17-lcd-neovo-m-17-aneb-nemusi-byt-vsechno-stejne
Monitory Článek 17" LCD Neovo M-17 aneb nemusí být všechno stejné...

17" LCD Neovo M-17 aneb nemusí být všechno stejné... | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

23. 2. 2005 00:00 32

Seznam kapitol

1. AG Neovo M-17 2. Design a ovládání 3. Testy a závěr

První co Vás po vybalení plochého LCD panelu AG Neovo M-17 napadne, je, že se rozhodně nebude jednat o další, pouze mírně modifikovaný, klasický panel na běžné "kuří nožce". Popravdě řečeno, tento model spíše připomíná hodně zvětšený stojánek na fotografii - nutno dodat, že za fasádou avantgardního hi-tech stojánku se skrývá plnokrevný 17" TFT panel, a že patří do multimediální řady se stereo reproduktory, výstupem na sluchátka a dvouportovým USB hubem...

Reklama

Podle parametrů, které uvádí výrobce, by měl panel dosahovat dobrých obrazových výsledků jak v době odezvy, parametrech jasu a kontrastu tak také v pozorovacích úhlech.

17" LCD Neovo M-17 aneb nemusí být všechno stejné...
i Zdroj: PCTuning.cz

Kvalita obrazu

Dříve bych se nad kvalitou obrazu rozplýval, dnes jen konstatuji, že je dobrá. Vývoj za poslední rok postoupil tak daleko, že rozdíl mezi nejlepším a nejhorším plochým panelem je mnohem menší než dříve (největší rozdíly jsou mezi současnou a minulou generací panelů - proto nedoporučujeme kupovat starší TFT panely).

Barevné podání

17" LCD Neovo M-17 aneb nemusí být všechno stejné...
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejsilnější obrazovou stránkou tohoto panelu je kvalitní podání barev. I v tmavých částech obrazu (klín barev RBG) jsou základní odstíny stále dobře zřetelné (panel netrpí velkou strmostí v tmavých tónech). Problémem není ani pleťová barva, ani jemné rozlišení v odstínech šedi (různě šedé oblečení hocha, 3D tlačítka rozhraní windows).

Barevné přechody jsou plynulé bez barevných "schodů" a proužků. Celkové podání barev je neutrální bez snahy o vysoký barevný kontrast.

Stupnice šedi

Monitor zvládá stupnice šedi velice dobře, znatelné jsou už pásma o jasu 3 - 4%. V odstínech šedé také není patrné zabarvení některých proužků.

17" LCD Neovo M-17 aneb nemusí být všechno stejné...
i Zdroj: PCTuning.cz

Doba odezvy - response time

Podle některých webů se jedná o 16ms panel, tato hodnota dnes patří k lepšímu průměru. Naše měření tento fakt potvrzují - odhadujeme odezvu panelu na 16-20ms.

Poznámka: pohybující obrazce dnes už nefotíme (dříve bylo možné zachytit fotoaparátem mlžení panelů s dobou odezvy 25ms a vyšší).

17" LCD Neovo M-17 aneb nemusí být všechno stejné...
i Zdroj: PCTuning.cz

Tip PCtuningu: Animovaný gif je pro posouzení doby odezvy příliš pomalý (používáme flash) - některá problematická místa se u pomalých panelů na tomto obrazci i tak projevují.

Pozorovací úhly

Pozorovací úhly 140°H -130°V dnes patří také k průměru. Narozdíl od jiných výrobců zde Neovo neuvádí optimistických (a ve většině případů neodpovídajících) 160° - takže bych pozorovací úhly nepovažoval za handicap ale za solidní údaj.

Rovnoměrnost podsvětlení

Homogenita podsvětlení CCFL je v pořádku, mírná nerovnoměrnost je patrná v horní a spodní části obrazovky, což lze přičíst spíše vlivu pozorovacích úhlů. Neovo zde uvádí poměrně vysokou životnost 45.000 hodin (cca 5let). To ukazuje na to, že ani v této oblasti se vývoj nezastavil, dříve byla životnost výbojky typicky jen cca 3 roky (staré panely po překročení životnosti působí dojmem, jako by je někdo polil kávou)...

Vadné pixely

V době testu se na panelu neobjevily žádné vadné pixely.

Závěrečné hodnocení

AG Neovo se nám v modelu M-17 snaží nabídnout poměrně solidní parametry, které navíc balí do mírně avantgardního kabátku. Popravdě řečeno, obdobné parametry naleznete i u jiných panelů (od AG Neovo ale i jiných výrobců) a tak základní rozhodnutí (koupit / nekoupit) bude závislé od toho, jak se vám designéři Neova strefili do vkusu - pokud se vám tento výrazný rámečkový design líbí (a oceníte USB hub a jednoduché stereo), pak není co řešit.

Poznámka: doporučená cena panelu (23.2.2005) není vysoká: 7 615Kč bez 19% DPH (9 062Kč včetně DPH).

Hodnocení max 5
Barevné podání 4
Stupnice šedi 4
Doba odezvy 3
Pozorovací úhly 3
Vadné pixely 5
Kvalita provedení 4
Cena / výkon 3
Výbava 3.5
Design 4
Celkem 3.8

Panel Neovo M-17 zapůjčila firma LEVI International a.s.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama