utilitka-chladici-durony-a-athlony-xp
Novinka Utilitka chladící Durony a Athlony XP

Utilitka chladící Durony a Athlony XP

Novák Radek

Novák Radek

3. 8. 2005 00:00 54

Ruští borci stvořivší prográmek CBID (central brain identifier) na identifikaci procesoru a výpisu veškerých informacích o něm udělali jednoduchou utilitku zvanou originálně PRCNM, která nastaví váš procesor, aby se přepínal do úsporného režimu a tím snižoval svojí teplotu. Nižší teplota procesoru přispěje i k nižší teplotě ve skříni a obecně tak umožní delší životnost komponent v ní instalovaných. Jeho výhoda oproti jiným programům (jako je CpuIdle, Vcool, S2Kctl - děkuji Fandovi za připomenutí, a další) je, že nemusí běžet na pozadí, pouze nastaví potřebné paramety a hned se vypne.

Reklama

Na mé sestavě s Athlon XP 2500+ (Barton) se mi teplota procesoru ihned po zapnutí snížila z 46˚C na pěkných 36˚C a stejně tak poklesla o špetku i teplota pevného disku. Obrázek napoví více:

Utilitka chladící Durony a Athlony XP
i Zdroj: PCTuning.cz

graf průběhu teploty CPU po zapnutí programu PRCNM

Prográmek se nastavuje editací přiloženého prcnmcfg.ini souboru a nastavením položky LowPower na 1 a položek HALTDivisor a STPGNTDivisor podle Vašeho uvážení, leč doporučováno je maximálně na 128. Kdyžtak napište do diskuze, jaká nastavení fungovala pro Vás nejlépe.

Ukázka ini souboru:

[Settings]

LowPower = 1

; 0 - disable
; 1 - enable
; 2 - without changes

HALTDivisor = 128
STPGNTDivisor = 128

 
Poté stačí vložit zástupce do Startup položky startovního menu a je vystaráno. Nevýhodou tohoto programu je, že je ho nutné znovu aktivovat, vždy, když se Váš počítač probudí ze spánku, či hibernace. Výhodou pak je, že neběží pořád a tudíž nezabírá žádnou paměť.

Prográmek si můžete stáhnout zde v sekci download.


Zdroj: AMDClub

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama