Vybíráme rychlé M.2 SSD od MSI. Na co si dát pozor a proč je dobré si připlatit?
i Zdroj: MSI
Novinka Vybíráme rychlé M.2 SSD od MSI. Na co si dát pozor a proč je dobré si připlatit?

Vybíráme rychlé M.2 SSD od MSI. Na co si dát pozor a proč je dobré si připlatit?

Komerční sdělení
31. 8. 2022 14:00 2

Z M.2 SSD se za poslední roky stal naprostý standard. Tam, kde dříve byly osazovány standardní HDD, později SATA SSD, dnes nalezneme menší a zároveň rychlejší NVMe M.2 disky. Správný výběr takového disku je i přes obecně vyšší rychlosti stále velmi důležitý.

Reklama

Pokud plánujete koupi nového úložiště, ať už v rámci upgradu celé PC sestavy, nebo pouze disků, prvně se musíte rozhodnout, jaký typ disku vlastně chcete. Klasické HDD nabízí větší kapacity za nižší ceny, nicméně jde o méně spolehlivé a pomalé úložiště. SATA Disky (nejčastěji o velikosti 2,5 palce) jsou dnes vytlačovány M.2 NVMe variantami z několika důvodů. M.2 disk je fyzicky menší a nemusíte ho propojovat kabelem a následně montovat do skříně. Dále je to rychlost. SATA rozhraní nabízí přenos jen do 600 MB/s, což je v porovnání s M.2 desetina rychlosti. Posledním bodem je pak velmi obdobná cena. Za násobně vyšší rychlosti si u 1 TB připlatíte pár stovek v porovnání SATA a M.2 disků.

Vybíráme rychlé M.2 SSD od MSI. Na co si dát pozor a proč je dobré si připlatit?
i Zdroj: MSI

Volba M.2 disku je tedy v dnešní době logická a vysoké rychlosti využijete prakticky denně od načítání her po práci s velkými soubory. Například MSI Spatium M480 nabízí rychlost čtení 7000 MB/s a zápis 6800 MB/s. Oproti SATA rozhraní jde o desetinásobek rychlostí.

Dalším bodem při výběru je velikost. Pokud vám někdo v minulosti řekl, že rychlé SSD je jen na bootování Windows a dvě nejpoužívanější aplikace, tak toto tvrzení již dneska neplatí. Instalačka Windows mění velikost, což může mít u malých disků za následek nepříjemnosti při aktualizaci. Dále hodně aplikací i her již využívá vysokých rychlostí M.2 disků.

Není náhodou, že u většiny nových her je napsáno doporučení na využití SSD místo tradičního magnetického disku. Samotný Microsoft doporučuje využívání rychlých disků v kombinaci s Direct Storage. Tato technologie využívá rychlost NVMe úložišť k efektivnějšímu načítání herních assetů.

Vybíráme rychlé M.2 SSD od MSI. Na co si dát pozor a proč je dobré si připlatit?
i Zdroj: MSI

Na M.2 NVMe disku proto nechcete mít uloženou jen instalaci operačního systému, ale i hry, programy a soubory. Právě proto nabídky SSD startují na 1 TB, přičemž u MSI můžete sáhnout i po 2TB modelu. Menší varianta je dobrá, pokud šetříte a nejste nároční. V případě rychlého připojení k internetu se také vyplatí menší model, jelikož hry můžete dle potřeby mazat a opět rychle stáhnout.

Větší 2TB model lze doporučit náročnějším uživatelům a do domácností s pomalým připojením. Na 2 TB už nainstalujete opravdu větší množství her a aplikací. Omezovat se nemusíte ani s ukládáním větších souborů.

Posledním bodem při rozhodování je heatsink. Rozvaděč tepla je u SSD trochu podceňován, M.2 disky ovšem při zátěži dost hřejí a vzhledem k jejich jinak dlouhé životnosti nechcete, aby se vám přehříval. Právě proto MSI nabízí varianty s i bez heatsinku. Pokud máte základní desku, kde rozvaděč tepla vůbec není, rozhodně berte heatsink. I v případě desek, které obsahují méně kvalitní heatsink podobný spíše obyčejné kovové krytce, se vyplatí volba SSD s nainstalovaným heatsinkem. Výrobci základních desek totiž často tvoří heatsink u M.2 slotu s cílem designu, kdežto výrobci disků jdou po efektivním chlazení.

Vybíráme rychlé M.2 SSD od MSI. Na co si dát pozor a proč je dobré si připlatit?
i Zdroj: MSI

Výběr je ostatně na vás. V obou případech lze M.2 SSD využít nejen v PC, ale i v notebooku (bez heatsinku). Takovou všestrannost klasické HDD ani SATA SSD již nenabízejí. Jde tak o investici do budoucna.

MSI nabízí modely Spatium M480 v kapacitách 1 a 2 TB a ve variantách s i bez heatsinku. Pokryjí tak požadavky velké většiny uživatelů. Všechny varianty běží na PCIe Gen 4.0 a dosahují rychlostí přes 7000 MB/s. Ceny začínají na částce lehce přes čtyři tisíce korun, což je za takto výkonné NVMe disky velmi hezká cena.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama