vyzkumnici-googlu-sestavili-zajimava-casosberna-videa-z-verejnych-fotografii
Novinka Výzkumníci Googlu sestavili zajímavá časosběrná videa z veřejných fotografií

Výzkumníci Googlu sestavili zajímavá časosběrná videa z veřejných fotografií

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

18. 5. 2015 19:30

Na internetu jsou k vidění miliony digitálních fotografií, které jsou volně dostupné a zachycují různé zajímavé geografické úkazy, budovy či nevšední místa. Toho nyní využili vědci společnosti Google ve spolupráci s kolegy z washingtonské univerzity. Ti vyvinuli plně automatizovaný způsob, jak z těchto snímků sestavit velice působivá časosběrná videa. 

Reklama

Časosběrná videa jsou vytvořena ze snímků pamětihodností a zajímavých lokalit, které uživatelé umísťují na servery jako je Flickr, Pikasa a další. Celá věc funguje na principu toho, že do výběru bylo zařazeno přibližně 86 milionů fotografií vybraných podle daného geografické místa. Výběr samozřejmě padl na nejčastěji navštěvovaná místa. Fotografie bylo následně nutné seřadit podle data pořízení, aby výsledné video dávalo smysl. Na závěr bylo nutné také každou fotografii barevně zkorigovat, aby měly jednotlivé snímky podobný vzhled.

Výzkumníci Googlu sestavili zajímavá časosběrná videa z veřejných fotografií
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Videa získaná z milionů snímků nejen, že vypadají velice dobře, ale jsou svým způsobem také poučné. Ve videu níže můžete například vidět, jakým způsobem ustupují ledovce, jak se staví mrakodrapy, nebo jak se mění krajina během jednotlivých let. Většina sekvencí videí obsahuje více než 1000 obrázků a jejich vykreslování trvá na jednom počítači přibližně 6 hodin. Hlavní výhodou tohoto typu sestavování časosběrných videí je finanční nenáročnost, jelikož snímky jsou získávány tisíci turisty po celém světě.

Zdroj: Engadget

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama