test-ctyr-reprosoustav-2-1
Hardware Článek Test čtyř reprosoustav 2.1

Test čtyř reprosoustav 2.1 | Kapitola 2

Habala Michal

Habala Michal

13. 10. 2004 00:00 71

Seznam kapitol

1. Tuhle, tamtu nebo jinou? 2. Creative I-Trigue 3200 3. Logitech Z-3 4. Altec Lansing 2100 5. Altec Lansing 4121 6. Hodnocení testu

Počítač bez ozvučení je jako ryba bez vody... v současné době tomu tak bezpochyby je. Většina z Vás má doma alespoň nějaké "hrací bedýnky". Některým přednášejí dokonalou atmosféru u filmů či her a samozřejmě i kvalitní poslech hudby, jiným spíše na atmosféře ubírají, v horším případě jim rovnou nahání hrůzu přímo zvuk samotný, linoucí se z ozvučnic jejich reprobeden. A možná právě pro ty z Vás je tu dnešní srovnávací test čtyř reprosoustav z lowendové řady s označením 2.1 v cenové kategorii do 2500,- (bez DPH).

Reklama

Prvním adeptem k testovaní je reprosoustava s typovým označením I-Trigue 3200. Jedná se o produkt firmy Creative, který se pyšní třemi titanovými mikroreproduktory v každém ze satelitů a je jedinou soustavou v tomto testu, která má Line In a ovládání basslevelu na dálkovém ovladači.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Obsah krabice

Balení reprobeden je poměrně malé - alespoň na první pohled. Ovšem není se čemu divit vzhledem k malým rozměrům satelitů. Zprva na Vás vykoukne polystyrén, opatrující dřevěný box subwooferu. Zbytek prostoru vyplňuje papírová krabice se satelity a ostatním příslušenstvím.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Krabice s doplňky obsahuje mimo ně dva nepostradatelné satelity. Další příslušenství představuje síťový adaptér, kabelové dálkové ovládání, jack-jack kabel pro připojení zvukového zdroje, krytky na satelity potažené průzvučnou tkaninou, dále pak kablík pro připojení externího zdroje do Line In a posledním z doplňků je redukce 2x CINCH na stereo jack konektor. Krabice ještě obsahuje QuickStart leták, letáček o záručních podmínkách a s informacemi o technické podpoře.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Satelity

Při pohledu na satelitní speaker mě ze začátku zaujalo provedení. Designově pěkné, malé, hliníkové tělo s třemi titanovými mikroreproduktory vypadá, že moc rámusu nenadělá. Je tomu však naopak, stačí trochu otočit volume doprava a Doom 3 s vámi budou hrát i sousedi.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Satelity I-Trigue 3200 jsou malé a elegantní. Mají odjímatelné krytky z průzvučné tkaniny. Pár poznámek si neodpustím, mají poměrně silný kabel, což je spíše mínus, zvlaště proto, že satelity jsou celkem lehké. A to je vlastně druhý nedostatek, vzhledem k tomu, že nemají moc dobře umístěné těžiště, tak i menší drcnutí do podstavy (nejčastěji asi stůl :-) ) může zapříčinit jejich pád.

Dálkové ovládání a ostatní příslušenství

Dálkový ovladač těchto bedniček sklízí mé ovace... ač je vzhledově poměrně jednoduchý, žádné chaotické, klikyhákové vzhledové provedení, zato funkčně je na tom naprosto výborně. Při prvním letmém pohledu na jeho tělo zmerčíte ovládání celkové hlasitosti, ale dokonce také, v úvodu zmiňované, ovládání hlasitosti basslevelu. Za zmínku stojí i hezké modré podsvětlení kolečka hlasitosti.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz
Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz


Po podrobnějším prozkoumání najdete dva konektory, první slouží pro připojení sluchátek, druhý pro připojení druhého (externího) zdroje zvuku, takže libovolně MP3man, discman, minidisc... a kdo-ví co dalšího ještě doma máte.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Snad jediná věc, kterou bych ovladači vytkl, je jeho silný, méně ohebný připojovací kabel. Tedy, ohýbat samozřejmě jde, ale má tendence vracet se do původního tvaru, takže než se stále nervovat s faktem, že ovladač nechce poslechnout a zůstat tam, kam jsme si jej položili ...no, raději využijte přibalenou oboustrannou lepící pásku a dejte mu vědět, kdo je tady pánem.

V balení najdete také redukci 2x CINCH na stereo 3.5mm jack. Chvíli jsem přemýšlel, z jakého důvodu ji výrobce přibalil a ono to vlastně bylo docela jednoduché. Pokud si chcete připojit jako externí zařízení třeba televizi, video nebo DVD přehrávač, z 90% na konci připojovacích kabelů najdete CINCH konektory, tedy zařízení do redukce a redukci šup do DO I-Trigue 3200.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

V poslední řadě v příslušenství najdete zmíněný připojovací kabel pro externí zdroj, napájecí adaptér a krytky na satelity.

Subwoofer

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Subwoofer je proveden velice elegantně, a tak vůbec nevadí, že nepatří do kategorie futuristických. Černé lamino spolu s průzvučnou tkaninou doplněnou o logo Creative velice pěkně ladí.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz
Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz


Po sejmutí krytky na Vás vykoukne 20W reproduktor o průměru 13cm. Na pravém boku je umístěn bassreflexový nátrubek, což je jistě velice kladná "featurka" tohoto subwooferu, vzhledem k jeho velikosti tak díky nátrubku při vyšším volume nefuní ani nehučí.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Popis zadní stěny bude velice jednoduchý. Jsou zde veškeré potřebné konektory pro připojení jednotlivých komponent a hlavního zdroje signálu. Zleva popsáno: audio IN, Line In (je veden na společném kabelu od DO), DO (druhá část kabelu spolu s Line In), pravý a levý satelit a nakonec napájecí adaptér. Možná je škoda, že tato sestava nemá napájecí zdroj přímo v sobě, zbytečně se nám na zemi válí další krabička.

Test čtyř reprosoustav 2.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Zvuk a závěr

Nejsem sice žádný zvukmistr a nemám sluch jako někteří savci, ale například při hraní Doomu 3 mě 3200ky potěšily. Slyšel jsem jak zvuky o vysokých, tak i o hlubokých tónech. Veškeré detaily, které tato hra produkuje, byly díky dobrému přednesu krásně slyšet. Dokonce nebyl problém mít hlasitost wooferu někde za polovinou. Pro hudební přednes jsem soustavu testoval klasicky na mém oblíbeném hip hopu, poté jsem zkusil nějaké to dancování, rock a klidnější popovou a chilloutovou muziku. Byl jsem spokojen se vším, výšky, středy i hloubky působily uspokojivým dojmem. Nemám těmto reproduktorům co vytknout.

Creative I-Trigue 3200 patří tedy jistě mezi favority tohoto testu. Po zvukové stránce velice dobrá soustava, která je i vybavením na vyšší úrovni v řadě 2.1 repro. Ty menší neduhy jako silný kabel od DO a občas poněkud nestabilní satelity s klidem, vzhledem k těm kladným vlastnostem, můžeme přehlédnout.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama