Windows 11 a trable čekající nejenom na hráče s více monitory z osobní zkušenosti
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka Windows 11 a trable čekající nejenom na hráče s více monitory z osobní zkušenosti

Windows 11 a trable čekající nejenom na hráče s více monitory z osobní zkušenosti

Václav Vlček

Václav Vlček

25. 10. 2021 12:00 6

Pokud stále ještě váháte, jestli zdarma přejít na nový operační systém a vyzkoušet, co si pro nás Microsoft nachystal, tak pozor. Je tu pár drobností, které můžou trochu zkomplikovat každodenní využití nových Windows 11.

Reklama

O novinkách ve Windows 11 se krásně čte, ale není nad osobní zkušenost. Protože na papíře nebo obrazovce recenzentů všechno vypadá fajnově, jenže pak si to nainstalujete na svůj systém a začnete odhalovat drobnosti, které člověka dokáží docela vytočit. Ale začneme tím pozitivním.

Chvíli jsem instalaci novinky odolával, přeci jenom chci funkční a bezproblémový počítač, na kterém jsem instaloval Windows 10 před několika lety. A bez problémů funguje od té doby. Takže nadšení zkoušet novinky jsem chladil zdravým rozumem a hororovými představami romantického večera stráveného reinstalací všeho, na co si vzpomenu a dohledávání věcí, co jsem kdy kde nastavoval. Ale nakonec zvědavost zvítězila. Dobrou zprávou je, že nakonec to proběhlo celkem bez problémů a zásadních trablů. Horší zprávu mám pak pro majitele systémů s více monitory.

Samotná instalace popohnaná pomocníkem instalace přes několik let staré desítky na pět let starém počítači proletěla překvapivě bez problémů. Chvíle stahování, kdy můžete pracovat s počítačem dále, pak deset minut instalace (na rychlém SSD) a už jsem byl zpátky na desktopu. Včetně veškerého mého nastavení převzatého z minulé verze. Kloubouk dolů, tohle Microsoftu funguje alespoň v mém případě na jedničku.

Problém, o kterém chci ale napsat, je v podpoře více monitorů, kterou má Microsoft jako jednu ze zmiňovaných novinek Windows 11. Obrazovky na Display Portu, které se u staršího systému po uspání nebo jiné nečekané události vypařily ze systému a po nové detekci už ikony lítaly všude jinde než na původních místech a okna se přesunuly do jiné dimenze, by snad v jedenáctkách měly fungovat korektně. Dávno jsem kvůli tomu přepnul monitor raději na HDMI, kde se podobné radosti neděly. 

Co se ale Microsoftu v jedenáctkách nepovedlo je podpora Taskbaru na více obrazovkách. Nový launcher má ikonky hezky uprostřed, jako na jablečných systémech. A ano, po ohlasech betatesterů je umožnil vrátit zpátky doleva, takže nadále můžeme klikat na startmenu poslepu. Problém je v tom, že nově už Taskbar nejde odemknout a přesunovat volně po obrazovce jako dříve. Nepřipnete si ho na stranu, nahoru a už vůbec ne na sekundární monitor. 

Traybar neboli notification area a nově corner overflow
i Zdroj: PCTuning.cz
Traybar neboli notification area a nově corner overflow

Už existují hacky jak ho posunout nahoru, ale to je tak všechno. Samotný taskbar sice můžete mít na všech monitorech, ale lišta s časem a ikonkami systémových aplikací (traybar, notification area, nově taskbar corner overflow) bude vždy pouze na hlavním (main) displeji. Nelze jí přesunout jinam, nelze ji ani zduplikovat na všechny Taskbar lišty na všech monitorech. Co to znamená? Pokud jí necháte na hlavním monitoru, který máte před sebou a spouštíte na něm fullscreen aplikace (hry, video, cokoliv dalšího), tak nevidíte Traybar. Nevidíte datum, nevidíte notifikace programů, které tam jsou schované. Logicky ji chcete mít na sekundární obrazovce, která je určená pro podružné programy jako je mail, IM kecátka a podobně. Jak jí tam dostat? 

Jedině tak, že nastavíte sekundární displej jako hlavní (main). Jenže ouha. Protože je nastavený jako hlavní, tak ho Windows 11 má jako nejdůležitější a spouští na něm všechny aplikace. To by ničemu nevadilo, kdyby si hry a aplikace pamatovaly, kam je po spuštění více či méně úspěšně zkusíte přesunout - tedy na tu obrazovku před vámi, která je ale teď pro systém sekundární. Občas zabere zkratka Win+Shift+šipka, občas režim v okně (Windowed) s přesunem na správný monitor. Ale spousta her či aplikací s tím moc nepočítá, takže po přepnutí zpátky na fullscreen hezky skočí nazpátek na výchozí obrazovku. Tedy aktuálně postranní displej. Nebo odmítnou nabídnout rozlišení příslušející monitoru, na kterém je chcete používat. A docházím k názoru, že to prostě zatím nemá nějaké jednoduché a elegantní řešení - traybar prostě nelze oddělit od hlavní obrazovky. Ani všemocní mudrci na Redditu nic neporadí. Existují hacky, které zobrazí alespoň hodiny na liště sekundárního monitoru. Ale je to další program, co musíte spustit a ne vždy funguje ideálně. A neřeší nic jiného, než hodiny. 

Je to samozřejmě drobnost, ale je dost otravná a speciálně pokud hrajete a máte víc monitorů, tak to budete muset řešit. Otázka je, jestli s tím Microsoft něco udělá v nejbližší době, nebo máme smůlu…

Jo a ještě jeden tip. Pokud máte připojeno více monitorů různých značek a dali jste si tu práci, že je máte barevně zkalibrované tak, aby neměl každý jinak barevná okénka, tak pod Windows 11 nadále funguje korektně Color Profile Keeper. Aplikace, která hlídá barevné profily jednotlivých monitorů a zamkne je tak, že zůstávají aktivní i po spuštění fullscreen aplikací nebo jiných programů, které Windows přesvědčí k návratu k výchozímu ICC profilu. 

Color Profile Keeper
i Zdroj: PCTuning.cz
Color Profile Keeper
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama