analyticke-nastroje-ibm-pomahaji-lekarum-odhalit-komplikace-po-mozkove-prihode
Článek Analytické nástroje IBM pomáhají lékařům odhalit komplikace po mozkové příhodě

Analytické nástroje IBM pomáhají lékařům odhalit komplikace po mozkové příhodě

Komerční sdělení
19. 11. 2010 08:00

Pohotové analýzy včas upozorní na nebezpečné příznaky.

Reklama

Společnost IBM (NYSE: IBM) ohlásila nový projekt, v jehož rámci budou výzkumníci ústavu Columbia University Medical Center využívat analytickou technologii IBM. Pomůže jim detekovat vážné komplikace pacientů po mozkové příhodě až o 48 hodin dříve, než umožňují tradiční metody.

Při zotavení pacientů, kteří utrpěli mozkovou mrtvici z ruptury mozkového aneuryzmatu, hrozí závažné komplikace. Jednou z nejvážnějších a nejčastějších komplikací je opožděná ischémie, při níž se mozku nedostává dostatek krve pro správnou funkci. V současnosti se zjistitelné symptomy objeví až v okamžiku závažného omezení proudění krve, což nutí zdravotníky k reaktivní namísto preventivní léčbě. U pětiny pacientů s touto komplikací se neprojeví vůbec žádné pozorovatelné symptomy a lékař zjistí, že pacient potřebuje léčbu, až když je pozdě.

Technologie IBM Streaming Analytics, vyvinutá v IBM Research Labs, analyzuje velké objemy průběžně přicházejících dat. Lékařští výzkumníci věří, že se jim pomocí této technologie podaří odhalit vzorce progrese symptomů, které nejsou viditelné prostým okem, a zjistit nástup tohoto stavu až o 48 hodin dříve než pomocí současných metod. Zjištění těchto prvních varovných znaků lékařům poskytne možnost naplánovat a zahájit léčbu dříve, nebo i zcela zastavit zhoršování stavu.

Zdravotníci na neurologické jednotce intenzivní péče (NICU) při posuzování stavu pacienta měří a hodnotí více než 200 proměnných. Mají k dispozici neustálý a komplexní přísun dat o srdečním pulzu, teplotě, krevním tlaku, činnosti mozku a srdce. Průlomový software IBM pro analýzu datových proudů InfoSphere Streams spojuje data z lékařských testů a vybavení NICU s daty z jiných zdrojů, například databází a snímků, a v reálném čase je vyhodnocuje. Poskytuje tak zdravotníkům okamžité aktualizace o stavu pacienta a identifikuje trendy a symptomy, jakmile se objeví.

Reklama
Reklama

Komerční sdělení

Autorem textu je zadavatel reklamy.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama