Zrození PC: Dvojí dilema IBM
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek Zrození PC: Dvojí dilema IBM

Zrození PC: Dvojí dilema IBM | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

14. 8. 2021 15:39 4

Seznam kapitol

1. Titán mezi korporacemi 2. IBM System/360 3. Operační systém 4. Armáda klonů 5. Konec příběhu

Příchod PC se vykládá často ve dvou osách: Vztah Microsoftu a IBM a potom vztah Billa Gatese a Stevea Jobse. Co ale samotný pohled IBM? Jak vypadal příchod domácích počítačů z její strany?

Reklama

Je velká otázka, zda to mohlo proběhnout jinak. Rozmach PC byl možný částečně díky tomu, že se kontrola nad platformou vymkla IBM z rukou – a další vývoj byl dravý, zvedával a smetával celé firmy. Co by se stalo, kdyby počítače IBM byly masivně chráněné patenty? Uspěly by – anebo by urputná snaha IBM udržet „Business“ ve svém jménu vedla k tomu, že by Apple, Commodore a Atari mělo podstatně větší šanci v osobních počítačích? To se už nedozvíme. Je také otázkou, zda měla IBM nějakou šanci ovládnout trh po prolomení své ochrany BIOSem – Don Estridge zemřel v roce 1985, takže nevíme, zda by dokázal navrhnout něco, co by hegemonii IBM obnovilo. 

A to je konec příběhu. Poprvé asi IBM podcenila potenciál osobního počítače – a podruhé zase míru odporu, která se proti nim zvedne ve chvíli, kdy se pokusí obnovit kontrolu. Třetí šanci už nedostali, prostě se vytratili do ticha. Nezemřeli v hospodské bitce, jako Gary Kildall, ani se nezřítili s letadlem jako Don Estridge, nevystoupali zpět jako Steve Jobs – jejich hvězda prostě vyhasla. Je to trochu smutné, ale asi to tak muselo být.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama