Test skříně Cooler Master Qube 500 FlatPack: Udělej si sám
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Recenze Test skříně Cooler Master Qube 500 FlatPack: Udělej si sám

Test skříně Cooler Master Qube 500 FlatPack: Udělej si sám | Kapitola 10

Petr Kupský

Petr Kupský

21. 9. 2023 14:00 10

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Sestavování skříně a vestavba základní desky a zdroje 4. Sestavování skříně – dno a strop 5. Vestavba vzorové sestavy – radiátor vodního chlazení
6. Vestavba vzorové sestavy – ventilátory, disky 7. Vestavba vzorové sestavy – chladič procesoru, grafika 8. Dokončení sestavení skříně 9. Doplňky skříně, měření hlučnosti 10. Hodnocení a závěr

Máte rádi ten pocit, kdy vám z hromady součástek vzniká pod rukama dokonale funkční dílo? Pokud ano, pak je tu pro vás novinka výrobce Cooler Master. Nemusíte být přitom ani zkušeným kutilem. Vše budete mít připraveno jako na podnose a celou montáží vás provede přehledně zpracovaný video tutoriál. Zábavnou formou si tak vyrobíte atraktivní počítačovou skříň kompaktních rozměrů s elegantním retro designem a současně s tím do ní pohodlně instalujete třeba i velmi výkonnou počítačovou sestavu s grafickou kartou té nejnovější generace.

Reklama

Přípravu recenze skříně Cooler Master Qube 500 FlatPack jsem si doslova užil. Postupné skládání skříně z jednotlivých dílů, které do sebe precizně zapadají, bylo skutečně zábavné. Výrobce navrhl vtipný a velmi účelný způsob balení jednotlivých dílů v celkem šesti vrstvách, které umožňují postupný odběr dílů v přesném pořadí tak, jak je právě budeme potřebovat. Na stěně uvnitř krabice je navíc vytištěn popis jednotlivých kroků včetně QR kódů odkazujících na tematicky odpovídající díly rozsáhlého videomanuálu.

Test skříně Cooler Master Qube 500 FlatPack: Udělej si sám
i Zdroj: PCTuning.cz

Šroubovaná konstrukce také značně usnadňuje instalaci komponent počítačové sestavy, která zde probíhá současně se skládáním skříně. Komponenty tak lze předem pohodlně upevnit na konkrétní dílec a ten až poté zasadit do skříně. Prakticky celou sestavu (základní desku, procesor, RAM moduly, M.2 SSD, napájecí zdroj, vzduchový chladič procesoru i grafickou kartu) můžeme instalovat hned v úvodních krocích jen na samostatnou přepážku pod základní deskou (tray) a otestovat její funkčnost.

Test skříně Cooler Master Qube 500 FlatPack: Udělej si sám
i Zdroj: PCTuning.cz

U skříně Qube 500 se mně líbí její retro design, který nejlépe vyniká v kombinaci s barevnými povrchovými panely limitované edice Macaron, jejichž odstíny (mátově zelená, kávově hnědá a růžová) celkový retro styl vhodně doplňují. Základními variantami jsou jinak bílá a černá, ke konci tohoto roku by se měla objevit ještě atraktivní ostře žlutá Bumblebee.

Test skříně Cooler Master Qube 500 FlatPack: Udělej si sám
i Zdroj: PCTuning.cz

Kruhové otvory na plášti skříně jsou nejenom pohledné, ale jsou i účelné, neboť dovolují upevnění různých doplňků, jako jsou například háčky, držáky kabelů, držáky nápojů, poličky apod., jež lze podle dostupných návodů vytisknout na 3D tiskárně.

Test skříně Cooler Master Qube 500 FlatPack: Udělej si sám
i Zdroj: PCTuning.cz

Konstrukce skříně je nejen promyšlená, ale je i kvalitně zpracovaná. Dílce ze silných plechu zajišťují požadovanou pevnost kompaktního šasi, použití jediného druhu šroubů na veškeré spoje pak svou měrou přispívá ke snadnému zvládnutí montáže. Po spojení dílů nevznikají žádné zbytečné a nesouměrné spáry, konstrukce se po spojení nekroutí a nevrže. Líbí se mně také pružné spojení povrchových panelů s šasi pomocí kolíků a gumových průchodek. Podobně jsou uvnitř skříně upevněny také 3,5“ a 2,5“ disky, jejichž vibrace tak nebudou přímo přenášeny do kovové konstrukce skříně.

Test skříně Cooler Master Qube 500 FlatPack: Udělej si sám
i Zdroj: PCTuning.cz

Symetrické tvary skříně umožňují použití shodných panelů na více pozicích a jejich případnou záměnu. To přispívá k větší variabilitě, kdy lze vybírat z několika možností uspořádání vnitřního prostoru a provozních poloh skříně. Při vývoji skříně Qube 500, která je výrobcem prezentována jako produkt pro hráče, byla jedním z cílů možnost instalace moderní výkonné grafické karty i těch největších rozměrů. Lze ji přitom upevnit jak v horizontální, tak ve vertikální poloze. Potřebný vnitřní prostor byl ve stísněných podmínkách dosažen přemístěním napájecího zdroje za čelo skříně. Za určitých podmínek lze dovnitř osadit i základní desku velikosti E-ATX, nebo třeba radiátory vodního chlazení do velikosti 280 mm.

Test skříně Cooler Master Qube 500 FlatPack: Udělej si sám
i Zdroj: PCTuning.cz

Kompaktní velikost skříně musí zákonitě přinášet více kompromisních řešení. Při výběru vhodných komponent je nutné pečlivě vybírat ty, které nebudou vzájemně kolidovat. V tomto ohledu je skříň Qube 500 docela náročná. Jak jsme si ukázali v předchozích kapitolách, jeden nestandardně umístěný konektor USB 3.0 na základní desce může zabránit instalaci radiátoru na dno skříně, a také znamenat nemožnost přemístění napájecího zdroje do alternativní pozice na dně skříně a současně nemožnost instalace radiátoru vodního chlazení na její čelo. Předejít se tomu dá výběrem té správné základní desky s konektorem umístěným jinde.

Test skříně Cooler Master Qube 500 FlatPack: Udělej si sám
i Zdroj: PCTuning.cz

Domnívám se, že ideální zde bude vestavba sestavy s Micro-ATX základní deskou a vzduchovým chladičem procesoru, u které nebude problém s osazením velmi výkonné grafické karty a dostatečného počtu skříňových ventilátorů pro zajištění účinné výměny vzduchu.

Test skříně Cooler Master Qube 500 FlatPack: Udělej si sám
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud nebudu brát potenciální nekompatibilitu některých vzájemných kombinací komponent sestavy jako negativum, ale jako očekávanou daň za kompaktní rozměry skříně, nemám na adresu Qube 500 významnější výtky. Nelíbí se mi hlavně jemné ševelení ložiska standardně dodávaného ventilátoru. Chybí také mně například obligátní kontrolka aktivity disku a tlačítko Reset. Kvituji přítomnost prachových filtrů na všech stěnách skříně mimo té zadní, kde to stejně nemá žádný význam. Jedná se ale o laciné provedení filtrů z děrované plastové fólie. Boční držák pro ventilátory v místě těsně před skleněnou bočnicí považuji za nonsens a zbytečný náklad na výrobu. Je totiž otázkou, kolik lidí si tuto skříň koupí se záměrem, že kvůli dvěma ventilátorům na boku si prohodí vzájemně bočnice a připraví se tak o pohled dovnitř na komponenty sestavy, přičemž si naopak zpřístupní pohled na nevzhledné kabely pod přepážkou základní desky.

Test skříně Cooler Master Qube 500 FlatPack: Udělej si sám
i Zdroj: PCTuning.cz

Že je ve skříni něco nepotřebného, nás nemusí mrzet, pokud za to nemáme zaplatit peníze navíc. Podívejme se tedy, jak by mohla cena novinky vypadat. Doporučená cena výrobce pro evropský trh je 89,99 eur za výchozí bílou a černou variantu. Dnes testovaná limitovaná edice Macaron pak přijde na 104,99 eur. Pokud částky přepočítám v aktuálním kurzu, tak cena výchozích variant by neměla přesáhnout 2100 Kč, za limitovanou edici pak zaplatíme 2450 Kč. To považuji za docela příznivé částky, které vyvažují výše uvedené výtky.

Za zapůjčení skříně, vzduchového chladiče procesoru a ventilátorů do testovací sestavy děkujeme společnosti Cooler Master.

Test skříně Cooler Master Qube 500 FlatPack: Udělej si sám
i Zdroj: CoolerMaster

Za zapůjčení AIO chladiče a napájecích zdrojů do testovací sestavy děkujeme společnosti Fractal Design.

Test skříně Cooler Master Qube 500 FlatPack: Udělej si sám
i Zdroj: Fractal
Cooler Master Qube 500 FlatPack

Verdikt

Skříň Cooler Master Qube 500 FlatPack je atraktivní z několika důvodů. V první řadě je to jedinečný retro design s možností přizpůsobení pomocí individuálních doplňků, dále to jsou kompaktní rozměry, a přitom potenciál k provozu i velmi výkonných sestav, atraktivní je také poměr ceny a nabízené hodnoty. Ovšem tu největší zábavu si v pravém smyslu slova užijeme při stavbě skříně úplně od základu, tedy z jednotlivých dílů systematicky uložených v poměrně ploché krabici. Za drobné nedostatky a některá úsporná opatření uděluji slušných osm bodů a za skvěle zvládnutou koncepci uživatelského sestavení skříně z jednotlivých dílů přidávám stříbrnou medaili navrch.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Dokonale zvládnutá koncepce uživatelského sestavení skříně z jednotlivých dílů
Atraktivní retro design s možností instalace doplňků na plášť skříně
Více barevných variant skříně; bočnice z temperovaného skla tl. 4 mm
Kvalitní dílenské zpracování; plechy tloušťky 1,2 mm; jednotné spojovací šrouby
Prachové filtry na všech stěnách skříně mimo zadní
Podpora základní desky E-ATX do 296 mm; podpora grafické karty délky do 365 mm
140mm ARGB PWM ventilátor ve standardní výbavě (u testované edice Macaron)
Pozice pro 4 ks 3,5“ a 3 ks 2,5“ disků; opatření proti přenosu vibrací do konstrukce skříně
Montáž grafické karty horizontálně či vertikálně
I/O panel s konektorem USB 3.1 Type-C
Ševelící ložisko ventilátoru
Chybí kontrolka aktivity disku a tlačítko Reset
Kompaktní rozměry kladou nároky na správnou kombinaci komponent

Udělené ocenění

PCTuning silver

PCTuning Silver Award, září 2023, Cooler Master Qube 500 FlatPack, za skvěle zvládnutou koncepci uživatelského sestavení skříně z jednotlivých dílů

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama