Zrození PC: Dvojí dilema IBM
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek Zrození PC: Dvojí dilema IBM

Zrození PC: Dvojí dilema IBM

Michal Rybka

Michal Rybka

14. 8. 2021 15:39 4

Seznam kapitol

1. Titán mezi korporacemi 2. IBM System/360 3. Operační systém 4. Armáda klonů 5. Konec příběhu

Příchod PC se vykládá často ve dvou osách: Vztah Microsoftu a IBM a potom vztah Billa Gatese a Stevea Jobse. Co ale samotný pohled IBM? Jak vypadal příchod domácích počítačů z její strany?

Reklama

Dvanáctého srpna 1981 bylo po roce překotného vývoje na trh uvedeno IBM PC. Na podmínky IBM to byl extrémně rychlý vývoj, ze kterého vznikl snadno rozšiřitelný, otevřený stroj postavený z cizích komponent a s cizím operačním systémem. Tento rychlý vývoj přinesl celou řadu důsledků, které na jednu stranu způsobily rychlý vzestup PC kompatibilů, na druhou stranu ale ve velmi rychlém tempu vyrazil IBM kormidlo z rukou – a nakonec vedl k tomu, že IBM opustila výrobu PC úplně.

V 70. letech byla IBM opravdovým titánem. Byla dobře spravovaná, vedl ji vizionářský Frank T. Cary, který v roce 1980 řídil armádu 340 000 zaměstnanců, jejichž snaha přinesla obrat 26 miliard USD a zisk 3,6 miliardy dolarů. Přestože nám firmy jako Pirates of Silicon Valley naznačují, že šlo o zaostávajícího, nechápavého giganta, není to prostě pravda. IBM byla velký korporát se složitou vnitřní politikou, to ano – ale rozhodně se vyznala v počítačích a věděla, co dělá.

IBM byla díky svému vizionářskému šéfovi Thomasu Watsonovi Jr. energická, dominující a sebevědomá. Byl to úplný prototyp úspěšného korporátu – měli vlastní dress code, vlastní školy a dokonce i zpěvník, který prodejce IBM sjednocoval motivačními písněmi jako jakési válečníky na středověkém bojišti. A fungovalo to, fungovalo to tak dobře, že pro mnoho počítačových revolucionářů tato firma představovala zosobnění zla. No dobře – když už ne zla, tak utlačovatelského korporátu rozhodně.

IBM měla svoje obchodní a designové filozofie – a popravdě řečeno, v sedmdesátých letech si úplně nesedla s probíhajícím vývojem. Uvažování lidí z IBM se točilo kolem vysoce modulárních minipočítačů, které z jednotlivých modulů sestavovali specialisté na míru přímo pro každé jedno zákaznické řešení. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama