Test skříně Cooler Master MasterBox 520 MESH s přídavným vertikálním držákem grafiky
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Recenze Test skříně Cooler Master MasterBox 520 MESH s přídavným vertikálním držákem grafiky

Test skříně Cooler Master MasterBox 520 MESH s přídavným vertikálním držákem grafiky | Kapitola 9

Petr Kupský

Petr Kupský

9. 11. 2022 06:00 8

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Exteriér 3. Interiér – levá strana 4. Interiér – pravá strana 5. Příklad montáže – základní deska, AIO chladiče
6. Příklad montáže – disky, zdroj, grafika 7. Příklad montáže – vertikální držák grafiky 8. Příklad montáže – dokončení, měření hlučnosti 9. Hodnocení a závěr

Nová pětsetdvacítka je skříní střední třídy s dobrým poměrem výbavy a ceny, která by měla běžným zákazníkům poskytnout slušný základ pro vestavbu počítačových sestav všech výkonnostních kategorií. Představíme si ji společně s třetí generací přídavného vertikálního držáku grafické karty, který lze univerzálně použít i u jiných skříní.

Reklama

Dnes testovaná skříň Cooler Master MasterBox 520 MESH je zástupcem střední třídy a v tomto ohledu poskytne svým uživatelům slušný poměr ceny a výbavy. Výrobcem doporučená pořizovací cena činí 121 eur, což v aktuálním kurzu odpovídá částce 2985 korun. Za tuto sumu si zákazník může vybrat mezi černým, nebo bílým provedením skříně, standardně vybavené trojicí 120mm ARGB ventilátorů a interní elektronickou řídicí jednotkou.

Test skříně Cooler Master MasterBox 520 MESH s přídavným vertikálním držákem grafiky
i Zdroj: PCTuning.cz

Dílenské zpracování skříně je na standardní úrovni. Jednotlivé díly většinou dobře lícují a spáry jsou rovnoměrné, nicméně při podrobném zkoumání z různých úhlů pohledu se nějaké drobné nedostatky najdou. Za nedokonalé považuji sladění povrchové úpravy bíle lakovaných plechových částí skříně s plastovými prvky, ale možná jsem jen příliš zmlsaný recenzemi skříní vyšší třídy. Naměřenou tloušťku plechu konstrukce 0,7 a 0,8 mm lze v této kategorii považovat za běžný standard.

Co se týče užitného prostoru skříně, tak jsem měřením došel k závěru, že do skříně lze bez problému instalovat i základní desku formátu E-ATX, s maximální délkou do 275 mm. Výrobce sice deklaruje až 305 mm, ale v takovém případě dojde k úplnému zakrytí otvorů k protažení kabelů. S prostorem délky 410 mm se skříň nezalekne ani instalace grafické karty s mohutným chladičem. Snadno jsem také do skříně instaloval vzorový 1200W napájecí zdroj s délkou 190 mm.

Test skříně Cooler Master MasterBox 520 MESH s přídavným vertikálním držákem grafiky
i Zdroj: PCTuning.cz

Při výběru komponent je třeba zohlednit relativně štíhlou stavbu skříně, která se projevila v užším prostoru pro organizaci kabeláže pod přepážkou základní desky a v podpoře vzduchových chladičů procesoru jen do výšky 165 mm. Na druhou stranu má skříň dobrý potenciál pro osazení radiátorů vodního chlazení, kdy čelo i strop pojme radiátory do velikosti 360 mm.

Parádní vizuální efekty vytváří trojice standardně montovaných ventilátorů ARGB na čele skříně, z výroby zapojených do interní řídicí jednotky. Jedná se o ventilátory, jejichž otáčky lze regulovat pouze změnou napětí. Přesto dokázaly spolehlivě běžet nejnižší rychlostí 280 RPM. Dobrý dojem z ventilátorů však kazilo jejich jemné klepání slyšitelné z bezprostřední blízkosti už při nízkých otáčkách. U testované skříně byl jeden z ventilátorů navíc v tomto ohledu hlučnější, než ostatní dva, což svědčí o nedokonalé výstupní kontrole výrobce ventilátorů či velkých tolerancích.

Test skříně Cooler Master MasterBox 520 MESH s přídavným vertikálním držákem grafiky
i Zdroj: PCTuning.cz

Přes otevřenou koncepci skříně pro průchod chladícího vzduchu bude zřejmě účinnost chlazení částečně ovlivněna použitím čelní ventilační mřížky s miniaturními kruhovými otvory a s nepoměrně větší uzavřenou plochou plechu mřížky. Dodávám, že je to můj odhad a subjektivní pocit, neboť teplotu instalovaných komponent s čelním panelem a bez něj, jsem netestoval. Jsem však přesvědčen, že skříně s čelním průduchem, omezeným pouze nylonovou síťkou, na tom budou o něco lépe.

Výrobce musím pochválit za to, že i u této střední kategorie neopomněl na opatření proti přenosu vibrací disků do zbytku konstrukce skříně, nechybí ani často opomíjená LED kontrolka aktivity disku. Tlačítko Reset je standardně připojeno k řídicí jednotce osvětlení ARGB a slouží tak pro volbu jeho režimu, ale po přepojení jednotky k základní desce lze toto tlačítko opět využít k původnímu účelu. Konektorová výbava na čele skříně může být pro někoho nedostačující, přesto lze ocenit, že zde máme konektory již jen novějších generací USB 3.0 (Type-A) a 3.1 (Type-C).

Test skříně Cooler Master MasterBox 520 MESH s přídavným vertikálním držákem grafiky
i Zdroj: PCTuning.cz

Současně se skříní Cooler Master MasterBox 520 MESH jsme měli možnost otestovat v pořadí již třetí generaci univerzálního vertikálního držáku grafické karty Vertical Graphic Card Holder Kit V3, použitelného nejen ve skříních velikosti ATX, ale také u menších mATX. Držák příjemně překvapil svou solidní konstrukcí z tlustých plechů a možností polohování ve dvou rovinách. Horší je to s dostupností některých přípojných konektorů grafické karty, které se zpřístupní až po posunutí držáku hlouběji do skříně.

Test skříně Cooler Master MasterBox 520 MESH s přídavným vertikálním držákem grafiky
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení skříně a napájecího zdroje do testovací sestavy děkujeme společnosti Cooler Master.

Test skříně Cooler Master MasterBox 520 MESH s přídavným vertikálním držákem grafiky
i Zdroj: CoolerMaster

Za zapůjčení AIO chladičů do testu děkujeme společnosti Fractal Design.

Test skříně Cooler Master MasterBox 520 MESH s přídavným vertikálním držákem grafiky
i Zdroj: Fractal
Cooler Master MasterBox 520 MESH

Verdikt

Skříň Cooler Master MasterBox 520 MESH je skříní střední třídy a v tomto ohledu nabízí nadstandardní výbavu za přijatelnou pořizovací cenu. I přes relativně štíhlou stavbu těla poskytuje dostatek prostoru pro rozměrné grafické karty, napájecí zdroje a dlouhé radiátory vodního chlazení. Na čele skříně najdeme trojici ARGB ventilátorů propojených s interní řídicí jednotkou. Ty by v kombinaci s otevřenou koncepcí měly zajistit intenzivní chlazení výkonných komponent. V tomto směru však skříň patrně nedosáhne nejvyšší účinnosti speciální modelové řady HAF. Na nižším výsledném hodnocení skříně se podepsal zejména méně kultivovaný zvuk ventilátorů (lehké klepání). S ohledem na jinak takřka bezproblémovou konstrukci skříně střední třídy jí přesto uděluji hodnocení v podobě bronzové medaile.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Dvě barevné varianty
Bočnice z temperovaného skla; bez viditelných kotevních prvků
Podpora 360mm radiátorů na čele a stropě; odnímatelný stropní panel
Podpora grafiky délky 410 mm, ATX zdroje délky 200 mm, E-ATX základní desky
Prachové filtry na stropě, dně a čele skříně
Tři ARGB ventilátory ve standardní výbavě
Řídicí jednotka ARGB s rozbočovačem
Upevnění 3,5“ disků skrze gumové silentbloky
I/O panel s konektorem USB 3.1 Type-C
Nechybí kontrolka aktivity disku a tlačítko Reset
Lehké klepání ventilátorů
Nedoladěný odstín bílých ploch pláště
Šrouby s velkou hlavou kolidovaly s malými otvory krytu základní desky NZXT

Udělené ocenění

PCTuning bronze

PCTuning Bronze Award, říjen 2022, pro Cooler Master MasterBox 520 MESH, za počítačovou skříň s dobrým poměrem výbavy a ceny

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama