Umělá inteligence proti umělé inteligenci, kdo boj s Deep Fake obsahem vyhraje?
i Zdroj: Vytvořeno pomocí Bing AI
Novinka Umělá inteligence proti umělé inteligenci, kdo boj s Deep Fake obsahem vyhraje?

Umělá inteligence proti umělé inteligenci, kdo boj s Deep Fake obsahem vyhraje?

Ondřej Lyko

Ondřej Lyko

1. 2. 2024 10:00 3

Nová nezisková a nestranická organizace TrueMedia se pustila do vývoje nástroje s umělou inteligencí, určeného k rozpoznávání Deep fake obsahu.

Reklama

Umělá inteligence je více než šikovný pomocník, nicméně ve špatných rukách může napáchat nepěkné škody. Manipulativní a dezinformační Deep Fake videa a fotografie se nejčastěji objevují před volbami. Proto se společnost TrueMedia rozhodla vyvinout nástroj na rozpoznávání tohoto obsahu, a to právě před nadcházejícími volbami v Americe. Společnost se sídlem v Seattlu založil a vede profesor Washingtonské univerzity a bývalý generální ředitel Allenova institutu pro umělou inteligenci, Oren Etzioni. 

Oren Etzioni
i Zdroj: GeekWire
Oren Etzioni

Zjednodušeně řečeno, úkolem bude pomocí umělé inteligence bojovat proti umělé inteligenci. TrueMedia plánuje vytvořit volně přístupnou webovou aplikaci v prvním kvartálu tohoto roku. Z počátku bude aplikace přístupná novinářům, lidem ověřujícím fakta a influencerům, později v průběhu roku bude uvolněna pro širší veřejnost. Technologie bude analyzovat média nahraná uživatelem a spolu s vysvětlením svého hodnocení uvede pravděpodobnost, že je obsah vytvořen umělou inteligencí a jedná se tak o Deep Fake.

Organizace na svůj web umístila odpočet do prezidentských voleb v Americe, jelikož je jejich cílem zabránit manipulacím při těchto volbách. Na jejich stránkách se také můžete zaregistrovat do čekací listiny, aby jste si pak tento nástroj mohli vyzkoušet jako jedni z prvních.

Takovýto nástroj je, domnívám se, stále více potřeba. Minulý týden se stala obětí zmanipulovaného vygenerovaného obsahu například populární zpěvačka Taylor Swift. Údajně se na vygenerovaných snímcích měla obnažovat na fotbalovém stadionu. AI se každým dnem více a více zdokonaluje a je stále těžší rozeznat zmanipulovanou fotku či video od reality, až na občasné mutanty s šesti prsty. Je však víceméně jisté, že pokud by žádný podobný nástroj nebyl vyvinut, AI manipulovaný obsah by byl ve volbách rozhodující.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama