Vybíráme výkonný notebook do školy, programy i hry rozjede levou zadní
i Zdroj: Nvidia
Novinka Vybíráme výkonný notebook do školy, programy i hry rozjede levou zadní

Vybíráme výkonný notebook do školy, programy i hry rozjede levou zadní

Komerční sdělení
29. 8. 2022 14:30 1

Konec prázdnin znamená, že se školáci opět připravují zasednout do lavic k více či méně zábavným předmětům. Doba pokročila a notebook u studia je prakticky nutností. Zvláště, pokud je váš obor s počítači spjatý.

Reklama

Když se řekne výkonný notebook, většina lidí si nejspíše představí herní laptop. Rozhodně nejde o náhodu, jelikož hry a profesionální programy často využívají zejména grafickou kartu, případně procesor. S GeForce RTX grafikami, které podporují Ray Tracing a DLSS, si užijete hodně zábavy při studiu, ale hlavně u her. Kvalitní nasvícení a propracované odrazy světla nebo vylepšení obrazu skrze umělou inteligenci. Všechny tyto prvky zvládají GeForce RTX grafické karty s přehledem a využití najdou u her i programů do škol.

Vybíráme výkonný notebook do školy, programy i hry rozjede levou zadní
i Zdroj: Nvidia

Těsně před koncem prázdnin se proto podíváme na výběr školního notebooku, jenž čirou náhodou ve většině případů patří do kategorie herních strojů. Nejprve je potřeba zvolit notebook podle oboru a typu studia. Středoškoláci a gymnazisté nejspíš nebudou na výkon tak nároční, jak vysokoškoláci zaměřující se třeba na 3D grafiku. U střední školy se nejčastěji setkáme s méně náročnými aplikacemi například pro úpravu fotek nebo editování videa. Zde proto můžeme vybírat například podle displeje a výdrže.

U displeje lze volit mezi Full HD, QHD a 4K rozlišením. Už první varianta je dostatečná pro většinu práce, QHD pak lze považovat za lepší standard. Variantu s 4K panelem by měli volit pouze zájemci o maximálně detailní obraz, kteří neřeší tolik výkon a baterii. Generovat obraz pro tolik pixelů je totiž náročné hned na několik komponent. Dalším důležitým prvkem je barevné pokrytí. Zde se vyplatí porovnávat mezi jednotlivými modely, přičemž nejdůležitější barevné prostory jsou sRGB, Adobe RGB a DCI-P3. Čím více procent tím lépe, ale pozor i na kalibraci panelu a odchylku od reálných barev.

Video editoři rozhodně chybu neudělají u notebooku s větším, dobře kalibrovaným displejem. Začínajícím streamerům přijde vhod Nvidia enkodér NVENC a program Nvidia Broadcast. Díky němu můžete produkci streamu posunout na zcela novou úroveň stisknutím pár tlačítek.

Vybíráme výkonný notebook do školy, programy i hry rozjede levou zadní
i Zdroj: Nvidia

U výkonných notebooků je středobodem samozřejmě grafická karta. Základem je v tomto ohledu GeForce RTX 3050 Ti, přičemž RTX 3060 nabídne o něco více výkonu, pokud jste ochotni si připlatit. Ušetříte tak čas například při exportu nebo renderování.

Vybíráme výkonný notebook do školy, programy i hry rozjede levou zadní
i Zdroj: Nvidia

Studenti programování a 3D designu rozhodně více výkonu využijí a sáhnout mohou i výkonnějších modelech GeForce RTX grafik. Pozor ovšem na TDP, které určuje, kolik elektřiny si může karta nárokovat. Od toho se i odvíjí výkon. Zde bývá důležitá i hodnota RAM, 16 GB považujte za nezbytný základ. Specifikace pak porovnejte s nároky programů, které hodláte používat.

Vybíráme výkonný notebook do školy, programy i hry rozjede levou zadní
i Zdroj: Nvidia

Obecně platí, že lepší grafika se rovná více výkonu a ušetřeného času při práci. Graf níže ukazuje rozdíly proti Macbooku a notebooku s integrovanou grafikou. Jde až o desítky minut a při zatížení notebooku bývá stroj nepoužitelný prakticky pro jakoukoliv další práci.

Jestli to s grafikou myslíte vážně, rozhodně sáhněte po strojích certifikovaných jako Nvidia Studio. Jde o modely se speciální verzí ovladačů a podporou pro řadu aplikací z různých oborů. Ať už jde o renderování, editaci, grafický design nebo vizualizace, takové stroje vám poskytnou profesionální zázemí. Optimalizace zde hraje důležitou roli a Nvidia se postarala, abyste neměli problém se spuštěním programu od řady společností. Vyjmenovat můžeme Autodesk, Blender, Cinema 4d, Adobe, Unreal Engine nebo třeba Unity.

U všech těchto programů ušetříte čas skrze výkonný a optimalizovaný hardware. Ten pak můžete investovat do studia nebo odpočinku. Rozhodně se totiž nechcete vztekat při zaseklém renderu pár hodin před odevzdáním.

Vybíráme výkonný notebook do školy, programy i hry rozjede levou zadní
i Zdroj: Nvidia

Volba konkrétního modelu je pak na každém. Nejdostupnější modely s GeForce RTX 6050 nebo 3050 Ti startují okolo 20 tisíc korun. Lákavou volbou při rozpočtu do 30 tisíc je ASUS TUF Dash F15 s výkonnější GeForce RTX 3060. Za cenu okolo 34 tisíc již seženete MSI Katana GF66 v konfiguraci s GeForce RTX 3070 s 8 GB RAM pro opravdu náruživé hráče či kreativní jedince.  

Výběr si lze usnadnit i skrze průvodce od CZC.cz. Samozřejmě lze sáhnout i po noteboocích s certifikací Nvidia Studio. V obou případech ovšem počítejte také s délkou studia. Měnit stroj v půlce semestru není ideální, proto se doporučuje učinit větší investici, která se vám vyplatí do budoucna. Později totiž budete potřebovat více výkonu na náročnější programy a samozřejmě i hry. Nebojte se tedy vzít výkonnější model, ačkoliv ho dnes v plné míře nevyužijete.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama