přednes je pěkný na všech pásmech, dobře si poslechnete hip-hop (ať už je to eastcoast i westcoast :-) ), chillout, techno i trance.

Závěrem k této soustavě... bohužel jsem u ní nalezl více much co se výbavy týče, po zvukové stránce jsou velice dobré, zdi však trhat nebudou. Nedostatky jako volume subwooferu na DO či absence line in vstupu jsou bohužel více do očí bijící než nedostatky I-Trigue 3200. Rozhodně však koupí tohoto produktu neprohloupíte, spíše je zde nutné vybrat si dle vlastní potřeby a vkusu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama