test-ctyr-reprosoustav-2-1
Hardware Článek Test čtyř reprosoustav 2.1

Test čtyř reprosoustav 2.1 | Kapitola 5

Habala Michal

Habala Michal

13. 10. 2004 00:00 71

Seznam kapitol

1. Tuhle, tamtu nebo jinou? 2. Creative I-Trigue 3200 3. Logitech Z-3 4. Altec Lansing 2100 5. Altec Lansing 4121 6. Hodnocení testu

Počítač bez ozvučení je jako ryba bez vody... v současné době tomu tak bezpochyby je. Většina z Vás má doma alespoň nějaké "hrací bedýnky". Některým přednášejí dokonalou atmosféru u filmů či her a samozřejmě i kvalitní poslech hudby, jiným spíše na atmosféře ubírají, v horším případě jim rovnou nahání hrůzu přímo zvuk samotný, linoucí se z ozvučnic jejich reprobeden. A možná právě pro ty z Vás je tu dnešní srovnávací test čtyř reprosoustav z lowendové řady s označením 2.1 v cenové kategorii do 2500,- (bez DPH).

Reklama
Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Úplně na úvod musím říct, že mne tato reprosoustava bohužel vůbec nezaujala po vzhledové stránce. Nerad bych k ní přistupoval z tohoto důvodu nějak zle, že bych jí hodnotil výhradně záporně, to nechci, leč design dělá taky hodně. Nyní si představíme posledního "soutěžícího" v našem testu - je jím opět výrobek firmy Altec Lansing s označením VS-4121.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Obsah krabice

Balení je řešeno tak nějak stylem "šup to tam, ať už je máme z krku". Podivný "papundeklový" výlisek zajišťuje ochranu subwooferu i satelitům. Krabice ještě obsahuje redukci pro připojení soustavy k televizi nebo DVD, stejně jako všechny ostatní. Dálkové ovládání, popřípadě krytky z průzvučné tkaniny tentokrát budete hledat marně, vše je vyřešeno regulátory na pravém satelitu a ty krytky zde prostě nejsou. No a pak už jen kabel k propojení soustavy se zdrojem zvuku.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Satelity

Satelity jsou tvořeny poněkud zajímavým způsobem. Pod krycí mřížkou jsou schovány výškové mikroreproduktory. Za předním sloupkem je v rámci podstavy podivná polo-polo-koule, ve které je schován středový reproduktor o průměru 8cm. Takže ten design pak taky vypadá... já osobně bohužel (resp. bohudík) tohle moc nepreferuji, takže jsem rád, že po otestování mi tyhle "zrůdičky" zmiznou ze stolu.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Vzhledem k tomu, že tato soustava, jako jediná, není opatřena dálkovým ovladačem, budete odkázáni pouze na pevné ovládání, umístěné na pravém satelitu.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

"Dálkové ovládání" a ostatní příslušenství

Jak již víte, VS-4121 lze ovládat pouze pomocí prvků na pravém satelitu, na druhou stranu zase nabízí trošku širší spektrum nastavení. Nejspodnější "knoflík" zapíná soustavu, nad ním je regulátor hloubek a následně výšek a největší kolečko řeší jako obvykle celkovou hlasitost. Regulace nám umožňuje provádět poměrně slušné změny v nastavení základních korekcí. Samozřejmě na detailní nastavení je nutné použít softwarový equalizér z WinAmpu, WMP nebo jiného oblíbeného přehrávače. Konektor na sluchátka - udivilo mne, že u této, služebně zřejmě starší sestavy oproti Altec 2100, jsem tento konektor našel. Je umístěn na pravé straně pravého satelitu.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

V základu dále obdržíte, stejně jako u předchozích produktů, redukční kabel pro připojení DVD či TV. Zdroj je opět řešen interní elektronikou v subwooferu, takže zde nejsou žádné starosti se síťovým adaptérem.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Dodávaná kabeláž je tedy shodná s modelem 2100. Propojovací audio kabel a redukce na TV.

Subwoofer

Provedení subwooferu u modelu 4121 je stejně jako u jeho kolegy s bassreflexovou ozvučnicí. Celkovým dojmem působí tak trochu plastově, což je nejspíš vina jeho plastového čela. U tohoto modelu se opět nesetkáte s odjímatelným krytem, stejně jako u jeho satelitů. Vše je tentokrát napevno. Přijde mi to trochu zastaralé, jako by výrobce odmítal současné designové trendy. Spousta lidí dnes ráda ukazuje odhalené čelní stěny svých reprosoustav, které pořídili v oddělení elektra v Hypernově se slevou, a tak krytky z průzvučné tkaniny mizí za skříní. V případě Alteců 4121 byste tyto krytky museli leda urvat.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Zadní stěna je opět relativně jednoduchá, což dává firmě Altec Lansing jisté malé bezvýznamné plus. Aspoň něco mají uděláno rozumně. I když vlastně - jak se to vezme... na úkor pouze tří konektorů by se možná někteří z Vás trápili se skoro 1cm silným kabelem od pravého satelitu. K popisu asi není moc co dodat, je zde konektor pro zdroj signálu a dva konektory pro připojení reproduktorů, které nelze zaměnit. Posledním je napevno přidělaný kabel pro přívod napájení.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Zvuk a závěr

A co zvuk? Rovnou přiznám, že po předchozí zkušenosti jsem nečekal žádné zázraky, pochopitelně jsem se ani nedočkal. VS-4121 celkem slušně šumí, stejně jako jeho kolegové 2100. Satelitům rozhodně chybí výšky, pokud je chcete mít detailnější, je potřeba jim trochu přikouřit. Naopak subwoofer je výkonově trochu přetažen, takže tam je lepší zase trochu ubrat, abychom soustavu dostali do jisté rovnováhy frekvenčního pásma. Středy jsou u této soustavy dobré, zřejmě ten reproduktor není úplná šunka. Filmový i herní přednes je u této soustavy vcelku povedený, jen je potřeba trochu vyladit ty korekce, jinak tomu budou chybět jisté detaily. Stejně tak i u hudby. Konkrétně u filmů a u her se dá subwoofer trošku pozvednout nad ostatní pásma, naopak u hudby je potřeba jej trochu potlačit, Altec zřejmě věděl, proč soustavu vybavit těmi korekcemi.

Celkový dojem z této soustavy se nepopisuje zrovna jednoduše. Zvuk se dá tak nějak poladit, takže dosáhneme požadovaných parametrů. Designem si u mě moc nešplhly, ostatně nevím jak vy, ale když si něco vybírám, prvně mě zaujme vzhled a teprve poté mě zajímá zvuková charakteristika. Ovšem v případě kombinace, kde je vše dobré, jistě také platí, že je to drahé, což se o VS-4121 říci nedá, je to totiž nejlevnější produkt tohoto testu. Výběr je opět na Vás.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama